Οι Ορθόδοξοι αδελφοί του Νκάυι ευγνωμονούν

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με το έλεος του Παναγάθου Θεού επικοινωνούμε μαζί σας από το μακρινό Κονγκό-Μπραζαβίλ, το κράτος που τέμνεται από τον ισημερινό και βρέχεται από τα κύματα του Ατλαντικού ωκεανού, όπου η έδρα της αρτισυστάτου Ιεράς Μητροπόλεως Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, προκειμένου να εκφράσουμε τις ολόθυμες ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας και της ελαχιστότητός μας προς όλους εσάς, τους εκλεκτούς αδελφούς, για την πολύτιμη έμπρακτη συναρωγή σας διά της περιλαλήτου Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής προς το πολύμοχθο ιεραποστολικό έργο που συντελείται σε τούτη την άκρη της αφρικανική γης.

Δεν ξεχνούμε ποτέ ότι θεμέλιο, καταστατική αρχή και σκοπός της ιεραποστολής παραμένει πάντοτε η Κυριακή Εντολή-παρακαταθήκη: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος» (Ματθ. 28:19-20). Τούτη η συνάντηση με τον Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας, που δεν είναι συμβολική αλλά πραγματική, συντελείται στο Άγιο Ποτήριο, στην ευχαριστιακή σύναξη. Συνεπώς, με τη Θεία Λειτουργία συμμετέχουμε όλοι ανεξαιρέτως οι υπ’ ουρανόν Ορθόδοξοι πιστοί στη Ζωή του Χριστού, ενώ κοινωνώντας του Σώματος και του Αίματός Του είμαστε αναπόσπαστα ενωμένοι μεταξύ μας, μέλη της Μίας, Αγίας, Αδιαιρέτου, Καθολικής Ορθόδοξου Εκκλησίας.

Ο κατ’ εξοχήν προορισμένος τόπος για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας παραμένει πάντοτε ο Ναός. Ο Ναός που ταυτοχρόνως είναι ουρανός, ενώ καθαγιάζει και εκκλησιοποιεί τον κόσμο. Τούτο το θαύμα συνετελέσθη στην πόλη Nkayi, την τέταρτη σε πληθυσμό πολή του Κονγκό-Μπραζαβίλ, όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος- Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος ολοκληρώθηκε οικοδομικώς μόλις πριν λίγες ημέρες. Και τούτο χάριν της αγάπης σας, η οποία προσέφερε διά της Αδελφότητός μας το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την αποπεράτωση του.

Ο ως άνω Ναός παρέμενε ημιτελής από το έτος 2010 ελλείψει χρημάτων. Θεμελιώθηκε το έτος 2007 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πενταπόλεως κυρό Ιγνάτιο (Μαδενλίδη). Οι εργασίες άρχισαν την Δευτέρα, 3η Ιουνίου 2019 και διήρκεσαν τρεις μήνες. Δεδομένης της αποστάσεως της πόλεως Νκαΐ από το Pointe-Noire (περί τα 250 χλμ.) η οποία αυξάνει τις τιμές των αγαθών στη πόλη όπου κείται η ανεγερθείσα εκκλησία, τα ακριβότερα οικοδομικά υλικά αγοράσθηκαν από το Pointe Noire προς εξοικονόμηση χρημάτων: πλακίδια δαπέδου, κόλλα τοποθέτησής τους, υλικά ελαιοχρωματισμού, ηλεκτρολογικό υλικό κ.τ.ό. Επί τόπου αγοράσθηκαν 5.000 τούβλα, άμμος, χαλίκι και τσιμέντο.

O Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως στο Νκάυι, δωρεά της Αδελφότητάς μας

Την Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 9η Ιουνίου 2019, τελέσαμε την Θεία Λειτουργία προς ευλογίαν των αρξαμένων εργασιών. Η ευγνωμοσύνη και η χαρά των ενοριτών υπήρξε απερίγραπτη, αφού πλέον και αυτοί θα έχουν τον δικό τους περικαλλή Ναό, στον οποίο προσθέσαμε επίσης κωδωνοστάσιο που δεν είχε προβλεφθεί, καθώς και τουαλέτες ανδρών-γυναικών και γραφείο του Εφημερίου. Τούτη η χαρά κορυφώθηκε την 29η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα κατά την οποία έγιναν τα ιερά εγκαίνια.

Πολυσέβαστοι αδελφοί,

Η Ορθόδοξη ιεραποστολή έχει ανάγκη δημιουργίας ιερών Ναών, αφού οι Κονγκολέζοι που ανακαλύπτουν την Ορθοδοξία «που έχει χάρη και δύναμη» –όπως λένε όταν πρωτοεμφανίζονται ενώπιόν μας–αυξάνονται, συνεπώς έχουν ανάγκη από ευκτηρίους οίκους για να λατρέψουν τον Αληθινό Θεό και να διδαχθούν την αμώμητη Ορθόδοξη πίστη, να γίνουν λαμπάδες φωτεινές για τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους.

Στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, με αγώνα και πόνο, με προσευχή και υπομονή, με κόπους και μόχθους, ιδρύθηκαν Ναοί για να δοξολογείται το όνομα του Τριαδικού Θεού και να μεταφέρουν στον όμορφο αυτό λαό το μήνυμα της Αναστάσεως. Ο Κύριος ευλόγησε ώστε να ιδρυθούν επτά ενοριακές κοινότητες με αντίστοιχους Ναούς, τρεις εκ των οποίων ήταν ημιτελείς ελλείψει πόρων, κατά την εγκατάσταση μας στη χώρα (Φεβρουάριος 2013) ως πρώτου Ποιμενάρχου της νεοφύτου τοπικής Εκκλησίας Μπραζαβίλ, ενώ στον βορρά οι πιστοί, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην αρχαιότατη φυλή των Πυγμαίων, προσεύχονταν σε μία μισθωμένη οικία.

Όμως «ζη Κύριος ο Θεός των δυνάμεων» (Γ’ Βασιλ.17,1)! Κατά την διαρρεύσασα εξαετία (2013-2019) ο Ι. Ναός Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Ιωάννου Προδρόμου πόλεως Impfondo ανηγέρθη εκ βάθρων και εγκαινιάσθηκε (5 Φεβρουαρίου 2017), ενώ δύο ακόμη παμμεγέθεις Ναοί ολοκληρώθηκαν και εγκαινιάσθησαν, ο Ι. Ναός Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire (6 Μαΐου 2018) και ο περικαλλής Ι. Καθεδρικός Ναός Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire (17 Φεβρουαρίου 2019 από τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’).

Σκοπός της Εκκλησίας είναι ο αγιασμός του ανθρώπου, σύμφωνα με τους λόγους του Κυρίου και Σωτήρος μας. Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι σώθηκε από τον Χριστό, ότι έζησε την προσωπική του ανάσταση, ενώ στρέφει την πλάτη σ’ εκείνους που ο Θεάνθρωπος Ιησούς ονόμασε αδελφούς Του και μάλιστα ελαχίστους. Βοηθήστε αδελφοί, να ολοκληρώσουμε και να κτίσουμε κι άλλους Ναούς στο Κονγκό-Μπραζαβίλ και τη Γκαμπόν, να σημάνουν κι άλλες ορθόδοξες καμπάνες στην Αφρική, την ήπειρο του μέλλοντος, να διαλυθούν τα δαιμονικά σκότη, να λάμψει το Φως του Χριστού «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς». Γένοιτο!

† Ο Μπραζαβίλ & Γκαμπόν Παντελεήμων

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων