Ἔρημός ἐστιν ὁ τόπος

Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο λόγος του Θεού στην όγδοη Κυριακή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Δυο προτάσεις που κυριολεκτικά περιγράφουν το έργο στις χώρες της ιεραποστολής στην Αφρική και ένα θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων που αποδεικνύει τρανότατα πως αυτό το έργο της ιεραποστολής είναι έργο του Θεού.

Οι μαθητές απαντούν στην προσταγή του Κυρίου, «δότε αὐτοῖς ὑμεῖς φαγεῖν…»: Δεν έχουμε αρκετές τροφές που να φτάνουν για τόσους ανθρώπους. Μόνο πέντε άρτους και δύο ψάρια. Είναι ολοφάνερο πως η ανθρώπινη λογική, η «αριθμητική», περιορίζει, ενώ η λογική του Θεού καταργεί τους περιορισμούς και κάνει τους πέντε άρτους και τους δυο ιχθύες να φτάνουν για περισσότερους από πέντε χιλιάδες ανθρώπους και να περισσεύουν.

Σε αυτή την περικοπή υπάρχουν δύο σημεία άξια προσοχής, που μας δίνουν το νόημα και φανερώνουν ποια είναι τα ανθρώπινα και ποια τα θεϊκά και ότι το εκκλησιαστικό έργο, και εν προκειμένω το ιεραποστολικό, είναι έργο που δεν επιτελείται μόνο με ανθρώπινα δεδομένα.

Οι μαθητές δίνουν αυτό το ελάχιστο και μηδαμινό για το μεγάλο μέγεθος των αναγκών (πέντε άρτους και δύο ψάρια), που είναι όμως απαραίτητο για να το πάρει ο Θεός και να το ευλογήσει και να το αναδείξει σε υπερ-αρκετό. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει στο έργο της Ιεραποστολής: αυτά τα ολίγα και μηδαμινά μέσα στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησιάς στην Ιεραποστολή ο Θεός τα αναδεικνύει σε πάμπολλα και καλύπτουν πλήθος αναγκών.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως ο Θεός μετά τον πολλαπλασιασμό των ελαχίστων τροφών, δεν τα μοιράζει ο ίδιος στο λαό, αλλά τα δίνει πίσω στους μαθητές και εκείνοι με την σειρά τους στον πεινασμένο λαό. Ο Χριστός μάς δηλώνει με αυτό το τρόπο, πως η συνεργασία του Θεού και του ανθρώπου είναι απαραίτητος όρος για την πραγμάτωση αυτού του έργου που ονομάζεται «θαύμα της Ιεραποστολής».

CC (BY-SA) WorldFish
CC (BY-SA) WorldFish

Τα διδάγματα τα οποία αντλούνται είναι: Πρώτον, οι Απόστολοι έπρεπε να είχαν αυτά τα ολίγα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για να συντελεστεί το θαύμα. Δεύτερον, ο Θεός φανερώνει ότι το έργο της Εκκλησίας και εν προκειμένω της Ιεραποστολής είναι θεϊκό έργο που επιτελείται με ανθρώπινα χέρια .

Αγαπητά μέλη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και συνοδοιπόροι μας σε αυτό το έργο,

εμείς που μας έλαχε να διακονήσουμε στην Αφρική δίνουμε ευχαρίστως όλα αυτά τα ολίγα: λίγη εργατικότητα, λίγη αντοχή, λίγη γνώση, λίγη πνευματικότητα, λίγη υπομονή, λίγο φιλότιμο, λίγες ικανότητες, γενικά λίγο από όλα. Και ο Θεός μάς τα ξαναδίνει πάμπολλα και υπέρ-αρκετά, για να διακονήσουμε το λαό του.

Με τη δική σας αγάπη και στήριξη στην Ιεραποστολή του Σουδάν, αυτά τα ολίγα και ανθρώπινα.
† Ο Νουβίας Νάρκισσος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων