Θυμίαμα ευωδίας στην καρδιά της Αφρικής

Εκεί που χαμογελάει ο ουρανός και συγκατανεύει η γη, συντελείται ένα θαύμα, που ξετυλίγεται μπροστά σου, καθώς η Ορθοδοξία κάνει τα πρώτα της σταθερά βήματα!

Βρισκόμαστε αυτή τη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγγας του Νοτίου Κογγό, με έδρα της το Κολουέζι. Φθάνοντας σ’ αυτόν τον προορισμό, γίνεσαι θεατής μιας μικρής οργανωμένης πόλης: Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, το επισκοπικό γραφείο με τον ραδιοφωνικό σταθμό, τους ξενώνες, το οικοτροφείο, την αίθουσα εκδηλώσεων και σεμιναρίων, το κτηριακό συγκρότημα των σχολείων, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, και τις αποθήκες, όπου φυλάσσονται τα προϊόντα από τη φάρμα της Ιεραποστολής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Μελέτιος μάς περιέβαλε με εγκάρδια φιλοξενία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής μου μαζί με την κ. Αγγελική Αρναούτη, εκπαιδευτικό και γραμματέα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ο ιεραπόστολος πατέρας Ευθύμιος συντόνιζε το πρόγραμμά μας, μας εξυπηρετούσε σε κάθε μας ανάγκη και συγχρόνως επιστατούσε σε όλες τις εργασίες της Ιεραποστολής. Η κυρία Θεανώ, μια αγέρωχη μορφή που την αποκαλούν «μητέρα της Ιεραποστολής», έδινε καθημερινά το παρών της ακούραστης και εγκάρδιας αγάπης της, όπως κάνει επάξια εδώ και 30 χρόνια.

Η Ιεραποστολή στο Κολουέζι ξεκίνησε το έτος 1972 από τον μακαριστό ιεραπόστολο π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, πνευματικό ιδρυτή της Αδελφότητάς μας. Το 1973 τον διαδέχτηκε ο π. Αμφιλόχιος Τσούκος, που κάλεσε κοντά του τον Ιωάννη, μετέπειτα πατέρα Κοσμά Γρηγοριάτη, ο οποίος με την προσφορά και τη θυσία του στερέωσε το οικοδόμημα της ιεραποστολής. Πίσω από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού π. Κοσμά, στον οποίο υποκλινόμαστε αποτίοντας φόρο τιμής! Κοιμήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1989, μετά από τροχαίο ατύχημα.

Συνεχιστής του έργου του από το 1989 είναι ο Σεβασμιώτατος κ. Μελέτιος, ο οποίος με γοργούς ρυθμούς επαυξάνει και εμπλουτίζει τα όσα παρέλαβε. Αυτό για το οποίο ιδιαίτερα επαγρυπνά είναι η πνευματική κατάρτιση των ντόπιων στην Ορθόδοξη πίστη, μεταφέροντας το πνεύμα της αγιορείτικης παράδοσης στη λειτουργική ζωή και μπολιάζοντάς τους με το βίωμα της εσωτερικής αλήθειας. Γι’ αυτό, κάθε χρόνο οργανώνονται μηνιαία σεμινάρια ιερέων, κατηχητών και ιεροψαλτών.

Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολη Κατάγγας έχει υπό την επιστασία της 160 ενορίες και πάνω από 60.000 Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ένα άλλο μέλημα της Ιεραποστολής είναι η εδραίωση του μοναχισμού, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε η Ι. Μονή των Αγίων Αποστόλων. Ο ηγούμενος Βαρνάβας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Υπάρχει επίσης και γυναικεία Μονή του Αγίου Νεκταρίου με 5 μοναχές και ηγουμένη την αδελφή Μαρκέλλα. Οι εντόπιες μοναχές διακονούν και στη διοίκηση του πρότυπου Νοσοκομείου της Ιεραποστολής.

Εκτελώντας το καθημερινό μας πρόγραμμα, φθάναμε σε αυτό το υπέροχο Νοσοκομείο με την άρτια και υποδειγματική λειτουργία, όπου μου παραχωρήθηκε ένας άνετος χώρος ιατρείων για να πραγματοποιώ καθημερινά οφθαλμολογικό έλεγχο των κατοίκων του Κολουέζι.

Ο απολογισμός μας στο τέλος του ταξιδιού ήταν γεμάτος από πλούσιες εμπειρίες. Μένω συγκινημένη μπροστά σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που γεμάτοι ευλάβεια και χαρά τελούν τη ζωή τους, με ευγνωμοσύνη που τους ανοίχθηκαν οι πύλες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και τους προσφέρθηκε ο θησαυρός της Αλήθειας.

Παιδιά περιμένουν καθημερινά για να γεμίσουν νερό από τη δεξαμενή της Ιεραποστολής

Και τώρα στο δρόμο της επιστροφής σκέφτομαι τη μικρή μας χώρα, την Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα δέντρο φυτεμένο, όπως αυτό του φυτού που παράγει το λιβάνι. Για να αναβλύσει το λιβάνι ως απόσταγμα από τον κορμό του δέντρου, πρέπει να χαραχθεί σε πολλά σημεία, παράγοντας το προϊόν με την ωραιότερη ευωδία που αναδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο από Ανατολή σε Δύση κι από Βορρά σε Νότο! Όσο περισσότερο πληγώνουν αυτό το «δέντρο», τόσο εντονότερα απλώνεται η ευωδία του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού ως προσφορά θυσίας στους λαούς αυτού του κόσμου!

Κατερίνα Αλεξάνδρου
Οφθαλμίατρος – Μέλος Δ.Σ.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων