Προγράμματα

Άνω σχώμεν τας καρδίας

Είναι αλήθεια ότι το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας εδώ στην Αφρική είναι θεαρέστο έργο. Όμως, το θεάρεστο αυτό έργο αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, τώρα που όλος ο κόσμος βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Πιο χαρακτηριστικά, η Ελλάδα μας, που πάντοτε στεκόταν σε αυτό το έργο, περνάει δύσκολες στιγμές.

Η αγωνία και ο αγώνας της ιεραποστολής στην Αφρική ήταν κυρίως ελλαδικός. Βοηθούσε, υποστηρίζε, προσευχόταν και ενίσχυε πνευματικά, ηθικά και υλικά από το υστέρημά της το έργο. Με την αίσθηση της ιεραποστολικής ευθύνης προσευχόμαστε για την Ελλάδα μας: “Κύριε, ελέησον ημάς και τον κόσμον σου και σώσον τας ψυχάς ημών ως αγαθός και φιλάνθρωπος”.

Το ιεραποστολικό έργο στην Ι.Μ. Μουάνζας στη βόρεια Τανζανία ουσιαστικά είναι έργο Κύριου. Στο έργο αυτό είμαστε απλά εργαλεία του. Το ζούμε και το αισθανόμαστε, ότι χωρίς τον Κύριο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τον παρακαλούμε στον αγώνα μας και την αγωνία μας να είναι “η ισχύς μας και το στερέωμά μας”. Του τονίζουμε, ότι “άλλον εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν. Είναι η μόνη ελπίδα μας “το ελεείν και σώζειν ημάς”.

Μόνο ο Θεός γνωρίζει πότε και πώς θα ξεπεράσουμε την κρίσιμη αυτή οικονομική κατάσταση, που επικρατεί τώρα σε όλο τον κόσμο. Μόνο ο Θεός είναι αυτός που κάνει ανοίγματα για ιεραποστολικές δραστηριότητες σε αυτή την περίοδο της κρίσεως.

Άξιον και δίκαιον να ευχαριστησούμε τον Κύριο για τα ανοίγματα ευκαιρίων για τις ιεραποστολικές μας δραστηριότητες. Τα ανοίγματα αυτά για μας είναι θαύματα. Αυτό που μας στηρίζει βασικά είναι η λειτουργική και μυστηριακή ζωή. Συνοδέυεται από την κατήχηση, το κήρυγμα, τα σεμινάρια και τη βιβλική μελέτη των νεοφωτίστων.

 

Δόξα τω Θεώ που τα δύο μοναστήρια στέκονται ακόμη, η ιερατική μας σχολή λειτουργεί, αν και με δυσκολία, δύο γυμνασία λειτουργούν, χορηγούνται υποτροφίες στα ορφανά, φτώχα αλλά εξύπνα παιδιά από το γυμνάσιο μέχρι το πανεπιστημίο, λειτουργεί το νοσοκομείο μας στην Bukoba με τη βοήθεια του Kedas, χτίζεται νεό γυμνάσιο στην Bukoba.

Ειδικά για την παραλίμνια επί της Βικτωρίας πόλη Mwanza, που είναι τώρα η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Μουάνζας, εδώ χτίζεται ο Μητροπολικός Ι. Ναός του Αγίου Νικολάου. Επίσης, χτίζεται η Ανώτερη ιερατική σχολή για τον καταρτισμό των στελέχων της Ιεράς μας Μητρόπολης.

Βάπτιση στη Μουάνζα

Η Mwanza και η Mbeya είναι μεγάλες πόλεις. Οι πόλεις Bukoba, Musoma, Kigoma, Shinyanga, Tabora, Geita και Sumbawanga χρειάζονται καλά καταρτισμένα στελέχη για καλές και αποτελεσματικές ιεραποστολικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα η Mwanza έχει περίπου 800.000 κατοίχους. Υποστηρίζεται όμως ότι από αυτούς, το 30% των 800.000 κατοίκων βρίσκονται άκομη στην πλάνη της ειδωλολατρίας. Όπως είναι φανερό, “ο θερισμός είναι πολύς”. Χρειάζονται εργάτες, πάνω από όλα καταρτισμένοι, πραγματικά ορθόδοξα καταρτισμένοι.

Η συστηματική και σωστή συνέχεια των ιεραποστολικών μας δραστηριοτήτων κατά τη γνώμη μας απαιτεί αυτή τη στιγμή να έχουμε πολλά από τα λειτουργικά μας βιβλία στα Σουαχίλι, τη γλώσσα του λαού της Τανζανίας. Επίσης να έχουμε πολλά ωφέλιμα Ορθόδοξα βιβλία μεταφρασμένα στα Σουαχίλι. Οι νεοφώτιστοί μας και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο πλουτό των θησαυρών της Ορθοδοξίας μας. Έτσι, η Ορθοδοξία θα είχε τη δυνατότητα να ριζώσει βαθιά στις καρδιές των Τανζανών. Κάτι που θα εγγυόταν τη δημουργία και ανάπτυξη μιας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε καλές και γερές βάσεις, αφού ο φύλακας της Ορθοδοξίας είναι ο λαός του Θεού.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζας

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων