Γουατεμάλα: Κηρύττοντας το Χριστό στη χώρα των Μάγια

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού κ.κ. Αθηναγόρας τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιάσει κάτω από το ωμοφόριό του μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στη Γουατεμάλα. Αυτή η ομάδα ήταν και είναι υπό την πνευματική καθοδήγηση του π. Ανδρέα Giron. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να ατενίσουμε την ομορφιά του δώρου του Θεού στη Γουατεμάλα, είναι αναγκαίο να γνωρίσουμε την ιστορία τους και όλες τις δυσκολίες που πέρασαν για να βρουν την Ορθόδοξη πίστη.

Ο πατήρ Ανδρέας Giron αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων της φυλής των Ινδιάνων Μάγια· εδώ και 30 έτη στον αγώνα του υπέρ των Ινδιάνων βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και με την κυβέρνηση της Γουατεμάλας. Στην εποχή εκείνη, το θρησκευτικό περιβάλλον της παπικής εκκλησίας στη Γουατεμάλα ενσωμάτωσε τις λεγόμενες “χαρισματικές ομάδες”, για να εμποδίσει τη φυγή των πιστών από τους κόλπους της. Η απόφαση αυτή δεν είχε καλό αποτέλεσμα εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου και τελικά οι παπικοί έπαψαν να αναγνωρίζουν τις κοινότητες αυτές, οι οποίες ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι εμφορούνταν από προτεσταντικές αντιλήψεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια ο πατήρ Ανδρέας πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το ρωμαιοκαθολικισμό και να ενώσει όλους τους ιθαγενείς. Αυτή η αποστολή αγάπης τον οδήγησε στην ανοικοδόμηση χωριών, δρόμων και στη χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας γης, καθ’ ότι η κυβέρνηση ουδέποτε τους είχε χορηγήσει αντίστοιχους τίτλους, παρ’ όλο που για αιώνες ζούσαν και καλλιεργούσαν στη συγκεκριμένη γη. Παράλληλα, ο κόσμος τον ρώτησε: «Πάτερ Ανδρέα, τι πιστεύουμε; Σε ποιά εκκλησία ανήκουμε;»· γι’ αυτό αποφάσισε να τους διδάξει την Oρθοδοξία, όσο μπορούσε και ήξερε.

Στο τέλος, πριν από δέκα χρόνια, η ψευδορθόδοξη εκκλησία του είχε μεγαλώσει και συναριθμούσε 350.000 μέλη σε ολόκληρη τη Γουατεμάλα. Ο Θεός, όμως, είναι μεγάλος· φροντίζει, φωτίζει και ποτίζει το ποίμνιό του. Γι’ αυτό ο πατήρ Ανδρέας ένιωσε μέσα του ότι όλα αυτά ήταν ένα τίποτα χωρίς την αληθινή πίστη. Ακολούθησε την οδό προς την αληθινή Εκκλησία και πήρε την απόφαση να χτυπήσει την πόρτα της Ι. Μητρόπολης Μεξικού, για να γίνει δεκτός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την ομάδα των πιστών του.

Μετά από τόσα χρόνια, ήλθε «το πλήρωμα του χρόνου»: βρήκαν στo Μητροπολίτη Αθηναγόρα την ανοιχτή πόρτα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αμέσως, ο Μητροπολίτης μας έστειλε δύο ιερείς, για να τους γνωρίσουμε και να διαπιστώσουμε εάν η επιθυμία τους είναι σοβαρή και βάσιμη. Εξεπλάγημεν! Επρόκειτο για μια ομάδα με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους, με 338 εκκλησίες και παρεκκλήσια, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ιθαγενείς της Γουατεμάλας και μάλιστα της αρχαίας φυλής των Μάγια. Ζουν στα βουνά και τις απέραντες πεδιάδες και στις νότιες πόλεις του Μεξικού.
Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο έργο σε όλη τη Λατινική Αμέρική, αλλά τώρα μάς έχει δώσει ο Θεός μια ομάδα ψυχών στη Γουατεμάλα, για να τους φροντίσουμε, να τους διδάξουμε, να τους βαπτίσουμε και να δοξάζουμε μαζί το Θεο.

Αγαπητοί αδελφοί μας, περιμένουμε της ευχές σας και τη βοήθειά σας. Ο Μητροπολίτης μας σάς παρακαλεί για βοήθεια στα διάφορα έργα της Ιεράς Μητροπολής μας και τη Γουατεμάλα. Χρειάζονται οικονομικά μέσα, για να στείλουμε ιερείς στη Γουατεμάλα, για να διδάξουν στους εκεί κατηχητές πώς πρέπει να κατηχήσουν τους πιστούς. Χρειάζονται τα οικονομικά μέσα, για να τυπωθούν εκατοντάδες χιλιάδες κατηχητικά κείμενα για παιδιά και για μεγάλους. Πολλοί από αυτούς είναι αμόρφωτοι. Χρειάζονται χρήματα, για να ετοιμάσουμε βιντεοκασέτες στα ισπανικά ή ακόμη και στην τοπική διάλεκτο των Μάγια, ώστε έτσι να γνωρίσουν τη Θεία Λειτουργία, το Βάπτισμα, το Χρίσμα και όλες τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Με τις ευχές του Μητροπολίτου Αθηναγόρα,
ο Κολομβιανός ιεραπόστολος
π. Νικόλαος Antolinez

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων