Επίσκεψη στη Μητρόπολη των ηρώων

Με την ευλογία του εξαίρετου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουινέας κ. Γεωργίου, επισκέφθηκα τη Σιέρρα Λεόνε, μια χώρα που δοκιμάσθηκε από το θανατηφόρο ιό έμπολα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν ότι έπρεπε να επικοινωνήσω με τους Σιέρραλεονέζους, χωρίς όμως εγώ να γνωρίζω αγγλικά. Και όμως αυτό έγινε χωρίς καμία δυσκολία! Θυμήθηκα τα αγγλικά μου από το σχολείο, αν και με κορόιδευαν τα παιδιά. Όμως με τη γλώσσα της αγάπης, γινόμουν παιδί με τα παιδιά, νέος με τους νέους, μεγάλος με τους μεγάλους. Πολλοί ρωτάνε πώς μπορούν να γίνουν ιεραπόστολοι. Μα η απάντηση είναι απλή: δε χρειάζεται να είσαι πλούσιος, για να γίνεις ιεραπόστολος, αλλά χρειάζεται θέληση. Διότι αν θες, τότε μπορείς.

Κατά την παραμονή μου, με υποδέχθηκε ο αγωνιστής ιεραπόστολος π. Θεμιστοκλής. Ασχολήθηκα με την επιμόρφωση των ιερέων, διότι οι περισσότεροι προέρχονται από το Ισλάμ, τους Μεθοδιστές και Προτεστάντες και έχουν ανάγκη να μάθουν τη λειτουργική ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ασχολήθηκα επίσης και με τη νεολαία που θα αποτελέσει με τη βοήθειά σας τα μελλοντικά στελέχη της Εκκλησίας του Χριστού. Η Ιεραποστολή προσπαθεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους, κατά τη ρήση του Ιησού: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς». Χτίζει εκπαιδευτικά κέντρα, φροντίζει τους αναπήρους και παρέχει ζεστό φαγητό κάθε Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία, όχι μόνο στους Ορθοδόξους αλλά σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας.

Μεγάλη συγκίνηση μού προκάλεσε μια κοπέλα, όταν ζήτησα να γνωρίσω τη μητέρα της. «Όχι, πάτερ, δεν μπορείς να τη γνωρίσεις, διότι είναι αγράμματη και δεν ξέρει αγγλικά…»! Τη στιγμή εκείνη δάκρυσα! Της είπα: «Η μητέρα μου είναι και αυτή αγράμματη και όμως με έφερε στον κόσμο. Την αγαπάω και είμαι υπερήφανος να την παρουσιάσω χωρίς ντροπή και να πω: Αυτή είναι η μεγάλη μου αγάπη». Η μητέρα της ήρθε. Στο τέλος της κουβέντας μας, αυτή η γυναίκα μού λέει με συγκινητική φωνή: «Εγώ, πάτερ, είμαι αγράμματη, αλλά θέλω η κόρη μου να μη μείνει έγκυος από κάποιο αγόρι αλλά να σπουδάσει. Σας παρακαλώ, βοηθήστε την, διότι τα δυο άλλα μου παιδιά έμειναν έγκυες και δε γνώρισαν το σχολείο». Αυτή τη στιγμή, επανέρχονται στα αφτιά μου αυτά τα λόγια. Της υποσχέθηκα ότι η Ιεραποστολή μας, που αγαπά τη νεολαία, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρό της. Αυτή είναι η Αφρική μας… Μπορεί κανείς να τη σώσει; Μόνο ο Ορθόδοξος Χριστιανός θα απαντούσε σε αυτή την ερώτηση.

Έβλεπα πώς σκοτωνόντουσαν μικροί και μεγάλοι για ένα πιάτο φαγητό ή για τα ρούχα που έπαιρναν, και δεν άντεξα. Για αυτό ζητώ από όλους τους αναγνώστες να πείτε έστω ένα Κύριε ελέησον για αυτό το λαό. Eξάλλου ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει ότι: «καλύτερη θεωρώ την αγάπη προς τους φτωχούς και την ευσπλαχνία και τη συμπάθεια προς τους συνανθρώπους. Τίποτε δεν είναι πιο αρεστό στο Θεό από τη συμπάθεια αυτή».

† Αρχιμ. Αθανάσιος Κayembe

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων