Για τα παιδιά της Ουγκάντας

Αγαπητοί αδελφοί μου και φίλοι της Ιεραποστολής μας, χαίρετε εν Κυρίω.

Ως ιεραπόστολοι σε χώρες της Αφρικής, το μέλημά μας είναι να διδάξουμε τους ανθρώπους την πίστη στον Χριστό, να τους κάνουμε μέλη της Εκκλησίας Του, και να τους οδηγήσουμε στην οδό της σωτηρίας. Να μάθουν την αλήθεια για τον Θεό. Την αλήθεια για τη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο. Την αλήθεια για το ποια θα πρέπει να είναι η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Και τότε αφού θα γνωρίσουν την αλήθεια, θα ελευθερωθούν. Αυτό μας το λέει ο ίδιος ο Κύριος: «γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ιωάν. 8:32).

Το έργο μας δεν περιορίζεται μόνο στην κατήχηση ώστε να γνωρίσουν τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού το Ορθόδοξο δόγμα το οποίο πρεσβεύουμε, αλλά έχουμε χρέος να τους διδάξουμε και την κοσμική παιδεία, που θα τους καταστήσει χρηστά μέλη μέσα στην κοινωνία και συνεργάτες στο έργο μας.  

Κάθε φορά που ανοίγουν τα σχολεία, το κουδούνι και πάλι θα χτυπήσει. Οι αυλές θα γεμίσουν και πάλι από παιδικές φωνές. Οι δάσκαλοι στις θέσεις τους, για να μεταδώσουν γνώση και ήθος. Οι μαθητές, όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να μαθητεύσουν, θα είναι από τα τυχερά θα λέγαμε παιδιά και ο λόγος είναι το κόστος των σπουδών. Τα περισσότερα δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή, όχι γιατί χρειάζεται υπέρογκο ποσό, αλλά οι γονείς τους στερούνται ακόμη και τα δέκα ευρώ το μήνα που θα χρειαστούν για να τα μορφώσουν.

Και τέτοιες ημέρες η πόρτα του Επισκοπείου χτυπά από γονείς που θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους την πολυπόθητη μόρφωση για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανέχεια. Το πιο δύσκολο της υπόθεσης αυτής είναι όταν ερχόμαστε να ικανοποιήσουμε το αίτημα κάποιου κληρικού μας για το παιδί του. Περιμένει κάτι παραπάνω, και η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους στο σύνολο των ιερέων. Όχι γιατί κάνουμε διακρίσεις, αλλά αδυνατούμε.

Γι’ αυτό, στη νεοσύστατη Επισκοπή μας θέλουμε να κάνουμε πρόγραμμα υποτροφιών, να πληρώσουμε για μερικά παιδιά τα δίδακτρα τους στα σχολεία. Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε, όπου μπορούμε στις φτωχές περιοχές και δίνεται η δυνατότητα από εθελοντές δασκάλους, δικά μας σχολεία. Να μπορέσουμε να σταθούμε μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους που χτυπούν την πόρτα μας, και να τους πούμε: έχουμε τη λύση, έχουμε τα δικά μας σχολεία, δεχόμαστε τα παιδιά σας και σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουν υπερήφανους τους εαυτούς τους, την οικογένειά τους, την Εκκλησία που τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα και τους ανθρώπους που είναι μεν μακριά από τη χώρα μας, αλλά ο χτύπος της καρδιάς τους ακούγεται στον ευλογημένο δικό μας τόπο.

Αδελφοί μου, γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να στείλετε σχολικό υλικό, όπως και πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν εθελοντές δάσκαλοι από την Ελλάδα, για να έρθουν να διακονήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις γνώσεις. Ευτυχώς όμως υπάρχει και άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε. Μπορείτε να απευθυνθείτε και να μας προσφέρετε τη βοήθειά σας από την αγάπη της καρδιάς σας, μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Να είστε βέβαιοι, τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα αξιοποιούνται για το καλό των φτωχών αδελφών και παιδιών μας.

Μη στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά της Αφρικής το λαμπρό μέλλον τους μέσα στην κοινωνία, μέσα στην Εκκλησία, μέσα στις ιεραποστολικές μας δραστηριότητες. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και θα σας ευγνωμονούμε για το αύριο το δικό μας, γι’ αυτό που εσείς κάνετε σήμερα για εμάς.

Ως Επίσκοπος, έχω ευθύνη για το ποίμνιό μου. Είμαι κι εγώ μέλος αυτής της κοινωνίας και προέρχομαι από τα σπλάχνα της. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα, αλλά και τι προοπτικές μπορούν να υπάρξουν για να τα επιλύσουμε και να τα ξεπεράσουμε.

Προσωπικά μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω στην Ελλάδα να σπουδάσω, και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων σε κάποιους ανθρώπους που με βοήθησαν πάρα πολύ και με εμπιστεύθηκαν. Τώρα καλούμαι ως Επίσκοπος αυτή τη χάρη που έλαβα από τους Έλληνες ευεργέτες μου, να την ανταποδώσω ως αντιχάρισμα στο δικό σας όνομα, εδώ στα δικά μας παιδιά. Να μεταδώσουμε γνώσεις, αξίες και εμπειρίες, που θα είναι η αρχή για ένα καλύτερο αύριο. Η Αφρική έχει μέλλον, έχει προοπτική, χρειάζεται τώρα εφόδια πνευματικά καί υλικά, τα οποία αύριο θα καταστούν χρήσιμα για τη γηραιά ήπειρο, και για να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές στιγμές της αποικιοκρατίας, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Βοηθήστε μας, να μορφωθούμε, και με αυτή μας τη συνεργασία, να ζήσουμε πραγματικά ελεύθεροι.

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά ευλογημένη σχολική χρονιά με τη φώτιση του Ζωαρχικού Πνεύματος

† Ο Τζίντζας Σίλβεστρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων