Αναμνήσεις του π. Φωτίου Χατζηαντωνίου από την Ιεραποστολή στην Τανζανία

ΣΥΚΙΑ 20-10-2009

«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Άγίου Πνεύματος».

Με την βοήθεια του Παναγάθου Θεού, την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. κ. Νικοδήμου και κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ.κ. Δημητρίου, έλαβε σάρκα και οστά η εβδόμη κατά σειράν μετάβασή μου στη Τανζανία, δια προσφορά αγάπης εκ του σύνεγγυς, εις τους εν τη Ανατολική Τανζανία, ιδιαιτέρως όμως εις την περιοχή της Ιρίγκας, αδελφούς. Φθάσαμε στην πρωτεύουσα της Τανζανίας Νταρ ες Σαλαάμ και αφού μείναμε λίγες ημέρες εκεί, μέχρις ότου έλθουν το συνεργείο της Ε.Ρ.Τ.3 και τρεις ακόμη εθελοντές-δωρητές, ξεκινήσαμε, μία ομάδα περίπου δέκα ανθρώπων, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο για την Ιρίγκα.

Συγκλονιστικές ομολογουμένως ήταν οι ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υποδοχής, που μας έκαναν οι ιθαγενείς, στην Ιρίγκα, στο Μαγκαλάλι, και στο ιεραποστολικό Κέντρο του Κινταμάλι, όπου πραγματοποιήθηκε το αποκορύφωμα τους.

Τα παιδάκια με τα γυαλιστερά μάτια, και το πλατύ χαμόγελο, που περίμεναν στο ιεραποστολικό κέντρο του Κινταμάλι Ιρίγκας, τη μοιρασιά του καθημερινού πρωινού ροφήματος ή τα κατανυκτικά συλλείτουργα, με τους εκεί αγαπητούς ιθαγενείς κληρικούς; Τα απογευματινά συσσίτια και τις πολυβιταμίνες για τους μεγάλους και τα παιδιά, ή τους καθημερινούς εσπερινούς στην Εκκλησία του ιεραποστολικού Κέντρου με το «Μπουάνα Ουρουμία» δηλαδή «Κύριε Ελέησον» από το στόμα και τη πλούσια καρδιά των φτωχών Ιθαγενών παιδιών; Ακόμη, τον ενθουσιασμό και τη μεγάλη προσέλευση των ανθρώπων στις θείες λειτουργίες ή τα χαμογελαστά τους πρόσωπα, όταν δεχόντουσαν τη προσφορά από μας τους αναξίους;

Μας έκανε εντύπωση η αφοσίωση και η προσοχή με την οποία κυριολεκτικά ρουφούσαν τα Λόγια του Θεού, που τους μετάγγιζε η ταπεινότητά μας, ως τροφή ζωής, για την ψυχή και το σώμα.

Οι ασθένειες μαστίζουν μεγάλη μερίδα ανθρώπων κάθε ηλικίας ακόμη και της πιο τρυφερής. Η φτώχεια, σε μεγάλο ποσοστό και σ’ όλο της το μεγαλείο, δημιουργεί πολλές συνέπειες.

Μερικές  απ’ αυτές είναι η έλλειψη καθαρού νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Την κλινική «Άγιος Θεόδωρος» χρησιμοποιήσαμε ως βάση μας, για να μοιράζουμε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία, η αγάπη των φίλων της Εξωτερικής Ιεραποστολής από την Ελλάδα και τη Κύπρο, προσέφερε.

Θα μας μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας, η χαρά και η ευγνωμοσύνη, που αντικατοπτρίζονταν στα πρόσωπα αυτών, που δέχονταν τα ρούχα η τα υποδήματα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεχείλιζε από τα χείλη τους με το «Ασάντε σάνα» δηλαδή ευχαριστώ πολύ.

Όμως δεν επιτρέπεται να παραλείψουμε το μεγάλο πλήθος, κάθε φύλου και ηλικίας, που βαπτίστηκαν από τον Σεβασμιώτατο, την ελαχιστότητά μου και τους ιθαγενείς ιερείς. Με τη χάρη του Σωτήρα μας Κυρίου Ιησού Χριστού, γράφτηκαν στο βιβλίο της ζωής περισσότεροι από δύο χιλιάδες ιθαγενείς συνάνθρωποι μας «υπέρ ών Χριστός απέθανεν», μεταξύ των οποίων τέσσερις Δήμαρχοι.

Επί πλέον, πραγματοποιήθηκαν ευλογημένες δραστηριότητες όπως: χειροτονίες ιθαγενών κληρικών, γάμοι, εγκαίνια σχολείου που έφτιαξε η Ιεραποστολή , εγκαίνια Σχολείου που χρηματοδότησε η Ιεραποστολή , αγιασμός για τη θεμελίωση Ορφανοτροφείου κ.α.

Μας αξίωσες Χριστέ μας, να Σε Θρέψουμε, να Σε ποτίσουμε, να Σε ντύσουμε, να Σε περιθάλψουμε, στο πρόσωπο των εκεί  «ελαχίστων αδελφών» Σου.

Παρακαλούμε τον Πανάγαθο Θεό εκ βάθους ψυχής και καρδίας, επειδή «ο μεν θερισμός είναι πολύς οι δε εργάται ολίγοι» να αναδείξει κληρικούς και λαϊκούς άξιους τέτοιας μεγάλης Αποστολής, όπως είναι αυτή της Εξωτερικής Αποστολής, στη θεόσωστη και ιστορική Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως, από την οποία μπορούν, με τη κραταιά δεξιά Του, πολλές ψυχές, να συγκαταριθμηθούν στη χορεία των εκλεκτών της Βασιλείας Σου. Γένοιτο!

Ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου

Αρχιμ. Φώτιος Χατζηαντωνίου

 

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων