Εξήντα χρόνια παρουσίας στην Ουγκάντα

Εξήντα χρόνια Ιεραποστολικής Διακονίας και προσφοράς· ανθρώπων που αγάπησαν τον συνάνθρωπο και έκαναν πράξη το μήνυμα του Κυρίου «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς όσα ενετειλάμην υμίν» (Ματθ. κη΄ 19-20 ).

Αυτό το μαργαριτάρι της πίστεως δεν το κράτησαν, δεν το ασφάλισαν μόνον προς ίδιο όφελος, αλλά το μοιράστηκαν με ανθρώπους που ποθούσαν να μάθουν την αλήθεια και τον σκοπό της υπάρξεώς μας πάνω στην γη.

Μας δίνει μεγάλη χαρά και συγκίνηση, η επέτειος αυτή, για τα Εξήντα Χρόνια της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, η οποία στάθηκε παντα αρωγός στο έργο της Ιεραποστολής στην Ουγκάντα, όπου και αρχικά, είχε το ξεκίνημα της ως «Φίλοι της Ουγκάντας» με τους αειμνήστους Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, αυτόν τον μεγάλο Έλληνα Ιεραπόστολο στην Αφρική, και τον Παναγιώτη Παπαδημητρακόπουλο μεγάλο ευεργέτη της Αδελφότητας, που τόσο αγάπησε και προσέφερε στο Ιεραποστολικό έργο του Κυρίου. Αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη στην Αδελφότητα, που συμπληρώνει αυτά τα εξήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας και ενεργής δράσης.

Για εμας από την Ουγκάντα, μεγάλο καύχημά μας ειναι οι πρώτοι μας Πατέρες, οι οποίοι έδωσαν το έναυσμα για ένα ξεκίνημα, μια ευλογημένη αρχή, της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στους Αφρικανούς, ως αναζητητές της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και ιδρυτές της Εκκλησίας μας στην Ουγκάντα. Άνθρωποι ντόπιοι, ιθαγενείς της Αφρικανικής Ηπείρου, ο π. Σπάρτας και ο π. Οβαδίας, που θέλησαν να μεταφέρουν στην πατρίδα τους το Λόγο του αληθινού Θεού, το Λόγο του Ευαγγελίου, της Αληθινής Εκκλησίας. Έτσι και ο Θεός άκουσε τις προσευχές τους, όπως και αυτοί που έπρεπε τις παρακλήσεις τους, ώστε να στελεχώσουν τα Ιεραποστολικά κλιμάκια με ανθρώπους που άφησαν την άνεση της πατρίδας τους. Παραβλέποντας το προχωρημένο της ηλικίας τους, ήρθαν, έσπειραν τον Λόγο του Θεού και σήμερα όλοι εμείς απολαμβάνουμε τους καρπούς της πνευματικής δικής τους σποράς.

Εξήντα χρόνια θυσιαστικής προσφοράς και αγάπης, όλων των μελών της Αδελφότητας, από τους εκάστοτε προέδρους μετά των διοικητικών συμβουλίων και όλων των μελών, που πέρα από τις οικογενειακές, επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις, στηρίζουν το έργο μας.

Πόσοι ξεδίψασαν αυτά τα εξήντα χρόνια προσφοράς, από τα νάματα του Ιερού Ευαγγελίου που διέθεσαν και αναψύχθηκαν από τις εκατοντάδες γεωτρήσεις και πηγάδια με καθαρό πόσιμο νερό.

Πόσοι γεύθηκαν αυτά τα εξήντα χρόνια προσφοράς, το Τίμιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας, από τα Ιερά Σκεύη που πρόσφεραν και χόρτασαν από τα υλικά αγαθά που η αγάπη αυτών των ανθρώπων έστειλε από το υπερχείλισμα της καρδίας τους.

Εξήντα χρόνια μιας αδιάκοπης ενίσχυσης, τότε σε ένα Ιεραποστολικό κλιμάκιο και μία Επισκοπή, ενώ σήμερα σε τρεις Επισκοπές της Ουγκάντας.

Εξήντα χρόνια παρουσίας στην Ουγκάντα και οι άνθρωποί μας εδώ έχουν βρει περίθαλψη από εθελοντές ιατρούς, επιμορφώνονται από εθελοντές δασκάλους, διδάσκονται νέους τρόπους καλλιέργειας της γης και βελτίωσης των ζωϊκών μονάδων.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω, γιατί τα έργα και η προσφορά των ανθρώπων της Αδελφότητας μιλούν από μόνα τους· δεν μπορούμε να τα κρύψουμε κάτω «υπό το μόδιον». Άλλωστε το έργο το οποίο επιτελείται, όχι μονο στο χώρο του Πατριαρχείου μας της Αλεξανδρείας και πασης Αφρικής, αλλά και σε όλο τον κόσμο, γίνεται φανερό από την έντυπη περιοδική έκδοση «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ» και αποτελεί την καλή μαρτυρία.

Εδώ στην Αφρική και στην χώρα μου την Ουγκάντα, ζούμε το θαύμα: η αγάπη σας, η προσευχή σας, η προσφορά σας, μας δίνει δύναμη, κουράγιο και προοπτική για να συνεχίσουμε το πνευματικό πρωτίστως έργο και το ανθρωπιστικό.

Σας ευχαριστούμε. Να γνωρίζετε πως η δική σας εξηντάχρονη παρουσία κρατά αναμμένο το κανδήλι και θα συνεχίζει να είναι αναμμένο με ευγνωμοσύνη και προσευχόμενοι προς όλα τα μέλη που προσφέρουν και διακονούν στην Ιεραποστολική σας Αδελφότητα.

†Ο Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων