Δίψα για Χριστό

Αυτός είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας, το κεντρικό θέμα και το μεγάλο ερώτημα είναι: Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο μεγάλο αίτημα που κάνουν πολλοί άνθρωποι για να γνωρίσουν την πίστη μας, την Ορθοδοξία;

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να σκεφτούμε σοβαρά να δημιουργήσουμε μέσα στις θεολογικές σχολές, κλάδους που να ασχολούνται άμεσα με το θέμα, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους με αυθεντική κλήση για την άσκηση της ιεραποστολής, ικανούς να ανταποκριθούν στις πολιτιστικές και δημογραφικές πραγματικότητες κάθε έθνους. Για να είσαι ιεραπόστολος, δεν αρκεί να το θέλεις, είναι απαραίτητο να ξέρεις, να γνωρίζεις και να μπορείς να χρησιμοποιείς τις καλύτερες μεθοδολογίες που επιτρέπουν τη μετάδοση της πίστης, πέρα από την απλή θεωρία, για να κάνεις την Ορθοδοξία Ορθοπραξία. Δεν πρόκειται απλώς για τη μετάδοση εννοιών, αλλά για την προώθηση στους νέους πιστούς της πορείας και της άσκησης που απορρέει από την ορθόδοξη πνευματική ζωή που κληρονομήθηκε από την εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας μέσω της μετάνοιας, της κάθαρσης και της κένωσης που οδηγούν στη φώτιση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να είναι ιεραποστολική Εκκλησία μην αδιαφορώντας στο αίτημα που της απευθύνουν πολλοί άνθρωποι για να γνωρίσουν την αληθινή και καθαρή πίστη του χριστιανισμού που αυτή περιέχει και τελώντας την αποστολή που δια των Αγίων Αποστολών μας έδωσε ο Θεός που είναι «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…» (Ματθ. 28:19).

Πέρα από την εισαγωγή, σας ενημερώνω ότι οι εργασίες που ξεκινήσαμε από κοινού για την ανέγερση του Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου και της Παναγίας προχωρούν. Είχαμε σταματήσει λίγο δεδομένου ότι για τις γιορτές των Χριστουγέννων οι Κολομβιανοί αναστέλλουν τις εργασίες και τις δραστηριότητές τους για μεγάλο μέρος του τέλους του έτους, αλλά τον Ιανουάριο η διαδικασία έχει ξαναρχίσει και προχωράμε με ένα σταθερό βήμα στο έργο και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον όλες τις οικοδομές. Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς για τη συνεργασία και τη συνεισφορά σας στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Είναι αυτό που επιτρέπει σε αυτό το ιεραποστολικό έργο να αναπτυχθεί στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Κορέα και διάφορα μέρη στον κόσμο, γιατί μαζί συμβάλλουμε στον Ευαγγελισμό απανταχού της γης.

Ομοίως, νέες Ορθόδοξες κοινότητες αναδύονται στα βάθη των βουνών των Κολομβιανών Άνδεων. Έτσι το ιεραποστολικό έργο προχωρά, προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε όσους ζητούν να γνωρίσουν την Ορθόδοξη πίστη. Για αυτό, χρειαζόμαστε νέους Ιερείς αλλά και τα εργαλεία που απαιτούνται για τη λειτουργική ζωή, όπως δισκοπότηρα, καλύμματα, ιερατικά άμφια και πολλά άλλα που ήδη γνωρίζετε ότι είναι θεμελιώδες μέρος κάθε ενορίας. Όταν εξηγώ το θέμα των νέων κοινοτήτων στα βάθη των βουνών της Κολομβίας, πρέπει να επισημάνω ότι πολλές οικογένειες στη χώρα μας ζουν μακριά από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις απλωμένες στα βάθη αυτού που ένας Έλληνας, βλέποντάς το, θα έλεγε ότι είναι κάτοικοι της ζούγκλας, αν και για εμάς δεν είναι αφού θεωρούνται μονοπάτια και αγροτικές περιοχές που απέχουν περισσότερο από μία ώρα, κάποιες από αυτές μέχρι και εννιά ώρες μέσα στο βουνό. Αυτές οι οικογένειες συναντιούνται προς στιγμή σε ένα σπίτι όπου γίνεται κατήχηση και τελούν τη Θεία Λειτουργία υπό την ποιμαντική και πνευματική καθοδήγηση του πατέρα Χουάν Πάμπλο, ο οποίος ακούραστος περιηγείται στις φάρμες καβαλώντας ένα μουλάρι ή με τα πόδια.

Τέλος, σας ευχαριστώ όλους που συμμετέχετε σε αυτό το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και ζητώ τις προσευχές σας αυτές τις ημέρες, καθώς ο κατά σάρκα πατέρας μου λόγω νόσων και ηλικίας ετοιμάζεται για την αναχώρησή από την σωματική ζωή και παρακαλώ τον Θεό να τον δώσει καλή μετάνοια και Χριστιανά τα τέλη της ζωής του, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά καὶ καλὴν ἀπολογίαν τὴν ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ. Αμην.

† Ο Άσσου Τιμόθεος

Βοηθός Επίσκοπος στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων