Καθαρό πόσιμο νερό

Το βόρειο και δυτικό τμήμα της Τανζανίας, που υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Μουάνζας, έχει γεωγραφική έκταση περίπου 430.000 τ. χιλιόμετρα, περισσότερες από τρεις Ελλάδες. Στο τμήμα αυτό υπάρχουν κάποιοι υδάτινοι πόροι, όπως οι λίμνες Βικτωρία, Μαλάουι, Ρούκουα κ.ά., καθώς και οι ποταμοί Kagera, Ngono, Mara, Simiou κ.λπ. Τα χωριά ή οι πόλεις που γειτνιάζουν με τις πηγές αυτές έχουν πρόσβαση στο νερό, ευκολότερη ή δυσκολότερη, αν και το νερό αυτό δεν είναι απόλυτα καθαρό. Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στις περιοχές εκείνες, που βρίσκονται μακριά από τους φυσικούς υδάτινους πόρους και οι οποίες ταυτόχρονα λόγω της κλιματικής αλλαγής, που έχει επηρεάσει και την αφρικανική ήπειρο, υποφέρουν από ανομβρία.

Εκεί η έλλειψη του νερού είναι παντελής, με τις όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει στη ζωή των ανθρώπων. Η μόνη αναψυχή, και όχι λύση στο πρόβλημα, είναι οι περιστασιακές βροχές που γεμίζουν κάποιες λακκούβες, από τις οποίες οι άνθρωποι αντλούν βρόμικο νερό, μολυσμένο με παράσιτα και μικρόβια. Όταν δεν βρέχει καθόλου, η κατάσταση γίνεται τραγική. Έτσι, η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην ηπειρωτική χώρα εκτυλίσσεται μέσα σ’ αυτό το μαρτύριο. Δίψα, βρομιά, αρρώστιες, θάνατοι συνθέτουν το σκηνικό αυτού του αδιεξόδου. Πρόκειται για μια ανοιχτή και αιμάσσουσα πληγή, που συγκλονίζει τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων μας.

Στα πλαίσια αυτά, άρχισε εδώ και 3 χρόνια το πρόγραμμα παροχής καθαρού και πόσιμου νερού της Ι. Μητροπόλεως Μουάνζας. Με τη βοήθεια της ορθόδοξης ελληνικής ενορίας του Αγίου Παύλου στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α., αποκτήσαμε ένα καινούργιο γεωτρύπανο και άλλα σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό. Ο στόχος ήταν να δώσουμε λύσεις σ’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί τον λαό της Τανζανίας. Το προσωπικό του προγράμματος είναι 6 νέοι, που εκπαιδεύτηκαν για το σκοπό αυτό επί 2 μήνες. Επιδιώκουμε άλλα 2 πρόσωπα να μπορέσουν να εκπαιδευτούν σε ανώτερο επίπεδο.

Εάν υπάρχει καταρτισμένο προσωπικό, το μηχάνημα έχει δυνατότητα να ανοίγει 24 πηγάδια τον χρόνο. Έχουμε αποκτήσει άδεια λειτουργίας του γεωτρύπανου για όλη τη χώρα από το κράτος της Τανζανίας και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Νερού για τις εργαστηριακές εξετάσεις της ποιότητας του νερού των πηγαδιών που ανοίγονται. Στη συνέχεια, αυτά καταγράφονται στο γενικό κατάλογο πηγαδιών του κράτους.

Έχουμε ειλικρινή πόθο για μια δυναμική προσφορά στο θέμα της διάνοιξης πηγαδιών. Δε λείπουν όμως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε πληρέστερη εκπαίδευση του προσωπικού μας, καλό προγραμματισμό, συνεχή χρηματοδότηση, καλούς δρόμους για ευχερέστερη πρόσβαση στα χωριά και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων όπου γίνονται οι εργασίες. Όλα αυτά σημαίνουν καλή συνεργασία με όλους τους φορείς. Έχουμε ανάγκη το κράτος να καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να ανοιχτούν δρόμοι σε περιοχές που η πρόσβαση είναι αδύνατη. Όλοι αυτοί και άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν και το κόστος ενός πηγαδιού.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, θέλουμε να δώσουμε τη χαρά της παρουσίας καθαρού και πόσιμου νερού σε όσο γίνεται περισσότερες περιοχές. Με αυτό τον τρόπο, παίρνουμε και εμείς τη χαρά της εφαρμογής της εντολής της αγάπης προς τους ελάχιστους αδελφούς μας και επιπλέον δίνουμε την μαρτυρία και το στίγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, που ενδιαφέρεται για κάθε άνθρωπο και τον προσεγγίζει λυτρωτικά, ξεκινώντας από τις πιο χειροπιαστές και επείγουσες ανάγκες του.

Μέσα στα 3 αυτά χρόνια έχουν ήδη διανοιχθεί 30 πηγάδια που μπορούν να εξυπηρετούν περίπου 100.000 κατοίκους. Είναι καλό να συνεχίσουμε. Τα μηχανήματα υπάρχουν και μπορούν, και εμείς το θέλουμε. Ευχαριστούμε θερμά αυτούς που μας βοηθούν και αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Ιδιαιτέρως δε, ευχαριστούμε την ενορία του Αγίου Παύλου στο Λος Άντζελες, το κράτος της Τανζανίας, την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και άλλους. Με κατανόηση, υπομονή και συνεργασία ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Το καθαρό και πόσιμο νερό είναι περισσότερο απαραίτητο. Είθε να αξιωθούμε να το προσφέρουμε σ’ αυτούς που το έχουν τόση ανάγκη.
† Ο Μουάνζας Ιερώνυμος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων