Ένας μοναχός στην Τανζανία

Αγαπητοί αδελφοί,

Με την χάρη του Θεού από τριετίας διακονώ εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ειρηνουπόλεως εις την Τανζανίαν, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δημητρίου.

Η Τανζανία είναι ίσως η πιο ειρηνική χώρα της Ανατολικής Αφρικής, και έτσι συμφωνεί η ονομασία της με την αλήθειαν του πράγματος. Είναι σε έκταση επτά φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, και έχει πληθυσμό περί τα 35 εκατομ. κατοίκους. Με τις άτρυτες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και με την οικονομική συμπαράσταση και της υμετέρας Αδελφότητος, αλλά και πολλών επωνύμων και ανωνύμων δωρητών από Ελλάδα και Κύπρο, τόσον οι οικοδομικές όσον και οι πνευματικές ιεραποστολικές δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως με την χάρη και έλεος του Θεού ευωδούνται.

α) Ιεραποστολικό κέντρο Ιρίγκα

Έτσι από πενταετίας λειτουργεί στην περιοχήν της Ιρίγκα (νοτιοκεντρικά της χώρας) ένα μεγάλο Ιεραποστολικό Κέντρο, και στην γύρω περιοχή έχουν κτισθεί δώδεκα ιεροί ναοί, δύο δημοτικά σχολεία, δύο κλινικές, ενώ έχουν διανοιχθεί 40 πηγάδια και δύο μεγάλες γεωτρήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης των πτωχών ιθαγενών. Έχουν χειροτονηθεί δέκα ντόπιοι ιερείς, και έχουν βαπτισθεί χιλιάδες πιστοί. Εις το ως άνω Ιεραποστολικόν Κέντρον λειτουργούν ένα νηπιαγωγείο και ένα οικοτροφείο αρρένων και δίδεται καθημερινό ρόφημα (γάλα με μπισκότα), και γεύμα σε παραπάνω από διακόσια ορφανά παιδιά, ανεξαρτήτως δόγματος ή θρησκείας.

Η ως άνω περιοχή μαστίζεται από το ΑΙDS, με τραγικό αποτέλεσμα την ύπαρξη τόσο πολλών ορφανών. Από κληρικούς της Μητροπόλεώς μας οργανώνονται σεμινάρια προς καταρτισμόν τού ντόπιου πληθυσμού πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, ενώ υπόκεινται σε τακτό ιατρικό έλεγχο, όλα τα ορφανά παιδάκια μας.

β) Ιεραποστολικό κέντρο Αρούσα

Η Αρούσα είναι μεγάλο αστικό κέντρο, περίπου σαν την Θεσσαλονίκη, και αν εξαιρέσουμε τον ιερό ναό της Ελληνικής κοινότητας και το παρακείμενο λαμπρό σχολικό συγκρότημα, που επίσης ανήκει στην κοινότητα, δεν υπάρχει τίποτε άλλο από Ορθόδοξη παρουσία, ενώ οργανώνονται όλα τα άλλα δόγματα, με πρωταγωνιστές τους Πεντηκοστιανούς που συνεχώς κερδίζουν έδαφος, λόγῳ καὶ του θεατρικού τρόπου των υποτιθέμενων θεραπειών που διενεργούν ορισμένοι δήθεν «χαρισματικοί» πάστορές τους. Βρέθηκε λοιπόν ένα οικόπεδο περίπου 25 στρεμμάτων, όπου με την χάρη του Θεού θα οικοδομήσουμε ένα νέο ιεραποστολικό κέντρο με ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μία κλινική και ένα δημοτικό σχολείο.

Στο Μόσι, άλλη μεγάλη πόλη της περιοχής όπου παλαιότερα ζούσαν χιλιάδες Έλληνες, (και όπου δραστηριοποιείτο ίσως ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας ιεραπόστολος, ο π. Νικόδημος Σαρίκας, που εκοιμήθη το 1941, και για τον οποίο αξίζει κάποτε κάποιος να ασχοληθεί αφιερώνοντάς του κάποια μονογραφία), υπήρχε από το 1950 ο περικαλλής ναός του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, τον οποίον οι τελευταίοι Έλληνες πριν φύγουν τον πούλησαν στους Αμερικανούς Βαπτιστές Προτεστάντες. Με πολλές προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου και με την οικονομικήν βοήθειαν τής Αδελφότητάς σας, δια της δωρεάς 20.000 €, ελπίζουμε πως σύντομα θα ανακτήσουμε τον ως άνω ναό, τον οποίον ήθελαν να τον πουλήσουν οι Αμερικάνοι στους Γιεχωβάδες.

Σε μια άλλη μεγάλη πόλη της περιοχής, την Τάγκα, όπου κατοικούν κυρίως Μουσουλμάνοι, σκοπεύουμε να κτίσουμε άλλον ένα Ιερό Ναό, εκτός του ήδη υπάρχοντος που ανήκει και αυτός εις την πάλαι ποτέ ανθούσαν Ελληνική κοινότητα, διότι έχουμε πολλούς κατηχουμένους. Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού π. Νικοδήμου Σαρίκα.

Είναι μεγάλη χαρά και ευλογία, αδελφοί μου, να εργάζεται κανείς στην Ιεραποστολή , και παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα η αίσθηση της παρουσίας του Θεού, της Θεοτόκου και των Αγίων είναι ολοφάνερη! Ο Θεός ανοίγει δρόμους, εκεί που τους δρόμους τους ανοίγεις περπατώντας, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν, και εμείς ακολουθούμε θαυμάζοντας τις μεγάλες δρασκελιές του Κυρίου, για τον ευαγγελισμό των αδελφών μας στην Αφρική.

Ιερομόναχος Αγαθόνικος.

Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως Τανζανίας.

 

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων