Γιορτάζοντας την Πρωτοχρονιά σε μια εμπόλεμη ζώνη

«Το έθνος μας είναι σε πόλεμο με έναν ύπουλο εχθρό»
(E.B Koroma, Πρόεδρος Σιέρρα Λεόνε, 17/12/2014)

Με εξαίρεση τις εκκλησιαστικές ακολουθίες, όλος ο πληθυσμός της Σιέρρα Λεόνε διατάχθηκε να μείνει στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση μερικού αποκλεισμού για την περίοδο των γιορτών. Ούτε εστιατόρια, ούτε αθλητικά γεγονότα, ούτε υπαίθριοι εορτασμοί, ούτε γαμήλιες δεξιώσεις, ούτε δημόσιοι πανηγυρισμοί. Όλα τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις 6 μ.μ. τις καθημερινές και στις 12 το μεσημέρι των Σαββάτων, ενώ δεν ανοίγουν καθόλου τις Κυριακές. Ακόμη και οι εκκλησιαστικές ακολουθίες ήταν περιορισμένες – έπρεπε να τελεστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο μέχρι τις 5 το απόγευμα. Οι ακολουθίες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ήταν απαγορευμένες. Πράγματι, ο στρατός μαζί με περιπόλους εθελοντών βρίσκεται στους δρόμους για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των διαταγμάτων αυτών. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν τις ποινές του νόμου. Και σε αυτό τον κατάλογο απαγορεύσεων, προσθέστε και την παρακολούθηση μαθημάτων στα σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια.

Γιατί; Βιώνουμε κάποιου είδους αντιχριστιανική εκστρατεία που υποκινείται από το κράτος; Όχι! Τότε γιατί όλα αυτά τα δρακόντεια μέτρα κατά τη διάρκεια των Αγίων Εορτών – ή μάλλον επ’ αόριστον και μέχρι νεωτέρας διαταγής; Η απλή όσο και τραγική απάντηση είναι ότι αυτό το έθνος βρίσκεται και πάλι σε πόλεμο.

Όπως και άλλες δέκα φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι χρόνων, αυτό το έθνος βρίσκεται και πάλι σε πόλεμο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων. Αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν AK47 και σφαίρες να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν αντάρτικες ομάδες να εισβάλλουν στις πόλεις και τα χωριά και να ακρωτηριάζουν αδιακρίτως χέρια και πόδια. Αυτή τη φορά ο εχθρός δεν κάνει ερωτήσεις, δεν παίρνει αιχμαλώτους και δεν κάνει καμία εξαίρεση στο φονικό ξέσπασμά του – βρέφη, νήπια, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι ζουν όλοι κάτω από τη σκιά του επικείμενου θανάτου.

  • Αυτή η φορά δεν έχει έλεος.
  • Αυτή τη φορά ο εχθρός είναι σιωπηλός, αόρατος και πιο φονικός.
  • Αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπάρξουν ανακωχή ή συνθήκες. Ή κερδίζεις ή χάνεις.
  • Αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι το Ενωμένο Επαναστατικό Μέτωπο που ακρωτηριάζει ανθρώπους!
  • Αυτή τη φορά ο εχθρός είναι ένας ανίατος μικροσκοπικός ιός που προξενεί ένα φοβερό και θανάσιμο αιμορραγικό πυρετό!
  • Αυτή τη φορά, οι σειρήνες των ασθενοφόρων τσιρίζουν συνεχώς σκορπίζοντας μακάβριους φόβους!
  • Αυτή τη φορά ο εχθρός ονομάζεται Έμπολα!

10712650_826030824125832_8316729066005416002_o

Γι’ αυτό το λόγο, η Κυβέρνηση διέταξε όλοι οι εορτασμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να ακυρωθούν, ώστε να αποφευχθεί η συνάθροιση πλήθους ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και έτσι να περιοριστεί ο κίνδυνος σωματικής επαφής – της βασικής πηγής μόλυνσης από Έμπολα.

Όταν πρωτάκουσα αυτό το νέο διάταγμα, η αρχική ενστικτώδης αντίδρασή μου ήταν αρνητική. Αλλά μετά ξανασκέφτηκα την κατάσταση από μια καθαρά πνευματική σκοπιά. Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των εορτασμών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων; Είναι να χορεύεις μεθυσμένος στους δρόμους; Είναι τα άγρια πάρτι; Είναι το αλκοόλ και οι άλλες μορφές μέθης; Είναι να μπεκρουλιάζεις όλη νύχτα; Ή όπως συνηθίζεται εδώ στη Σιέρρα Λεόνε, είναι οι ολοήμερες και ολονύχτιες παρελάσεις στους δρόμους από τους ιθαγενείς που αυτοαποκαλούνται “Χορευτές του Διαβόλου”;

Ίσως αυτά τα σκληρά μέτρα να είναι μια μεταμφιεσμένη ακούσια ευλογία. Απαγορεύοντας όλα τα αχρείαστα εμπορικά και αντιπνευματικά φτιασίδια από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, η Σιέρρα Λεόνε έχει τώρα την ευκαιρία – αν και απρόθυμα – να εστιάσει περισσότερο στις οικογενειακές συναθροίσεις παρά στα οχλαγωγικά υπαίθρια πάρτι. Έχει την ευκαιρία να αναλογιστεί περισσότερο το πραγματικό νόημα του γεγονότος της Βηθλεέμ, της άφιξης του Νέου Έτους ή των Θεοφανίων με έναν τρόπο πνευματικό και όχι με τις ιθαγενείς “διαβολοχορευτικές” παρελάσεις. Έτσι, στο φως της παρούσας επιδημίας Έμπολα, υπάρχει η ελπίδα να σκεφτεί βαθύτερα πάνω στα θέματα που σχετίζονται με την προσωπική σωματική υγιεινή και πνευματική υγεία. Πράγματι, παράλληλα με αυτά τα μέτρα, ο Πρόεδρος της Σιέρρα Λεόνε έχει συστήσει μια εβδομάδα εθνικής προσευχής και νηστείας μετά την Πρωτοχρονιά ως μια μετα-φυσική εκστρατεία κατά του Έμπολα.

10367588_4829276026392_3828983980355710798_n

Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί από εσάς εκτός Δυτικής Αφρικής, που διαβάζετε αυτό το μήνυμα, αντιμετωπίζετε επίσης πολλές δυσκολίες. Όλοι ζούμε σε έναν κόσμο αποκαλυπτικά αυξανόμενης πολιτικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και ιατρικής αβεβαιότητας – ανίατες θανατηφόρες επιδημίες και λοιμοί, πόλεμοι και θηριώδης βία, μικρά παιδιά που στρατολογούνται και μετατρέπονται σε μηχανές που σκοτώνουν, μαζικοί εκτοπισμοί προσφύγων, καταστροφικές πυρκαγιές και ακόμη-ακόμη το φάσμα του πυρηνικού πολέμου να αχνοπροβάλει στον ορίζοντα απειλητικά σε ένα σκηνικό Νέου Ψυχρού Πολέμου. Όλες αυτές οι αναταράξεις απειλούν το λεπτότατο και εύθραυστο τσόφλι του παγκόσμιου πολιτισμού μας. Και σαν να μην ήμασταν ευχαριστημένοι με την ακατάπαυστη δίψα μας για εξουσία και χρήμα, μολύνουμε ανεύθυνα τα νερά μας και υποβαθμίζουμε το φυσικό μας περιβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το οξυγόνο που αναπνέουμε. Και το τελευταίο καρφί στον αρνητισμό μας; Οι παραδοσιακές ηθικές αξίες και οι αγιογραφικές αλήθειες θεωρούνται ξεπερασμένες σε έναν κόσμο που έχει την εμμονή να διαστρέφει και να ανακηρύσσει το άδικο ως δικαιοσύνη.

Αλλά δε χάθηκαν όλα!

Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε τώρα πιο απαραίτητοι από ποτέ, για να διακηρύξουμε και να μείνουμε προσηλωμένοι στις αιώνιες και αμετάβλητες αλήθειες της Αγίας Γραφής.

  • Ας προσπαθήσουμε να ζήσουμε αυτό το Νέο Χρόνο με αγιότητα και υπακοή στο Χριστό!
  • Ας γίνουμε ειρηνοποιοί.
  • Και ας βοηθήσουμε τους δυστυχισμένους!
  • Με άλλα λόγια, ας επαναφέρουμε το αυθεντικό νόημα αυτών των Αγίων Ημερών στη ζωή μας.

Εσείς, που βοηθήσατε και συνεχίζετε να βοηθάτε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας στη Σιέρρα Λεόνε, η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, οι χορηγοί και μεμονωμένοι δωρητές μας από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακαλούμε, δεχθείτε εκ μέρους όλων των ανθρώπων μας εδώ μια θερμή έκφραση ευγνωμοσύνης. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της επιδημίας Έμπολα και τώρα χρειάζονται φαγητό. Διανέμουμε τα πολύτιμα τρόφιμα που μας στείλατε (ρύζι, λάδι, ζάχαρη, τοματοχυμό κ.α.) όσο καλύτερα μπορούμε, για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, καθώς και τα προστατευτικά γάντια και μάσκες που μας δωρίσατε.

10428663_4880449825705_7166446103422064942_ο

Σας ευχαριστούμε!

Οι ευλογίες του Χριστού μας να είναι μαζί σας.

Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Freetown, Sierra Leone

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων