Ανάσταση της Ορθοδοξίας στο Νότιο Σουδάν

Με την χάρη  του Θεού, την ευχή και ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νουβίας κ. Νάρκισσο το πρώτο Ιεραποστολικό Κέντρο στο Νότιο Σουδάν, το πλέον νεοσύστατο κράτος του κόσμου, μια πολύπαθη χώρα που μαστίζεται από εμφυλίους πολέμους για παραπάνω από 30 χρόνια, με ελάχιστα διαστήματα κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Το πρώτο αυτό Ιεραποστολικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στο Νότο τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ιδρυτού της Αλεξανδρινής  Εκκλησίας. Η περιοχή που θα στεγαστεί η Ιεραποστολική προσπάθεια είναι στο ανατολικό άκρο της πρωτεύουσας Juba, στην τοποθεσία Mongala, σε απόσταση 500 μέτρων από το Λευκό Νείλο.

Nubia1

Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος  μετέφερε στους παρευρισκομένους την απόλυτη αγάπη και το άγρυπνο ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου για το Νότιο Σουδάν, στη συνέχεια  επαίνεσε τους ελάχιστους Έλληνες, οι οπoίοι παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους παρέμειναν στην περιοχή και ευχήθηκε η ημέρα αυτή να είναι η αρχή για μόνιμη ειρήνευση και ενότητα του Νοτίου Σουδάν ώστε να ευημερεύει και να προοδεύει αυτός ο πολυπαθής λαός.

Την επομένη, 11 Ιανουαρίου, και μετά από 38 ολόκληρα χρόνια τελέστηκε ξανά στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού στο κέντρο της Juba, η Θεία Λειτουργία από το Σεβ. Μητροπολίτη Νουβίας κ. Νάρκισσο. Ιερή συγκίνηση και ανεκλάλητη χαρά πλημμύρισε τους ολιγοστούς γενναίους Έλληνες που παρέμειναν στο Νότιο Σουδάν παρά τις αντίξοες πολιτικές συνθήκες και προς τους οποίους ο Μητροπολίτης ευχήθηκε το 2015 να είναι έτος ειρηνικό και να φέρει τη συμφιλίωση και την ενότητα στο λαό, ενώ προ της απολύσεως ευλόγησε και διένειμε τη βασιλόπιτα.

Nubia3

Στις 12 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης έγινε δεκτός από τον Υπουργό Θρησκευμάτων της Χώρας κ. Moses Telar Cindwt, προς τον οποίον τόνισε την ιστορική παρουσία και προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην περιοχή, καθώς και τη θέληση για συνέχιση αυτής της παρουσίας και προσφοράς στο μέλλον, καθότι το Νότιο Σουδάν είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα. Με τη σειρά του ο Υπουργός δεσμεύτηκε το νέο κράτος να προσφέρει κάθε δυνατή διευκόλυνση για να πετύχει η Ορθόδοξη Εκκλησία την αποστολή της, την οποία έχει πολλή ανάγκη.

Τέλος, στις 13 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης μετέβη σε μια άλλη πόλη του Νότου, την Wau, για να έρθει σε επαφή με αρκετές ορθόδοξες οικογένειες που ζουν εκεί, να λειτουργήσει στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού, και να τελέσει τις βαπτίσεις πολλών παιδιών που είχαν μείνει αβάπτιστα λόγω διαφόρων δυσκολιών.

Ο Νουβίας Νάρκισσος

Nubia2

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων