Πατριαρχική Περιοδεία στην Ακτή Ελεφαντοστού

Για πρώτη φορά στη δισχιλιόχρονη παρουσία του Αποστολικού Θρόνου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, επισκέφθηκε τη χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Πάπας και Πατριάρχης, ο Ποιμένας και Πατέρας των απανταχού Αφρικανών Ορθοδόξων Χριστιανών κ.κ. Θεόδωρος Β΄. Όλοι επί ποδός, για τον υψηλό επισκέπτη, από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια της φιλόξενης αυτής χώρας, μέχρι και τον απλό πιστό λαό, που είδε και άκουσε την φωνή του Ποιμένα.

Υποδοχή άνευ προηγουμένου, σ’ αυτή την ιστορική επίσκεψη. Θα παραμείνει αξέχαστη αυτή η ημέρα, της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018, για την τοπική Εκκλησία. Η απόσταση και οι δυσκολίες στις μετακινήσεις δεν εμπόδισαν τους πιστούς να ξεκινήσουν από τα άκρα της χώρας, για να πάρουν την ευλογία του Πατριάρχη τους.

Πρώτη ημέρα της εκεί παραμονής, και έβλεπες την έκδηλη χαρά στα μάτια των ανθρώπων που είχαν ανάμεσά τους τον Πατέρα, που από το κόκκινο στρωμένο χαλί της υποδοχής, συνέχισε να περπατά εκεί όπου υπάρχει η καθημερινότητα και η πραγματική ζωή με όλες της τις ανάγκες.

Ποιος θα μείνει ασυγκίνητος από την εικόνα της επόμενης ημέρας 6ης Νοεμβρίου, όταν στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στην πρωτεύουσα του κράτους Αμπιτζάν, υπήρξε πραγματικό αναστάσιμο κλίμα με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, με τους ευλαβείς κληρικούς, οι οποίοι διακονούν σ’ αυτό το γεώργιο του Θεού, προσφέροντας τις καλύτερες πνευματικές υπηρεσίες τους, ανιδιοτελώς και θυσιαστικά, με τους ευλαβείς εθελοντές συνεργάτες τους, στο πιστό ποίμνιό τους.

Θαύμασε ο Πατριάρχης της Αγάπης, την πίστη αυτών των ανθρώπων, που συμμετείχαν στην Αναίμακτη Μυσταγωγία και που τόσο ωραία και αγγελικά απέδιδαν τους δοξολογικούς ύμνους, κατεβάζοντας πραγματικά τον ουρανό με τους αγγέλους στη γη. Κι αυτή η γιορτή συνεχίστηκε με τους νέους και τις νέες και τον Σύνδεσμο Γυναικών, όπου ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές στα χρώματα της χώρας τους, χόρεψαν και τραγούδησαν παρουσιάζοντας τις δικές τους πολιτισμικές αξίες.

Ίσως τα λόγια να είναι πολύ φτωχά, σ’ αυτά που αντικρίζει κάποιος και που βλέπει να επιτελούνται, πρώτα στις ψυχές αυτών των ανθρώπων που μαθαίνουν για τον αληθινό Θεό της Αγάπης, της Ειρήνης και της Ελευθερίας, και έπειτα σ’ όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, για την επιμόρφωση των νέων με την ανοικοδόμηση σχολείων και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου με την οικοδόμηση ιατρείων και κλινικών.

Σ’ αυτό το έργο βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και την προσφορά κάποιων ανθρώπων που στηρίζουν το έργο της Ιεραποστολής, όπως την οικογένεια του Σιλβέστρου και της Φλώρας Κογιό, για την δωρεά οικοπέδου, όπου θα ανεγερθούν Ιερός Ναός, Σχολείο και Κλινική, ώστε να καλυφθούν κάποιες ανάγκες, τόσο στον πνευματικό όσο και στον κοινωνικό τομέα της Μητροπόλεως, αλλά και στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που πάντα είναι αρωγός και δίνει το παρών στα μεγάλα έργα της Ιεραποστολής στην Αφρική και ανά τον κόσμο.

Τη μεγαλύτερη συγκίνηση έζησαν όλοι, όταν ο Πατριάρχης της Ιεραποστολής γονάτισε και έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του νέου Ιεραποστολικού Κέντρου στην πόλη Ακορέ που θα περιλαμβάνει Ιερό Ναό, Σχολείο και Κλινική. Σε ένα τέτοιο έργο ο Πατριάρχης, ως ο Πρώτος των Ιεραποστόλων, και τα ικανά στελέχη που τον πλαισιώνουν πραγματώνουν το μεγάλο του όραμα που γίνεται πραγματικότητα, πρώτα με τα έργα πνευματικής οικοδομής των ψυχών αυτών των ανθρώπων και έπειτα με τα έργα υλικής υποδομής, για να μην υπάρξει κανένας που να μην ακούσει για τον Χριστό, κανένας να μη μείνει νηστικός, κανένας να μη μείνει γυμνός, κανένας να μην ταλαιπωρείται από ασθένειες, κανένας να μη μένει άστεγος. Και όπως τόνισε ο Μακαριώτατος προς τα παιδιά του, το Ευαγγέλιο του Χριστού στον τόπο αυτόν πραγματώνεται και δεν μένει μόνον στη θεωρία. Και η αγάπη, για να είναι αληθινή, απαιτεί θυσίες και στερήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας, του επιφυλάχθηκε θερμότατη υποδοχή από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, όπου υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση για τα θέματα της Ιεραποστολής και την παρουσία του Πατριαρχείου στην όμορφη αυτή χώρα και ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα είναι πάντοτε αρωγός σε όλες τις δραστηριότητες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που χαίρει εκτιμήσεως από τον απλό λαό μέχρι και τα υψηλά πολιτικά κλιμάκια, για το μέχρι τώρα έργο που επιτελείται.

Έφτασε η στιγμή της αναχώρησης. Η χαρά για την υψηλή αυτή επίσκεψη στην χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία αυτού του τόπου. Ο ίδιος ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας συνόδευσε τον Μακαριώτατο μέχρι το αεροδρόμιο.

Σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος αποχαιρέτησε και προέπεμψε τον Ποιμένα και Πατέρα, παίρνοντας από την παρουσία του δύναμη, αλλά κυρίως την ευχή για την συνέχιση του έργου της Ιεραποστολής. Και ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Προσευχής, της Ειρήνης, της Καταλλαγής, της Θυσίας, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι θα πει Ιεραποστολή, ευλόγησε αυτή τη χώρα και το έργο που επιτελείται στο όνομα του Κυρίου.

Η επίσκεψη αυτή και τα λόγια της αγάπης του θα παραμείνουν χαραγμένα στις καρδιές αυτών των ανθρώπων που τον είδαν, τον άκουσαν και πήραν την ευχή του, καθώς μαζί με τον θεμέλιο λίθο κατέθεσε και την καρδιά του, στην όμορφη αυτή χώρα της Ακτής Ελεφαντοστού.

†Ο Άκκρας Νάρκισσος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων