Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας

Μέρος Β΄ • Γράφει ο π. Πρόχορος Μanuk Allo

Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνου, το ετήσιο ταξίδι της αποστολής επαναλήφθηκε το 2023 μέσω της συνεργασίας της ενορίας του Αγίου Διονυσίου στη Γιογκιακάρτα και του Αγίου Επιφανίου στο Καλιμαλάνγκ της Τζακάρτα. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πατέρας Λάζαρος, αν και δεν είχε αναρρώσει πλήρως από το σύνδρομο Guillain-Barré, συνέχισε το ταξίδι του στο Δυτικό Βόρνεο μαζί με τον πατέρα Πρόχορο. Ο π. Πρόχορος μάλιστα επισκέφτηκε μόνος του αρκετές πόλεις για να εξοικειωθεί με το Βόρνεο. Ακολούθησε τη χερσαία διαδρομή από το Δυτικό Βόρνεο μέχρι την περιοχή της μελλοντικής πρωτεύουσας της Ινδονησίας στο Ανατολικό Βόρνεο. Το ταξίδι διήρκεσε περίπου δυόμιση ημέρες με το λεωφορείο.

Αυτή η επίσκεψη στο Βόρνεο επικεντρώθηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Pontianak, ειδικά για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του Pontianak και να τελεστεί η πρώτη Θεία Λειτουργία στην περιοχή. Επιπλέον, διεξήχθη έρευνα γης για να διερευνηθούν οι ευκαιρίες για την οικοδόμηση της πρώτης Ορθόδοξης Εκκλησίας στο νησί του Βόρνεο.

Το ιεραποστολικό μας ταξίδι έφερε μεγάλη ελπίδα για την αναζωογόνηση της Ελληνορθόδοξης αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ινδονησία, ιδιαίτερα στο νησί Βόρνεο και στην επαρχία του Δυτικού Βόρνεο. Όπως και το 2019, το Πατριαρχείο Μόσχας και ο σχισματικός Έλληνας Παλαιοημερολογίτης ξεκίνησαν τις μαζικές δραστηριότητές τους  στοχεύοντας επίσης να ξεκινήσουν κοινότητες στο Βόρνεο.

Μας περιμένει μεγάλο έργο. Πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές και προσαρμογές για την αντικειμενική αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Οι επισκέψεις των κληρικών θα οργανωθούν από την Τζακάρτα, η οποία είναι πιο κοντά στο Pontianak από ό,τι η Yogyakarta και είναι πιο οικονομική. Η συχνότητα των επισκέψεων σχεδιάζεται να αυξηθεί ώστε να γίνεται δύο φορές το χρόνο. Για να δημιουργηθεί μια βιώσιμη αποστολή, ο σχεδιασμός πρέπει να λάβει υπόψη δύο πράγματα. Πρώτον, την απόκτηση γης στο Pontianak για μελλοντικές ορθόδοξες εγκαταστάσεις όπως το κτήριο της Ενορίας και δεύτερον, ευκαιρίες εκπαίδευσης για μελλοντικούς γηγενείς Ινδονήσιους ορθόδοξους ιερείς, ώστε να συνεχίσουν το καλό έργο της πρώτης γενιάς ορθοδόξων ιερέων στην Ινδονησία, που σχεδόν όλοι είναι ηλικιωμένοι. Για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το καλό έργο, εμείς οι Ορθόδοξοι στην Ινδονησία δεν μπορούμε να σταθούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε προσευχή, καθοδήγηση και βοήθεια από τους Ορθοδόξους αδελφούς μας από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες.

Παρακαλούμε θερμά να σταθείτε στο πλευρό μας για να φέρουμε την Ορθοδοξία και στη νήσο Βόρνεο.■

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων