Πατριαρχική ευλογία και στο Κισούμου

Την Ιεραποστολική Επισκοπή Κισούμου της Δυτικής Κένυας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επισκέφτηκε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος στα τέλη του μηνός Νοεμβρίου.

Τον συνόδευαν ο Γέρων Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος, ο Μητροπολίτης Γουινέας και Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα κ. Γεώργιος, ο επίσκοπος Νιέρης και Ανατολικής Κένυας κ. Νεόφυτος, καθώς επίσης και ο επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος.

Ο Μακαριώτατος επισκέφτηκε και άλλες περιοχές της ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κένυας όπου το ιεραποστολικό έργο έχει εξαπλωθεί πολύ για αρκετά χρόνια τώρα, αφ’ ότου ήταν εδώ ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης της Εκκλησίας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας την δεκαετία του 1960. Το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε αρχίσει πολύ πιο πριν, όπως και γενικά η ιστορική Εκκλησία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έχει την αρχή του από τον πρώτο αιώνα και από τον Απόστολό της τον Άγιο ένδοξο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο, και έτσι το έργο της Εκκλησίας εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Αφρικανική Ήπειρο.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη μας σκοπό δεν είχε να προβληθεί η ιστορία του Πατριαρχείου μας, την οποία πρέπει βέβαια να κρατήσουμε και για τους επόμενους αιώνες, αυτή δεν διαγράφεται και το παρελθόν μας καθορίζει και το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αλλά είχε σκοπό να δείξει μια άλλη εικόνα. Ότι ο κόσμος της Κένυας πιο συγκεκριμένα σε αυτή την ιστορία είναι ο «φτωχός άνθρωπος». Ο άνθρωπος ο οποίος δεν είναι φτωχός στο πνεύμα, διότι η ιεραποστολή έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό, να μεταλαμπαδεύει τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και Θεό μας στις ψυχές τον ανθρώπων. “Βαπτίζετε πάντα τὰ ἔθνη εὶς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος”.

Με στοργή είδαμε τον Πατριάρχη μας να αγκαλιάζει τα παιδιά με πατρική αγάπη. Δικαίως τον έχει ονομάσει η εκκλησία και ο κόσμος «Πατριάρχη της αγάπης»!

Με συγκίνηση είδαμε τον Μακαριώτατο να φυτεύει ένα δέντρο συμβολίζοντας ένα καλύτερο αύριο για την Κένυα και για όλον τον κόσμο. Είδαμε να συμμερίζεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των ιερέων, είδαμε να μοιράζει τρόφιμα στα φτωχά παιδιά.

Με αγάπη είδαμε ότι ο πονεμένος και δυστυχισμένος άνθρωπος της Αφρικής έχει ακόμη το χαμόγελο στο πρόσωπο του. Αλλά εξαρτάται και από εμάς να του δίνουμε ακόμη περισσότερη χαρά με το δικό μας χαμόγελο και με τη δική μας ελεημοσύνη. Ας γίνουμε και εμείς λοιπόν εύσπλαχνοι και ελεήμονες όπως είναι ο Κύριος μας εύσπλαχνος και ελεήμων και όπως το εκφράζει, το ζει και το μεταδίδει ο αγαπητός μας Πατριάρχης κ. Θεόδωρος.

✝Ο Κισούμου Μάρκος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων