Μετά τη Σταύρωση έρχονται οι ευλογίες του Θεού

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με την ευχή του Χριστού και της Παναγίας, θα ήθελα να πω, ότι πολλές από τις αμέτρητες ευλογίες του Θεού, έρχονται από τη Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία που βοηθά όλη την Οικουμένη, η Θεία Λειτουργία που είναι η πιο δυνατή προσευχή που υπάρχει, η Θεία Λειτουργία που ενώνει τον ουρανό με τη γη.

Στην τριτοκοσμική χώρα του Μαλάουι, όπου υπηρετούμε με την ευχή του επισκόπου μας και του Πατριάρχη μας, οι 25 ιερείς της Ιεραποστολής –δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό– πραγματικά έχουν αγαπήσει τη Θεία Λειτουργία, την τελούν συχνά, και έτσι μαζί και με τις συχνές ομαδικές βαπτίσεις, σιγά-σιγά, εξαπλώνεται η Ορθοδοξία όλο και περισσότερο.

Βέβαια, ανάμεσα σε πολλά προβλήματα και δοκιμασίες, μα που στο τέλος με την επέμβαση του Θεού, λύνονται όλα. Διότι στον πονηρό διάβολο, δεν του επιτρέπεται να πειράξει περισσότερο. Έτσι, ζούμε, μπορώ να πω, ένα συνεχόμενο θαύμα, χάρη στην άπειρη αγάπη του Θεού, μα και χάρη στις προσευχές όλων σας.

Έχουμε καταλάβει πάντως ότι οι συχνές Θείες Λειτουργίες βοηθούν πάρα πολύ σε ό,τι κι αν κάνουμε. Όσο πιο συχνά λειτουργούμε ή λειτουργούμαστε, τόσο και πιο πολλές ευλογίες και ευεργεσίες θα απολαύσουμε.

Μετά από τη Θεία Λειτουργία, είναι οι Παρακλήσεις, που κι από αυτές βρήκαμε μεγάλο όφελος. Στην Ιεραποστολή του Μαλάουι, καθημερινά γίνεται μετά τον εσπερινό η Παράκληση στην Παναγία, η οποία μάλιστα έχει μεταφραστεί και στα τσιτσέουα, δηλαδή στην τοπική διάλεκτο. Η Παναγία μάς δείχνει συχνά πόσο ευαρεστείται με αυτό, δια των γεγονότων. Όταν για παράδειγμα, λύνονται προβλήματα, όταν νοιώθουμε την προστασία και τη στοργή της τόσο κοντά μας, όταν σταματάει τον πειρασμό που έρχεται με μανία και θέλει να τα διαλύσει όλα, καταλαβαίνουμε ότι οι Παρακλήσεις πιάνουν τόπο. Και με περισσότερο ζήλο και ενθουσιασμό, όλοι οι ιερείς μας σε κάθε γωνιά του Μαλάουι, λένε με βαθιά πίστη και αγάπη στη Θεοτόκο την Παράκλησή της. Κι αν έχουμε την Παναγία κοντά μας, τί να φοβηθούμε;

Πόσο σημαντικό είναι να λέμε κάθε μέρα μία Παράκληση, το καταλαβαίνουμε κι από το εξής: Μια φορά, διηγήθηκε ένας άγιος άνθρωπος, ότι του παρουσιάστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, κρατώντας ένα βιβλίο των Παρακλήσεων και του το έδειχνε και του είπε: “Να, αυτό να χρησιμοποιείς. Να διαβάζεις Παρακλήσεις, ειδικά εάν έχεις προβλήματα και θα φεύγουν”.

Από τη μια, λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, η καθημερινή Θεία Λειτουργία, από την άλλη οι απογευματινές Παρακλήσεις, να, έτσι επιλύονται τα προβλήματα και έρχεται η ευλογία του Θεού…

Και αυτό μπορεί να συμβεί, όχι μόνο φυσικά στις Ιεραποστολές, μα και ατομικά στον καθένα μας ξεχωριστά. Μα, αδελφοί μου, και τα αδιέξοδα της πατρίδας μας, της Ελλάδας, που είναι ποικίλα (ηθικά, κοινωνικά, πνευματικά, οικονομικά), μόνο έτσι θα λυθούν. Με την προσευχή, τη μετάνοια, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η κατάσταση αλλάζει και θα περάσουμε από τη Σταύρωση που ζούμε τώρα στην Ανάσταση. Θα δούμε το γένος μας Αναστημένο, ικανό να βοηθήσει κι άλλους λαούς, και να μεταδώσει την Ορθοδοξία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης.

Μα υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε πολύ. Ειδικά στις μέρες μας, που υπάρχει μια τάση αλλοίωσης της αγίας πίστης μας και ανάμειξής της με άλλα δόγματα, πρέπει να προσέξουμε κληρικοί και λαϊκοί, να κρατήσουμε την αγία Ορθοδοξία μας απαραχάρακτη, αλώβητη και να μη συμμετέχουμε σε καμιά δραστηριότητα που σχετίζεται με άλλα δόγματα αιρετικά. Από τη μια, αγαπάμε όλους τους ανθρώπους του κόσμου, από την άλλη, όμως, δεν θέλουμε καμία σχέση με την όποια πίστη έχουν. Όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, όλες οι πίστεις είναι ψεύτικες, μία είναι η αληθινή Εκκλησία: η Αγία Ορθοδοξία.

Έτσι, έως τώρα, κινούμαστε στο Μαλάουι. Κάτω από αυτές τις αρχές. Προσευχή και φύλαξη της Πίστης μας. Τηρώντας αυτά είδαμε μεγάλες ευλογίες. Μια που δεν έχουμε αρετές όπως οι άγιοι είχαν. Παρ’ όλα αυτά ο Πανάγαθος Θεός συγκινείται πολύ από αυτούς που φυλάνε γερά και με θεϊκό ζήλο την Πίστη, και από αυτούς που θεωρούν την προσευχή σαν πρωταρχικό και κυριότατο μέλημά τους.

Το ίδιο πνεύμα, όπως είπα και πριν, έχουν και οι 25 ιερείς στο Μαλάουι. Άλλωστε κάθε 2 μήνες, έρχονται για πενθήμερα σεμινάρια, από όλη την χώρα, και αυτές τις 5 ημέρες, λέμε πολλά αλλά και εφαρμόζουμε πολλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, και αξίζει να σας το διηγηθώ, είναι ο πατέρας Γεώργιος από την ενορία Αγ. Αθανασίου και Κυρίλλου στη Ζόμπα του Μαλάουι. Είναι ντόπιος ιερέας με πολλή αγάπη μέσα του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυξήθηκε κατά πολύ το ποίμνιό του, γέμισε η εκκλησία του πιστούς και ολοένα έρχονται και καινούριοι που θέλουν να ασπαστούν την Ορθοδοξία.

Σε μια ομαδική βάπτιση που γινόταν στον Ναό του, μια ανάπηρη γυναίκα, την ώρα ακριβώς της βάπτισης, πέταξε τα δεκανίκια και έγινε αμέσως καλά. Μια άλλη φορά, κάθε βράδυ 12 με 2 τα μεσάνυχτα, που σηκώνεται ο π. Γεώργιος για να κάνει την προσευχή του (δηλαδή μετάνοιες, την ευχή του Ιησού και τον κανόνα του), ο γείτονάς του, που ξυπνούσε κάθε βράδυ τέτοια ώρα για να πάει στη δουλειά του ως νυχτοφύλακας, έβλεπε ουράνιο φως να λούζει το σπίτι του ιερέως. Για λόγους οικονομίας, δεν είχαμε βάλει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του και έτσι ήταν ξεκάθαρο από πού ερχόταν το ουράνιο φως. Ο άνθρωπος αυτός ζήτησε να βαπτιστεί, αναγνωρίζοντας πού βρίσκεται η αλήθεια.

Αυτά και άλλα πολλά, αδελφοί μου, βιώνουμε στην Ιεραποστολή του Μαλάουι. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον Γλυκύτατο Ιησού μας και την Παναγία Μητέρα Του, γιατί παρόλο που δεν έχουμε αρετές, είναι συνεχώς κοντά μας, μας σκεπάζουν και ενεργούν και καθοδηγούν συνεχώς σε όλα. Συνέχεια, για παράδειγμα, τελειώνουν τα χρήματά μας και την τελευταία στιγμή κάτι έρχεται, ακριβώς τόσο που χρειαζόμαστε για να κινηθεί η Ιεραποστολή. Η πρόνοιά Του δεν μας αφήνει. Γι’ αυτό είπα στην αρχή ότι ζούμε ένα μόνιμο θαύμα.

Όλων των νεοφώτιστων μας η καρδιά ξεχειλίζει από ευγνωμοσύνη, ευχαριστία και δοξολογία στον Πανάγαθο Θεό. Πώς να μην έχεις ευγνωμοσύνη; Πώς να μην εκτιμάς και να μην καταλαβαίνεις τις άπειρες δωρεές Του; Και αυτό ισχύει για όλους μας.

Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος: “να ζείτε σε ένα συνεχόμενο κλίμα δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Θεό”.

Δοξολογία, λοιπόν, ευχαριστία και ευγνωμοσύνη για όλα! Αμήν.

π. Ερμολαος Ιατρου

Δείτε περισσότερα

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κένυα

Διαδικτυακή σύναξη με καλεσμένο τον Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο από τη μακρινή Κένυα
το Σάββατο 24 Απριλίου 2021, στις 8 το βράδυ

Οι ιερείς μας στην Μπουκόμπα

«Ἐμπρός, πατέρες, ἄς ξεσηκωθοῦμε καί ἄς ἐργασθοῦμε. Ἄς ξεκινήσει ἡ Ἱεραποστολή» φώναξε ἕνας ἡλικιωμένος Ἱερεύς καί χειροκρότησαν ὅλοι οἱ Ἱερεῖς πού συμμετεῖχαν