Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και την συνεχή οικονομική βοήθειά σας στο Ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται στη μακρινή Ινδία με την ευλογία της Ιεράς Μητρόπολης Σιγκαπούρης, όπου υπάγεται εκκλησιαστικά η Ορθόδοξη Εκκλησία των Ινδιών. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ιεραποστολικό Έργο είναι μια Θεανθρώπινη συνεργασία. Καταθέτουμε τις πτωχές ανθρώπινες δυνάμεις μας και Αυτός που τελικά ενεργεί και τελειοί είναι το Πανάγιον Πνεύμα. Και είναι πραγματικά θαυμαστός και ολοφάνερος, στον χώρο της Ιεραποστολής, ο τρόπος με τον οποίον το Άγιο Πνεύμα εμπνέει, φωτίζει, καθοδηγεί και στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται με πνεύμα ταπείνωσης και αγάπης και με μοναδικό κίνητρο και στόχο την δόξα του Ονόματος του Θεού και τη σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων. Παράλληλα όμως, η Ιεραποστολή είναι και ένα δύσβατο μονοπάτι. Όπως κάθε καλό, έτσι και ο αγώνας αυτός πολεμάται λυσσωδώς από τον πονηρό που προσπαθεί παντοιοτρόπως να προκαλέσει αναστάτωση, ολιγοψυχία και διαιρέσεις, με σκοπό την ματαίωση κάθε Θεάρεστης προσπάθειας. Επιμονή στον αγώνα με υπομονή και πάνω από όλα προσευχή με Πίστη οτι ο Κύριος του Αμπελώνος ειναι παρών και δεν μας εγκαταλείπει ποτέ μόνους. “Μείζων ὁ ἐν ἡμῖν ἤ ὁ ἐν τῷ κόσμῳ”. Ως γνωστόν, στην Ινδία, παρά την μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει και τον πλουτο που διαθέτει, υπαρχει πτωχεία πολλή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Η Δ. Βεγγάλη είναι ένα από τα πτωχότερα κρατίδιά της. Ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της, η Καλκούτα. Πολλοί είναι οι άστεγοι που γεννιούνται και πεθαίνουν στα πεζοδρόμια και σε άθλιους καταυλισμούς. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, εμφορούμενη από το πνεύμα της αγάπης, της ευσπλαχνίας και της προσφοράς, προσπαθεί με κάθε τρόπο ν’ ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο και την δυστυχία, έχοντας ως αρχή της την εντολή του Κυρίου: «Ἀγαθοποιεῖτε… γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθώς καί ὁ Πατήρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί» (Λουκά 6:35-36).

ΠΡΩΙΝΟ ΓΑΛΑ


Έτσι από το 1992 ξεκινήσαμε στην αυλή του Ελληνικού Ναού στην Καλκούτα το πρωινό συσσίτιο, με ζεστό γάλα, μπισκότα και βιταμίνες, για 250 περίπου παιδάκια της περιοχής που από νωρίς το πρωί μαζεύονται έξω από την πόρτα και περιμένουν. Για πολλά παιδάκια, το πρωινό αυτό είναι ίσως το μοναδικό γεύμα της ημέρας. Αχτένιστα, άπλυτα, σχεδόν γυμνά, ικετεύουν για ένα ακόμη μπισκότο ή λίγο ακόμη γάλα. Πού κατοικούν όμως αυτά τα παιδιά; Στο πεζοδρόμιο ή στο γειτονικό μουσουλμανικό νεκροταφείο που έχει γίνει ο καταυλισμός τους. Κοιμούνται στους υπόγειους τάφους και σε τσίγκινα παραπήγματα 2×2, όπου στοιβάζονται ολόκληρες οικογένειες. Άνθρωποι και ποντίκια, λάσπες, σκουπίδια, δυσωδία είναι το σκηνικό όπου προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς προοπτικές ή προσδοκίες. Ανθρωποι από όλους ξεχασμένοι, αδιάφορο αν ζουν ή αν πεθαίνουν, αφού η ανθρώπινη ζωή, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν έχει καμιά απολύτως αξία. Για την χριστιανική όμως καρδιά κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμος γιατί είναι εικόνα Θεού, για τον οποίο ο Χριστός έχυσε το αίμα Του. Μας είναι λοιπόν αδύνατο να μείνουμε αδιάφοροι σε τόση δυστυχία.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Καθιερώθηκε επίσης καθημερινά και η διανομή γευματος στους πτωχότερους των πτωχών. Κάθε μέρα ο απέραντος ανθρώπινος πόνος και η εξαθλίωση ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Εικόνες συγκλονιστικές που σφίγγουν την καρδιά, ελέγχουν την συνείδηση. Άνθρωποι ρακένδυτοι, σκελετωμένοι, τυφλοί, λεπροί, ανάπηροι, περιμένουν υπομονετικά από τα ξημερώματα, στη σειρά που καλύπτει όλο το πεζοδρόμιο έξω από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή για ένα πιάτο φαγητό, το οποίο δεν είναι παρά μια ελάχιστη σταγόνα ζωής στον ωκεανό των βασάνων τους.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Άλλη μια μέριμνα της Ιεραποστολής μας είναι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων ασθενών. Για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί 5 γενικά ιατρεία σε απομακρυσμένα χωριά όπου δεν υπηρχε ιατρική περιθαλψη και άνθρωποι πέθαιναν χωρίς λογο γιατί δεν υπήρχαν τα αναγκαία φάρμακα όπως π.χ. το κινίνο για την ελονοσία. Να σημειώσουμε επίσης, πως για την λειτουργία των ιατρείων αυτών έχουν προσληφθεί Ινδοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, συμβάλλοντας έτσι και στην τοπική προσφορά εργασίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ιδιαίτερη φροντίδα και βαρύτητα δίδεται και στην εκπαίδευση. Ο αναλφαβητισμός στη Δ. Βεγγάλη είναι σχεδόν ο κανόνας, διότι υπάρχει έλλειψη σχολείων στις αγροτικές περιοχές.

Έτσι, η Ιεραποστολή έφτιαξε 5 Δημοτικά σχολεία σε απόσταση 150 χλμ. από την Καλκούτα, ώστε να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της υπαίθρου. Έχουμε επίσης προσλάβει ντόπιους δασκάλους και χορηγούμε στους μαθητές τα σχολικά βιβλία, τη γραφική ύλη και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο. 

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ

Τα παιδιά είναι και θα είναι πάντα η ελπίδα και το μέλλον μιας χώρας. Η Ιεραποστολή με περισσή αγάπη φροντίζει γι’ αυτά, μεριμνώντας κατ’ εξοχην για τα ορφανά και απροστάτευτα, συχνά εγκαταλελειμμένες ψυχές στους σκουπιδότοπους της πόλης. Ανεξαρτητα από τη θρησκεια τους, το χρωμα τους και τη φυλη τους. Σεβόμαστε πάντα την ελευθερία και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού. Ολα ειναι πλασματα του ίδιου Θεού και βρισκουν ενα ζεστό σπιτι με θαλπωρή και περισσή αγαπη που ειναι η μονη που κλεινει τις πληγες της ορφάνειας τους ή και ακόμη σε πολλά από αυτά της κακοποίησης τους.

Η λειτουργία του Ορφανοτροφείου Θηλέων άρχισε τον Νοέμβριο του 1999. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε μεγαλώσει, σπουδάσει και αποκαταστήσει εκατονταδες ορφανά κοριτσάκια και εχουν σωθεί ζωές. 

Ολα τα ανωτέρω άρχισαν με το σκληρό αγώνα του π. Ιγνατίου Σεννή από το 1991 μεχρι το 2004, οπότε και αναγκάσθηκε να αποχωρήσει και συνεχιζει πλεον την Ιεραποστολή ως Μητροπολίτης Βορείου Μαδαγασκάρης. 

Με τη Χαρη και την βοήθεια του Θεού προσπαθούμε να διατηρήσουμε, συνεχίσουμε και επαυξησουμε κατα το δυνατον αυτή την προσπαθεια με τη στηριξη, πνευματική και υλική, των αδελφων μας από την Ελλαδα και το εξωτερικό.  

ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Το 2010 αρχισε και η λειτουργία του Ορφανοτροφείου Αρρένων σε άλλο κτιριο στην ίδια όμως περιοχή νότια της Καλκούτας. Από τις χειρότερες στιγμες της ζωής μας στην Καλκούτα ήταν να βλεπουμε την εκμετάλευση των μικρών παιδιών. Μικρά παιδιά να δουλευουν στις οικοδομές κάνοντας βαριά εργασία ενηλικων για ενα πιατο ρυζι αντι να πηγαινουν σχολείο, αντι να παιζουν και να χαιρονται τα παιδικά τους χρόνια. Αλλα να τα βαζουν να ζητιανευουν και να τα κτυπουν αν δεν τους φέρουν αρκετά χρήματα. Σκληρές οι εικόνες της παιδικής εκμετάλευσης και κακοποίησης. Δεν μπορουμε βέβαια να τα σώσουμε όλα, μακάρι να μπορούσαμε αλλά κάνουμε αυτό το λίγο που μπορούμε. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από μικρά κοντά μας θα αποτελέσουν τα στελεχη της Ιεραποστολής αύριο. 

ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Για την καλη εκπαιδευση των ορφανων μας, καθως τα δίδακτρα στα καλα ιδιωτικά σχολεία ειναι πολύ ακριβά και με την οικονομική κριση στην Ελλαδα, που ειχε σαν αποτελεσμα την μείωση των δωρεών, δεν μπορούσαμε να ανταποκριθουμε, αποφασίσαμε το 2010 να ιδρύσουμε  το δικο μας αγγλικό σχολειο “ Ο Αγιος Ιγνάτιος” ώστε να έχουμε την επιβλεψη της εκπαίδευσης τους. Η καλη εκπαίδευση και οι ανώτατες σπουδες ειναι για αυτά τα ορφανά παιδιά το κλειδι για ενα καλύτερο μελλον.

Κτισθηκε ενα όμορφο κτιριο που πληρεί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας της Ινδίας ωστε να πάρει την αναγνώρηση. Παραμένει όμως ημιτελής ο 3ος όροφος λόγω έλλειψης χρημάτων. Ελπίζουμε να βοηθησει και πάλι ο Θεός που μιλά στις ψυχές των ανθρώπων και να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση του σχολείου μας που ήδη έχει αποκτησει καλή φήμη και αποτελεί πρότυπο. 

ΓΕΝΙΚΑ & ΕΚΤΑΚΤΑ

Πρέπει να πούμε εδώ, πως όλα τα παραπάνω είναι ένα μέρος του όλου έργου. Περαιτέρω προγραμματισμένες κινήσεις βοηθείας της Ιεραποστολής περιλαμβάνουν:

Επισκέψεις σε χωριά για διανομή ρούχων, τροφίμων, και φαρμάκων, καθώς και σχολικής ύλης στους μαθητές. Άνοιγμα γεωτρήσεων για την εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού και επομένως για την αποφυγή πολλών ασθενειών που μαστίζουν την περιοχή. Επιδιορθώσεις κατεστραμμένων κατοικιών ή και δωρεάν παροχή μικρών σπιτιών σε άπορες οικογένειες. Κάλυψη νοσηλίων (εγχειρίσεων και φαρμάκων).  Βέβαια όλα τα ανωτέρω κατα το μέτρο των δυνατοτητων μας, καθως εξαρτώμεθα από δωρεές και είναι φορές που δυσκολευόμαστε πολύ και αδυνατουμε να βοηθησουμε όσο και όπως θα θέλαμε. Είναι εμφανής όμως η Πρόνοια του Θεού και πραγματικά θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίον το Χέρι Του ανοίγει τον δρόμο και εκεί που αδειάζει το ταμείο μας και δεν φαίνεται από πουθενά η βοήθεια, να έρχεται ξαφνικά πολύ απλά και ευλογημένα μια δωρεά, με ακριβως το απαιτούμενο ποσό από εκεί που δεν το περιμένεις. Η συνεχής παρουσία του Θεού και η πρόνοια Του μας δίνει φτερά και μας κάνει να ξεχνάμε τον κόπο, τις δυσκολίες και αντιξοότητες και να συνεχίζουμε τον αγώνα μας προς δόξαν Θεού.  

Ευχόμαστε σε όλους καλή εκκλησιαστική χρονιά και παρακαλούμε να προσεύχεσθε για μας.  

Με ευγνωμοσύνη

αδελφή Νεκταρία

(Συνεχίζεται)

Αδελφή Νεκταρία

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων