Επετειακή Εκδήλωση για τα 60 χρόνια της Αδελφότητας

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Η εκδήλωση με γενικό τίτλο «Μνήμη Αγίων Ιεραποστόλων» ήταν αφιερωμένη σε 4 πρωτοπόρες προσωπικότητες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Aφρικανική ήπειρο: τον π. Νικόδημο Σαρίκα (†1941), πρώτο Ορθόδοξο ιεραπόστολο στην υποσαχαρική Αφρική, τον π. Χρυσόστομο
Παπασαραντόπουλο (†1972), δεύτερο Έλληνα ιεραπόστολο και ιδρυτή της Αδελφότητάς μας, τον π. Οβαδία Basajjakitalo (†1985), πρωτεργάτη της Ορθοδοξίας στην Ουγκάντα, και τον π. Σωσθένη Kiyonga (†2005), πρώτο Ορθόδοξο ιερέα της Τανζανίας.

Για τις ιερές μορφές της Αφρικανικής Ορθοδοξίας μίλησαν αντίστοιχα ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Τζίντζας κ. Σίλβεστρος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Μπουκόμπας κ. Χρυσόστομος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και πλαισιώθηκε μουσικά από τη νεανική χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς και τις χορωδίες Λύχνος και Χριστιανική Ελπίς.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων και ο Θεοφ. Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος, πολιτικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας απένειμε στον τέως Πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Δημήτριο Σωτήρκο το οφφίκιο του άρχοντος αγιογράφου των Εκκλησιών για τη συνεισφορά του στην εικονογράφηση των ναών της Αφρικής, ενώ η Αδελφότητα απένειμε την ανώτατη διάκριση του Ιεραποστόλου εις τα Έθνη στον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Ναϊρόμπι κ. Μακάριο.

Ευχόμαστε οι πρεσβείες των πρωτοπόρων ιεραποστόλων να σκεπάζουν το πνευματικό έργο που επιτελείται στην Αφρικανική γη, ώστε το δέντρο της Ορθοδοξίας που εκείνοι φύτεψαν να δίνει περισσότερους καρπούς και νέοι εργάτες της Ιεραποστολής να ακολουθήσουν το δικό τους πρωτοπόρο και θυσιαστικό παράδειγμα.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων