Στηρίξτε τους ιερείς μας στην Ινδονησία

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη βοήθεια του Θεού, ο ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Σιγγαπούρης κ. Κωνσταντίνος ήρθε για ακόμη μια φορά στην πόλη Μεντάν και έκανε την χειροτονία του διακόνου Σάββα εις πρεσβύτερον στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 24 Αυγούστου 2018. Χαρήκαμε πολύ, γιατί ο αριθμός των ιερέων που διακονούν στην Ινδονησία αυξάνουν και έτσι θα αυξηθούν και οι πιστοί στην πατρίδα μας. Τώρα ο π. Σάββας αναμένει κάποιον καλό άνθρωπο να του αγοράσει τα εισιτήρια και να του νοικιάσει ένα σπίτι για να ζήσει με την οικογένειά του στο ανατολικό Τιμόρ.

O διάκονος Πρόχορος είναι στην Τζακάρτα και βοηθά τον π. Γαβριήλ εκεί. Περιμένουμε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου για να χειροτονηθεί και να αναλάβει εφημέριος στην Τζακάρτα, καθώς ο π. Γαβριήλ λείπει συχνά και πηγαίνει και σε άλλα μέρη για να λειτουργήσει.

Η διακονία μας συνεχίζεται και στο Σουμπούλ. Ο πατέρας Λουκάς, η πρεσβυτέρα Μαρία και τα παιδιά τους είναι καλά. Εκτός από εφημέριος, ο π. Λουκάς είναι και διευθυντής του σχολείου μας του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Συνήθως, όταν σχολάει, εργάζεται στον κήπο του, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, αλλά ο κήπος του είναι πολύ στενός. Έτσι, σκέφτεται να αγοράσει ακόμη έναν αγρό παραδίπλα, για να φυτέψει λαχανικά και να ελαφρύνει έτσι τα οικογενειακά του έξοδα. Ο διπλανός αγρός πωλείται έναντι 1.500 ευρώ.

Στο Νίας, η διακονία του π. Χαρίτωνα Ζέγκα συνεχίζεται. Είναι εφημέριος σε τρεις ενορίες και διευθυντής στο σχολείο μας του Αγίου Νικολάου. Ο π. Χαρίτων με την απλότητά του συνεχίζει την Ορθόδοξη ιεραποστολή μας εκεί. Οι ενορίτες είναι πρόθυμοι και τον αγαπούν και έτσι, αποφάσισαν να καθαρίσουν ένα χωράφι από τα χόρτα και να φυτέψουν ρύζι. Όταν το ρύζι ωριμάζει, το μαζεύουν και το φέρνουν στο σπίτι του ιερέα. Έτσι, για ένα χρόνο ο π. Χαρίτων έχει αρκετό ρύζι στο σπίτι του, για να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του.

Ο π. Θεοδόσιος, τέλος, είναι κοντά μου. Για να μπορέσει να ζήσει, η πρεσβυτέρα του δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Εμείς δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε σημαντικά.

Έτσι όλοι οι ιερείς μας εδώ στη Σουμάτρα και σε όλη την Ινδονησία δεν έχουν κανονικούς μισθούς. Πρέπει να βρούμε τρόπους πώς να τούς ζήσουμε. Με την δύναμη του Θεού και τις πρεσβείες της Θεοτόκου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο χώρο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων