Μια Εκκλησία με ινδιάνικο πρόσωπο

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ορθόδοξή Ιεραποστολή περιορίζεται στην Αφρική και στην Ασία, άλλα η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα η Λατινική Αμερική ανοίγεται όσο ποτέ στην Ορθοδοξία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ζει η δυτική κοινωνία μας βρίσκεται στην πολύ αδύναμη ερμηνευτική της από τις ιερές γραφές, που τους οδήγησαν να χαθούν μέσα στις δικές τους σκέψεις και συζητήσεις. Η πατρολογία είναι άγνωστη στους περισσότερους ανθρώπους.

Γι’ αυτό σήμερα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, όπως και σε όλη την Λατινική Αμερική, αναζητούμε την Ορθοδοξία ως μοναδική πνευματική απάντηση για το δικό μας περί πίστεως υπαρξιακό πρόβλημα. Έτσι, σήμερα, καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, πάνω από 800 άτομα ετοιμάζονται και κατηχούνται για να ασπαστούν την Ορθοδοξία.

Όταν χειροτονήθηκα Επίσκοπος πριν από έναν χρόνο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας με διόρισε ως βοηθό του στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, δεν περίμενα να δω τι δίψα υπάρχει εδώ για μία πνευματική ζωή διαφορετική από αυτή που έως σήμερα έχει προσφέρει ο δυτικός χριστιανικός κόσμος. Κάθε μέρα δεχόμαστε αιτήσεις από ανθρώπους σε όλη την τεραστία γεωγραφική περιοχή της Κολομβίας, αλλά και από τη διπλανή χωρά της Βενεζουέλας. Το παράξενο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν την Ορθοδοξία είναι μορφωμένοι και αν αυτό γίνεται επειδή άκουσαν για το δικό μας έργο, φανταστείτε τι θα γινότανε αν διάβαζαν τα έργα των Πάτερων!

Δυστυχώς για μας, υπάρχει τεράστια έλλειψη ιερέων. Το πιο κοντινό ταξίδι είναι δύο ώρες, ενώ άλλες ενορίες απέχουν πάνω από δέκα ώρες. Ταξιδεύουμε με τη συγκοινωνία, αφού δεν έχουμε αυτοκίνητο.

Σήμερα με τη βοήθεια του Θεού, χτίζουμε στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας έναν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Αυτός ο Ναός όμως γίνεται με δωρεές από το εξωτερικό, διότι ο λαός της Κολομβίας έχει ως μέσο μισθό τα 250 ευρώ, ενώ οι τιμές των αγαθών είναι σχεδόν όμοιες με της Ελλάδος. Είναι εντυπωσιακό ότι τα μέλη της ενορίας πουλάνε παστέλες, ένα είδος τοπικής τυρόπιτας, για το έργο αυτό, καθώς παράλληλα με τον ναό πρέπει να αγοράσουμε τα διπλανά οικόπεδα για να χτίσουμε ένα εκπαιδευτήριο ξένων γλωσσών. Τα φτωχόπαιδα της Κούκουτας δεν έχουν δυνατότητα να μάθουν άλλη γλώσσα πάρα μόνο τα ισπανικά και αυτό τους εμποδίζει στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Στην περιοχή αυτή, ένας Ρωμαιοκαθολικός ιερέας, παρακολουθώντας το φιλανθρωπικό έργο που επιτελούμε, μας κάλεσε και μας δώρισε μια φάρμα 14 εκταρίων με τα αντίστοιχα κτήρια, για να ιδρύσουμε εκεί μία θεολογική σχολή, ένα ελληνικό πολιτιστικό κέντρο και μία τεχνική αγροτική σχολή!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση στη Βενεζουέλα, βοηθώντας τους προσφυγές που φτάνουν στην Κολομβία αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ βλέπουμε τη χάρη του Θεού, που εμπνέει στην Ορθόδοξη νεολαία σε όλες τις ενορίες μας μια ιδιαίτερη κλήση για να τρέχουν στην πρώτη γραμμή και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, διακινδυνεύοντας μέσα στην πανδημία.

Υποστήριξη στους πρόσφυγες από τη Γουατεμάλα

Στην Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, μέχρι πρόσφατα, είχαμε μόνο μια Ορθόδοξη κοινότητα στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πριν από λίγο καιρό, πάνω από 400 άτομα μαζί με το θρησκευτικό τους ηγέτη έλαβαν την απόφαση να ζητήσουν να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα προχωράμε την κατήχησή τους και με τη χάρη του Θεού, σιγά-σιγά τους δεχόμαστε με τάξη στα Ιερά Μυστήρια. Κάτω από την προστασία του Μεγάλου Αντώνιου, σε νοικιασμένο χώρο, ο ηγέτης τους βαπτίστηκε και χειροτονήθηκε Ορθόδοξος ιερέας, για να καλύψει την έκτακτη ανάγκη των αδελφών αυτών για ποιμαντική διακονιά. Τώρα χρειάζεται να τους χτίσουμε έναν ναό για να μπορούν να ζουν τη δική τους λειτουργική ζωή.

Το Αλβάν είναι ένα χωριό που βρίσκεται δυο ώρες μακριά από την πρωτεύουσα της Κολομβίας. Εκεί ο πατήρ Παντελεήμονας με μεγάλη ιεραποστολική δράση εδώ και χρονιά διακονεί μία ενορία και η ενορία αυτή, όπως και η προηγούμενη, ήρθε στην Ορθοδοξία. Εκεί οι άνθρωποι είναι αγρότες που ζουν σκορπισμένοι στα βουνά. Ο π. Παντελεήμων περπατά επί ώρες από φάρμα σε φάρμα, για να διακονήσει τους πιστούς. Δυστυχώς κι εκεί δεν έχουμε δικό μας ναό και αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε νοικιασμένο χώρο.

Στην Πόλη της Κοπακαμπάνα, στην Αντιόχεια της Κολομβίας, εννέα ώρες μακριά από την πρωτεύουσα, βρίσκεται μία από της μεγαλύτερες ορθόδοξες ενορίες της Κολομβίας, η ενορία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, όπου εκκλησιάζονται πάνω από τετρακόσιους πιστούς και άλλοι τόσοι από άλλα χωριά του νομού. Στο Γιαρουμάλ, τέσσερις ώρες από την Κοπακαμπάνα, έχουμε μία μεγάλη Ορθόδοξη παροικία που διακονεί ο π. Ιωάννης Παύλος, εξαιρετικός ιεραπόστολος, που υπηρετεί ασταμάτητα την άμπελο του Χριστού. Μεγάλη είναι κι εκεί η ανάγκη να αγοράσουμε οικόπεδα για να κτίσουμε ναούς.

Στην Πόλη της Περέιρας, εννέα ώρες μακριά από την πρωτεύουσα, βρίσκεται η Ορθόδοξη παροικία, που διακονεί ο π. Χρυσόστομος. Στο νοικιασμένο σπίτι όπου γίνονται οι ακολουθίες, φροντίζουμε παράλληλα να προσφέρουμε στέγη και εκπαιδευτική υποστήριξη σε δεκάδες παιδιά από τα γύρω χωριά.

Τέλος, φεύγουμε 17 ώρες μακριά από την πρωτεύουσα της Κολομβίας, στο χωριό Cerete Cordoba, όπου έχουμε δικό μας οικόπεδο, αλλά χωρίς ναό. Η Ορθοδοξία στην περιοχή αυξάνεται με τη διακονία του π. Ραφαήλ. Επίσης νέες ορθόδοξες παροικίες υπάρχουν σε μακρινές περιοχές και πόλεις, όπως Βαλλεδουπάρ, Λα Γκουχίρα, Βουκαραμάγκα και Σαν Αγκουστίν.

Οι ανάγκες μας είναι πολλές, χρειαζόμαστε ναούς, λειτουργικά αντικείμενα, υποστήριξη για τα μακρινές μας ιεραποστολικές περιοδείες, άμφια, εικόνες και διάφορα βιβλία, κατηχητικά και λειτουργικά.

† Ο Άσσου Τιμόθεος
Βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού για την Κολομβία και τη Βενεζουέλα

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων