Γεύμα με ορφανά

Πατριαρχικό οδοιπορικό στο Κονγκό-Μπραζαβίλ

Στις 29 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έφθασε για την πρώτη ποιμαντική του επίσκεψη στην Brazzaville, όπου έχει την πνευματική ευθύνη της νεοϊδρυθείσης Επισκοπής Congo (Brazzaville)-Gabon.

Στο λιμάνι της πρωτεύουσας, επί του ποταμού Congo, τον υποδεχθήκαμε με πολύ αγάπη και σεβασμό οι υπεύθυνοι και ο κλήρος της Επισκοπής μας και με την πρέπουσα τιμή ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, οι πρέσβεις Ελλάδος, Ρωσίας και Αιγύπτου, ο Γενικός Πρόξενός μας στην Kinshasa και ο Επίτιμος Πρόξενός μας στην Brazzaville.Γεύμα με ορφανά

Το ίδιο απόγευμα σε θερμή ατμόσφαιρα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, εξοχώτατο κ. Denis Sassou Nguesso, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο και τον Αστέρα του Αγίου Μάρκου.

Η περιοδεία του Μακαριωτάτου στην Επισκοπή μας διήρκεσε μέχρι το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Τον υποδεχθήκαμε ως Επίσκοπό μας και Πατριάρχη, με όλη μας την αγάπη και κάθε δυνατή θυσία και με υπέρβαση ακόμη των δυνατοτήτων μας. Όπου και αν πήγε τον περίμεναν οι πιστοί μας με μεγάλη ευλάβεια και ενθουσιασμό.

Χάρηκε ιδιαίτερα τις συναντήσεις του με τους πιστούς και στις τρεις ενορίες του Pointe-Noire. Στην αρχαιότερη ενορία μας της Αναλήψεως, κάνοντας μια «προφητική» κίνηση πήρε στο θρόνο στην αγκαλιά του χωρίς να το γνωρίζει τον μικρό Θεολόγο, το γιο του εφημερίου, του π. Λαυρεντίου, δίνοντάς του να κρατήσει τη ράβδο του και αναφέρθηκε στο μέλλον της τοπικής Εκκλησίας. Ευχαρίστησε επίσης τον Κύριο κατά την επίσκεψή του στον Ναό της Αγίας Φωτεινής, που ο ίδιος είχε θεμελιώσει το 2007, για την πρόσφατη δωρεά προς ολοκλήρωση της στέγης του από την Ιερά Μητρόπολη της Νέας Σμύρνης.

Υποδοχή στο σχολείο "Φως Εθνών"

Ευλόγησε επίσης το θεμέλιο λίθο της νέας κλινικής μας σε προάστιο της πόλης, προσφορά της ιεραποστολικής ομάδος του π. Νικολάου Μαρκέτου από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας και ενθουσιάστηκε παρακολουθώντας ένα ρεσιτάλ που παρουσίασαν οι χορωδίες των διαφόρων ενοριών της χώρας.

Με προτροπή του Πατριάρχου τελέσθηκε στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγίου Δημητρίου, που ανεγείρεται με ενίσχυση από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χειροτόνησε διάκονο έναν αληθινό εργάτη του Ευαγγελίου, τον Jean-Marie Magloire, και χειροθέτησε δεκατέσσερις αναγνώστες από όλες τις ενορίες της Επισκοπής μας.

Στις 2 Νοεμβρίου στην πόλη Dolisie γιόρτασε στο σχολείο «Φως Εθνών» (που με προτροπή του χτίστηκε) ανάμεσα στους 350 μαθητές μας με τραγούδια και σκετς συμμετέχοντας στον ενθουσιασμό τους και δίνοντας τους την ευλογία του μαζί με ένα πλούσιο πρωινό.

Μεγάλη στιγμή για μας ήταν η ευλογία που έδωσε με τον Αγιασμό στα κτήρια του μοναστηριού μας στη λίμνη και στους υποψηφίους μοναχούς, ώστε η τοπική Εκκλησία να έχει την ευλογία να αναπνέει το πνευματικό οξυγόνο του μοναχισμού. Το κυπαρίσσι, που ο ίδιος φύτεψε, προερχόμενο από το κελλί του π. Παϊσίου στο Άγιον Όρος, θα μας προτρέπει να βαδίζουμε στα βήματά του.

Εξάντλησε, έπειτα, όλη την αγάπη του στα παιδιά μας, στα ορφανά, που μετά από πέντε χρόνια από τα εγκαίνια του Ορφανοτροφείου τα ξανασυνάντησε και μοιράστηκε μαζί τους στιγμές χαράς καθώς και το περιποιημένο λόγω εορτής φαγητό τους και τα τραγούδια τους.

Γνωρίζουμε ότι έφυγε ευχαριστημένος. Ευχόμαστε οι προσευχές του να μας βοηθήσουν να δώσουμε την κατά Θεόν λύση στα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν, τώρα που και ο ίδιος ο Πατριάρχης μας τα γνώρισε, τα έζησε και τα πλησίασε.

π. Θεολόγος Χρυσανθακόπουλος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων