Πατριαρχική επίσκεψη στη Ρουάντα

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Ευχαριστούμε συνεχώς τον Θεό που ευλόγησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουάντας με την πρόσφατη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄, μια επίσκεψη που έλαβε χώρα από τις 27 έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 με κύριο σκοπό τα εγκαίνια του πρώτου Ορθοδόξου Καθεδρικού Ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Rwamagana στα Ανατολικά της Ουγκάντας στις 30 Οκτωβρίου.

Είναι τιμή μου να εκφράσω την ειλικρινή και βαθιά ευγνωμοσύνη στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουάντας Paul Kagame, που αποδέχθηκε αυτή την επίσκεψη. Βαθιά ευγνωμοσύνη στον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ρουάντας Edouard Ngirente, που δέχθηκε τον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ στο γραφείο του την 29η Οκτωβρίου. Ευχαριστώ όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που έπαιξαν κομβικό ρόλο στις προετοιμασίες και την οργάνωση της επίσκεψης του Πάπα και Πατριάρχη μας.

Ειλικρινείς και βαθιές ευχαριστίες σε όλους τους διπλωμάτες που βοήθησαν στις προετοιμασίες αυτής της επίσκεψης και ευλόγησαν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουάντας με την παρουσία τους την ημέρα των Εγκαινίων, και ιδίως τον Πρέσβη της Αιγύπτου στη Ρουάντα και τους ακολούθους του.

Ευχαριστώ τους συλλειτουργούς επισκόπους που ήρθαν από άλλες χώρες συνοδεύοντας και επικουρώντας τον Μακαριώτατο κ. Θεόδωρο και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Καμπάλας κ. Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Κανάγκας Χαρίτωνα, τον Επίσκοπο Νυέρι και Όρους Κένυα Νεόφυτο, τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Ελντορέτ και Βορείου Κένυας, τον Επίσκοπο Τζίντζας Σίλβεστρο και τον Επίσκοπο Γκούλου Νεκτάριο.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους ιερείς, τις μοναχές, τους διακόνους, υποδιακόνους και αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουρούντι και Ρουάντας και όλους τους Ορθόδοξους Εργάτες της Ιεραποστολής από το εξωτερικό που ήρθαν να συμμετάσχουν σε αυτό το ιστορικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρουάντα: τα εγκαίνια του πρώτου Ορθόδοξου Καθεδρικού αφιερωμένου στους αγίους Πέτρο και Παύλο.

Ευγνωμονώ τις αντιπροσωπείες των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών και θρησκευτικών οργανώσεων. Τέλος, εκφράζω την ειλικρινή και βαθεία ευγνωμοσύνη μου στα αγαπημένα παιδιά της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουρούντι και Ρουάντας και τους φίλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Ρουάντα που τόσοι πολλοί έτρεξαν να εκφράσουν την αγάπη και τη χαρά τους στον αγαπημένο μας Πάπα και Πατριάρχη, τον Πατέρα της Ειρήνης και τον υποδέχθηκαν στην χώρα της Ειρήνης, τη Ρουάντα, τη χώρα των χιλίων λόφων στην καρδιά της Αφρικής.

Ο Θεός να ευλογεί τη Ρουάντα, την αγαπημένη μας χώρα. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους.

† Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων