Ένα συγκλονιστικό καλοκαίρι στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα

Όπως όταν ένα μικρό παιδί έρχεται στον κόσμο, όλοι σκύβουν με περισσή αγάπη και φροντίδα πάνω του και όλοι ρωτούν τα νέα του, με τον ίδιο τρόπο νιώθουμε ότι νοιάζονται οι αδερφοί μας από την Ελλάδα για τα πρώτα σχετικώς βήματα που κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Για το λόγο αυτό και εμείς θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς της πλούσιας Χάριτος που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα –κυρίως μέσα από τη συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Χάρη στις προσευχές και τη έμπρακτη βοήθεια από την Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ένα ιδιαιτέρως ευλογημένο καλοκαίρι με πολλούς νεοφώτιστους Χριστιανούς αλλά και την παρουσία συνοδοιπόρων. Ξεκινήσαμε με το γνωστό γιατρό κ. Αντώνη Λιάσκο που ανέλαβε την κατήχηση στο Καζίμπα της Ρουάντας, όπου οι άνθρωποι κυριολεκτικά διψούν να μάθουν για την Ορθοδοξία και γι’ αυτό επίμονα μας παρακαλούσαν επί μακρόν να τους διδάξουμε τα της πίστης μας. Αργότερα ήρθε μια ευλογημένη συντροφιά νέων από τον Άγιο Δημήτρη το Λουμπαρδιάρη με τη συνοδεία του π. Μιχαήλ. Αμέσως μετά υποδεχτήκαμε την κυρία Γεωργία Χατζήβεη, πρόεδρο της ΜΚΟ «Άνθρωποι Αγάπης» που για τέταρτη φορά επισκέφτηκε το Μπουρούντι, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια και αστείρευτη αγάπη. Παράλληλα, υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά τους εθελοντές του συλλόγου «ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», οι οποίοι έχουν αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις σε Μητροπόλεις, όπως αυτή της Μαδαγασκάρης και της Ουγκάντας.

15Αυγουστος!-(5)

Αρχικά οι επισκέπτες μας γνώρισαν την κατηχούμενη κοινότητα στο Καζίμπα και θαύμασαν το γεγονός ότι οι πάμφτωχοι αυτοί άνθρωποι έχουν ήδη αυτοοργανωθεί σε ομάδες με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη, αλλά και σκοπό να αναπτύξουν δραστηριότητες για να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους και τη μελλοντική Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια μεγαλούτσικη καλύβα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, τη θέση της θα πάρει ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερός Ναός στη Ρουάντα που θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ. Ακόμη, οι άνθρωποι αυτοί που διακατέχονται από πρωτοφανή ζήλο για την πίστη μας, επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο Ορθόδοξο νηπιαγωγείο στη Ρουάντα που θα αναλάβει δωρεάν όλα τα ορφανά και φτωχά παιδιά της περιοχής, θέτοντας γερές βάσεις εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Το κόστος ανέγερσης και λειτουργίας υπολογίζεται γύρω στα 10.000 ευρώ.

Πριν αναχωρήσουμε με τους εθελοντές για το Μπουρούντι, τους ξεναγήσαμε στο Μουσείο της Γενοκτονίας του 1994, όπου με πόνο ψυχής αντικρίσαμε τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα λίγα μόλις χρόνια πριν, αφήνοντας αμέτρητα ανοιχτά τραύματα. Σε αυτή την τραυματισμένη κοινωνία, όλοι μας λένε πως η Ορθοδοξία μπορεί να δώσει παρηγοριά και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους, καθώς άλλες ομολογίες συμμετείχαν δυστυχώς στον αιματηρό κύκλο του μίσους απομακρύνοντας τους ανθρώπους από την αγάπη του Χριστού.

15Αυγουστος!-(6) Φτάνοντας στη Μπουζουμπούρα, την πρωτεύουσα του Μπουρούντι, οι εθελοντές της «Συμβολής» άρχισαν αμέσως την προετοιμασία της Ορθόδοξης κατασκήνωσης στο λόφο της Μπουραμάτα. Πρόκειται για ένα χωριό όπου βρήκαν καταφύγιο όλοι οι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους λόγω της γενοκτονίας και του εμφυλίου πολέμου. Παρόλο που η κυβέρνηση παραχώρησε αυτήν την υποτυπώδη στέγη, δε μερίμνησε για ένα κομμάτι γης, ούτε καν για την παροχή νερού. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μετά βίας βρίσκουν φαγητό για τα παιδιά τους κάθε δύο ή και τρεις ημέρες. Στο σημείο αυτό έχει χτιστεί εξατάξιο δημοτικό σχολείο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσει το νερό στο σχολείο, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά χιλιόμετρα κάθε μέρα κουβαλώντας μπιτόνια στα κεφαλάκια τους. Διευθυντής στο σχολείο αυτό είναι ο μέχρι πρόσφατα διάκονος και τώρα ιερέας, πατέρας Νεκτάριος. Εκεί δεσπόζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, που γεμίζει με τις υπέροχες φωνές των ανθρώπων σε κάθε ακολουθία.

Σαραντισμός-ρωσοαφρικανικού-βρεφους-(1)

Αυτό το μέρος, το τόσο φτωχό σε ερεθίσματα και υλικά αγαθά, γέμισε από ζωή και χαρά Χριστού κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης που διοργάνωσε η Συμβολή. Η υπεύθυνη της αποστολής, Ειρήνη Παπαχατζή, έγραψε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή μάς περικύκλωσαν εκατοντάδες παιδιά που αλάλαζαν χαρούμενα για τον ερχομό μας και προσπαθούσαν να μας πιάσουν το χέρι για να μας χαιρετίσουν. Αμέσως καταλάβαμε ότι η επιλογή κάποιων μόνο παιδιών για την κατασκήνωση δεν ήταν δυνατό να γίνει και έτσι μοιράσαμε αιτήσεις για όλα τα παιδιά του χωριού. Είχαμε πάνω από 550 παιδιά!! Μας βοήθησαν πολύ οι 32 ομαδάρχες στους οποίους προσφέραμε τη συνηθισμένη εκπαίδευση για δύο μέρες και συνδιαμορφώσαμε το πρόγραμμα. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια και των ιερέων που ήταν συνεχώς κοντά μας και με πολύ ενθουσιασμό ενθάρρυναν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν με αγάπη Χριστού σε όλες τις δραστηριότητες. Κάθε μέρα ήταν ένα πανηγύρι». Πέρα από την κατασκήνωση, οι εθελοντές της Συμβολής μοίρασαν σχολικά είδη σε όλα τα παιδιά και πρόσφεραν υποτροφίες σε όλους τους αποφοίτους του Δημοτικού που προβιβάστηκαν στο Γυμνάσιο και υποχρεούνται να καταβάλουν δίδακτρα. Τους παρακαλέσαμε να μεριμνήσουν και για τις υποτροφίες των παιδιών που θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο και έτσι μας πληροφόρησαν ότι αναζητούν ανθρώπους στην Ελλάδα που θα ήθελαν να αναλάβουν κάποια από αυτές τις υποτροφίες.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(16)

Το κορυφαίο γεγονός του Αυγούστου για την τοπική μας Εκκλησία στο Μπουρούντι δεν ήταν άλλο παρά ο πανηγυρικός εορτασμός στον καθεδρικό μας ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή συνεορτάσαμε με Ορθόδοξους αδερφούς μας που είχαν έρθει από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Κονγκό, την Τανζανία και την Ελλάδα. Ανήμερα, κατά τη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όλο το εκκλησίασμα βροντοφώναξε δύο φορές «άξιος». Πρώτα για τον πατέρα Νεκτάριο που χειροτονήθηκε ιερέας και μετά για τον πατέρα Παναγιώτη που χειροτονήθηκε διάκονος. Ο εορτασμός των εξαιρετικών αυτών γεγονότων συνεχίστηκε και μετά στον περίβολο του Ναού με το φαγητό που προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι δε σταμάτησαν να πανηγυρίζουν για τους νέους τους κληρικούς.

Αμέσως μετά, αναχωρήσαμε όλοι μαζί οδικώς για τη Ρουάντα, όπου μας περίμεναν οι κατηχούμενοι για να δεχτούν το Άγιο Πνεύμα μέσα από το μυστήριο της βάπτισης. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα μικρό ποταμάκι για να παρακολουθήσουν και να συγχαρούν με το φωτισμό των 230 πρώτων Ορθοδόξων της Ρουάντας. Άντρες, γυναίκες και παιδιά έμπαιναν με χαρά στο ποτάμι, στο δικό μας μικρό Ιορδάνη, ενώ όλοι τους προσομοίαζαν με αγγέλους μέσα στους λευκούς τους χιτώνες. Στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία κοινώνησαν για πρώτη φορά τα Άχραντα Μυστήρια με το καινούριο τους χριστιανικό όνομα.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(22)

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε όλες τις κοινότητες που με θέρμη μάς καλούν για να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Ακόμη και οι αδερφοί μας από τη Ρωσία που μένουν στη Ρουάντα έχουν πολύ αναπαυτεί με τις Θείες Λειτουργίες που τελούμε σε ένα ειδικό χώρο στο σπίτι που αναγκαστικά έχουμε ενοικιάσει. Με έδρα αυτό το σπίτι, η Κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως την παρουσία και το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Βεβαίως προσευχόμαστε στον πανάγαθο Θεό να κατευθύνει ανθρώπους που αγαπούν την Ιεραποστολή –δηλαδή όλους εσάς και τον καθένα ξεχωριστά– να μας στηρίξουν οικονομικά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πολλές πνευματικές και υλικές ανάγκες των δοκιμαζομένων αδερφών της Μητροπόλεώς μας. Τα τρέχοντα έξοδα είναι πολλά, καθώς πρέπει να μετακινούμαστε συνεχώς από τη μια χώρα στην άλλη και σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή που σιγοκαίει ο πόθος για την Αλήθεια του Χριστού μας. Προσπαθούμε να σχεδιάζουμε προσεχτικά τα όνειρά μας για το χτίσιμο επισκοπικής έδρας, για ναούς, σχολεία και δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο και την ανέχεια των χιλιάδων ορφανών που βρίσκονται στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια μετά τον εμφύλιο σπαραγμό. Τέλος, θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους τους Ορθοδόξους αδερφούς μας να μας μνημονεύουν στην προσευχή τους για αυτό το καινούριο ‘αμπελάκι’ που φύτεψε η δεξιά Του.

Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων