Νέα βήματα στην Ινδονησία

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα χρήματα που μας στείλατε. Ο Θεός να σας δώσει πλούσια τα αγαθά του.

Θεολογική Σχολή

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη χρηματική σας βοήθεια για τη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου, στο Μεδάν. Τα χρήματα αυτά τα ξοδέψαμε για την αγορά πολλών θεολογικών βιβλίων στα ινδονησιακά και παραγγείλαμε μερικά στα αγγλικά. Εκτός από αυτό αγοράσαμε μερικές ντουλάπες για να βάλουμε τα βιβλία αυτά.

Η Θεολογική μας Σχολή έχει δύο τμήματα (το θεολογικό και το εκπαιδευτικό). Και τα δύο τμήματα είναι αναγνωρισμένα από την κυβέρνηση. Αλλά κάθε δυο χρόνια η κυβέρνηση κάνει επιθεώρηση στη σχολή για να ελέγξει την πορεία μας. Πέρσι τακτοποιήσαμε τα γραφεία μας (γραφείο Διευθυντή, γραφείο των καθηγητών γραφεία υπαλλήλων). Φέτος θα τακτοποιήσουμε τη βιβλιοθήκη μας. Γι’ αυτό η βοήθειά σας είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου Μεδάν.

Τώρα αρχίσανε οι εγγραφές και θα τελειώσουν στις 13 Αυγούστου 2009 και στις 14 Αυγούστου θα έχουμε εξετάσεις. Έχουμε φέτος 60 καινούργιους φοιτητές. Όλοι οι φοιτητές μας είναι 250. Αυτοί δεν πληρώνουν δίδακτρα γιατί οι περισσότεροι είναι φτωχοί. Γι’ αυτό τα χρήματα που μας στείλατε δεν πάνε χαμένα, πάνε στους φτωχούς. Κάθε απόγευμα οι φοιτητές μας κάνουν προσευχή για να σας δίνει ο καλός Θεός  υγεία, χαρά και μακροημέρευση. Σας στέλνουν την ευγνωμοσύνη τους για τα πολλά βιβλία που αγοράσαμε με δικά σας έξοδα. Σας ευχαριστούμε.

Η Σωτηρία μετά από εξετάσεις πέρασε στο κρατικό πανεπιστήμιο στο ψυχολογικό τμήμα, αλλά θα εγγραφεί στην ιατρική σχολή, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τα δίδακτρα για ένα χρόνο είναι 3.000€, εκτός από τα βιβλία που πρέπει να αγοράσουμε. Για την πρώτη χρονιά πρέπει να πληρώσουμε 6.000€. Θεού θέλοντος, η Σωτηρία θα αρχίσει τις σπουδές της στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2009. Αδελφέ μου κ. πρόεδρε, μήπως υπάρχει πιθανότητα για τη Σωτηρία να λάβει την υποτροφία για τις σπουδές της στην Ιατρική στην Ινδονησία από την Αδελφότητά μας;

Κλινική

Αρχές Απριλίου 2009 ένας σεβαστός ιερέας μαζί με την κοινότητά του μας έστειλε ένα ποσόν για να χτίσουμε μια κλινική στο Μεδάν, κοντά στους πτωχούς που ζουν περιφερειακά της πόλης. Αγοράσαμε ένα μεγάλο κτίριο μισοτελειωμένο (δύο ορόφους). Το έργο προχωράει. Η κλινική λέγεται ΘΕΟΤΟΚΟΣ γιατί είναι επιθυμία του π. Νικολάου Μαρκέτου. Τώρα κάνουμε μια προσπάθεια να ζητήσουμε την άδεια λειτουργίας της κλινικής. Έτσι έχει το πρόγραμμα, εάν όλα πάνε καλά, θα κάνουμε εγκαίνια ακριβώς την ημέρα της εορτής των Εισοδίων. Το κτίριο κοντεύει να τελειώσει. Βάλαμε το ρεύμα, τα τηλέφωνα. Τώρα ακόμη χρειαζόμαστε τα παρακάτω:

  • 10 θαλάμους για αρρώστους (1.500€)
  • 19 κρεβάτια (1.500€)
  • 1 φαρμακοθήκη (1.000€)
  • Φάρμακα (5.000€)
  • Έπιπλα (1.000€) Σύνολο 10.000€

Αδελφοί μου, για να λειτουργεί κανονικά η κλινική μας, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δύο γιατρούς και τέσσερις νοσοκόμες, ώστε να λειτουργούμε όλη την ημέρα. Για τους έξι υπαλλήλους της κλινικής μας για ένα χρόνο χρειάζονται 10.000€.

Το μοναστήρι

Πριν από δύο μήνες χτίσαμε το πρώτο και ιστορικό ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι στην Ινδονησία. Για το ξεκίνημα φτιάξαμε το κελί της αδελφής Αγνής (κουζίνα, μικρό σαλόνι κ.τ.λ.) και δίπλα από το κελί φτιάχνουμε ένα παρεκκλησάκι. Η αδελφή Αγνή έμαθε τη μοναστική ζωή για 5 χρόνια στην Άρτα όπου και εκάρη το Φεβρουάριο και ξαναήρθε στην Ινδονησία για να ξεκινήσουμε το μοναστήρι. Τι να σας πω, ντρέπομαι να σας πω πάλι ότι το μοναστήρι είναι χωρίς έπιπλα κ.τ.λ. Πιστεύω ότι το μοναστήρι αυτό πρέπει να λειτουργήσει πριν τα Εισόδια.

Τα παιδιά στο Nias

Τον Ιούνιο κατέβηκα στο Nias να δω τα έργα της Ιεραποστολής μας εκεί. Αλλά επειδή στις 13 Ιουλίου 2009 είναι η πρώτη μέρα του σχολικού έτους 2009-2010, κατέβηκα στις 21-22 Ιουλίου κατέβηκα να δω από κοντά ιδιαίτερα τα καινούργια παιδιά. Σας στέλνουν τους θερμούς χαιρετισμούς τους.

Αυτά είναι αδελφοί τα νέα μας. Εύχομαι ο Κύριος, η πηγή όλων των αγαθών, να σας ανταποδώσει με τα πλούσια αγαθά του.

Με πολλές ευχές

π. Χρυσόστομος Μανάλου

Μικρό σχόλιο: Η μεγάλη δοκιμασία και θλίψη που έζησε ο π. Χρυσόστομος και η οικογένειά του με το θάνατο του υιού του Ιωάννη φαίνεται ότι δεν τους έκαμψε. Η πληγωμένη καρδιά του π. Χρυσοστόμου δέχτηκε το βάλσαμο παρηγορίας του Παρακλήτου Αγίου Πνεύματος και συνεχίζει με εμπιστοσύνη στο Θεό το ιεραποστολικό του έργο στην Ινδονησία με τον ίδιο ζήλο. Τα όνειρά του τώρα στρέφονται προς την κόρη του Σωτηρία. Επιθυμεί να τη δει γιατρό και ιεραπόστολο, ώστε εκείνη να συνεχίσει την ορθόδοξη Ιεραποστολή που εκείνοι ξεκίνησαν στο Medan της Ινδονησίας. Ευχόμεθα ο Θεός να ευδοκήσει τα όνειρά του.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων