Το ευλογημένο ταξίδι μου στην Ιρίνγκα

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά στην Τανζανία.

Μετά από ταξίδι 10 ωρών από την πρωτεύουσα μέσα στη ζούγκλα και αφού είδαμε διάφορα άγρια ζώα, φθάσαμε στο Kindamali, στο Κέντρο της Ιεραποστολής. Εκεί βρίσκονται ο Ι. Ναός των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, ο Ι. Ναός του Αγίου Γεωργίου, το πρεσβυτέριο, μία κλινική, ένα νηπιαγωγείο, ξενώνας και ορφανοτροφείο. Εκεί και στη γύρω περιοχή, κατοικούν μέσα σε καλύβες ιθαγενείς ιερείς και πιστοί που βιώνουν πραγματικά την Ορθοδοξία. Συγκλονίστηκα ακούγοντας έναν ιθαγενή ιερέα μας να λέει «Παρακαλώ το Θεό να με αξιώσει να πεθάνω με αυτό το ευλογημένο ράσο».

Ιεραποστολική επίσκεψη στην Ιρίνγκα

Το πρόγραμμά μας ήταν γεμάτο ευλογίες. Το πρωί μάς καλούσαν οι φωνές περισσότερων από 200 παιδιών να τους δώσουμε το καθιερωμένο πρωινό, γάλα και βιταμινούχα μπισκότα. Στη συνέχεια με τον π. Φώτιο και άλλους ιερείς, περιοδεύαμε στα χωριά και τελούσαμε τη Θεία Λειτουργία, κάθε μέρα και σε διαφορετική ενορία. Σε αυτή τη λατρευτική περιοδεία, οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας μας υποδέχονταν με αγάπη και με τις εκκλησίες τους στολισμένες με λουλούδια πρόχειρα βαλμένα σε πλαστικά και τενεκεδένια κουτάκια, που όμως ακτινοβολούσαν πάστρα και ομορφιά.

Ο π. Φώτιος έκανε σεμινάρια για τους ιερείς μας, τις πρεσβυτέρες, τους κατηχητές, και εμείς τους μοιράζαμε τα δώρα, τα οποία η δική σας αγάπη στέλνει στην Ιεραποστολή. Δώσαμε βιταμίνες τόσο αναγκαίες στα εκατοντάδες παιδιά που έρχονταν κοντά μας.

Είχαμε την ευλογία να παρευρεθούμε σε εκατοντάδες βαπτίσεις και γάμους, ενώ οι κατηχήσεις είναι ανελλιπείς. Μετά τα μυστήρια γινόταν πανηγύρι· τραπέζι και δώρα σε όλους.

Επίσκεψη σε χωριό Μασάι

Σημαντική επίσης ήταν και η επίσκεψή μας στη φυλή των Μασάι. Να δείτε πρόσωπα να λάμπουν από χαρά, απλά επειδή πήγαμε στο χωριό τους, μπήκαμε στις καλύβες τους και αναποδογύρισαν έναν κουβά να μας βάλουν να καθίσουμε! Πολλοί από αυτούς κατηχούνται και βαπτίζονται, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και ο επίσκοπός μας τους περιβάλλει με πολλή αγάπη. Όσο ήμασταν εκεί, χειροθέτησε έναν Ορθόδοξο Μασάι σε αναγνώστη.

Ο άγιος Θεός ευλογεί το έργο της Ιεραποστολής στην Τανζανία, όπου εδώ και 10 χρόνια διακονεί ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος. Μένει μόνο ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί: η κλινική του αγίου Ανδρέα στο Magalali. Αν βρεθεί ένας δωρητής, εκεί θα βρίσκουν περίθαλψη και βοήθεια χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από διάφορες αρρώστιες στην περιοχή αυτή.

Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να βρεθώ στον αγρό Του.

Μοναχή Θέκλα

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων