Το Ορθόδοξο σχολείο μας

Νέο σχολείο για τα παιδιά του Blantyre

Η ελπίδα της Ορθοδοξίας στο Μαλάουι δε βρίσκεται στην καλή προαίρεση των δωρητών αλλά στη μεθοδική βοήθειά μας προς τη χώρα να αναθρέψει αληθινά Ορθόδοξα πρόσωπα.

Με τις ευχές του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιωακείμ και τις προσευχές των φίλων του Ιεραποστολικού μας κλιμακίου στο Μαλάουι, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας συνεχίζει το έργο της για τον ευαγγελισμό των Μαλεβιάνων ιθαγενών αδελφών μας.

Δεν είναι υπερβολή να σας πούμε, ότι κάθε φορά που σας σκεφτόμαστε, η καρδιά όλων μας εδώ πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη για τον πανέμορφο Ναό της Αναστάσεως που μας χτίσατε! Ούτε είναι κουραστικό, βαρετό ή περιττό για άλλη μία φορά να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες όλων των κατοίκων της γύρω περιοχής μέσα σ’ αυτήν τη χώρα, την τόσο διψασμένη για Ορθοδοξία.

Σήμερα, με χαρά σάς ανακοινώνουμε, ότι με τη χάρη του Θεού έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που μας αναθέσατε να κάνουμε.

Ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως στο Blantyre

Δίπλα στο μεγαλοπρεπή ναό, έχει ολοκληρωθεί το πανέμορφο σπίτι του ιερέως και ήδη φιλοξενεί τον έγγαμο ιθαγενή ιερέα π. Νικόδημο με την οικογένειά του.

Ο Αρχιεπίσκοπός μας τοποθέτησε σ’ αυτό το υπεύθυνο πόστο τον πολύ ευλαβή και σε όλα άξιο και καλό λειτουργό του Θεού π. Νικόδημο και όλοι παρακαλούμε ο Θεός να τον στηρίζει στην εργασία του σ’ αυτή την πολλά υποσχόμενη ενορία.

Ο π. Νικόδημος είναι κοντά μας 4 χρόνια και έτσι είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις ικανότητές του, αλλά και την ταπείνωσή, την αγάπη και την αφοσίωσή του προς την Εκκλησία. Παρακαλούμε, να τον βάλετε στις προσευχές σας και ας παρακαλούμε να φανεί άξιος στο δύσκολο έργο, που του ανατέθηκε! Ήδη έχει ξεκινήσει τις κατηχήσεις σε μικρούς και μεγάλους της γύρω περιοχής και έχει ζήλο, που προσευχόμαστε όχι μόνο να μη σβήσει, αλλά να αυξάνει μέρα με τη μέρα…

Ακόμη, είμαστε χαρούμενοι να σας ενημερώσουμε και για την ολοκλήρωση και τοποθέτηση με τη δική σας φροντίδα του αγορασμένου πλήρους εξοπλισμού του Ι. Ναού της Αναστάσεως. Έτσι, ο Ι. Ναός διαθέτει πια καθίσματα, επισκοπικό θρόνο, ιερά σκεύη και ιερά άμφια, αναλόγιο-ψαλτήρι με όλα τα Μηναία και τα υπόλοιπα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας, πανέμορφες μεγάλες εικόνες με κορνίζες, που στολίζουν τους γύρω τοίχους, και πολλές ακόμη φανερές και κρυφές λεπτομέρειες που έχει κάθε ναός.Ορθόδοξα παιδιά μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως

Η χάρη του Θεού ευλόγησε τόσο αυτό το μικρό οικόπεδο, όπου είναι χτισμένος ο Ι. Ναός της Αναστάσεως, που χωρίς να βρισκόταν στα αρχικά μας σχέδια, προέκυψε να χτιστεί εκεί και ένα σχολείο!

Πράγματι, δίπλα στον Ι. Ναό της Αναστάσεως, χτίστηκε ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Νηπιαγωγείο, που μάλιστα αμέσως άρχισε να λειτουργεί και αριθμεί στους 200 μαθητές!

Αυτό είναι ένα θαύμα! Διότι δεν υπήρχε κάποιος δωρητής που να αναλάβει το όλο έργο, αλλά μαζεύτηκαν τα χρήματα με πολύ κόπο από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από την Ελλάδα, που συνέδραμαν στο έργο μας με μικρά ποσά ο καθένας, με πολλή αγάπη και πολλή προσευχή για το ιεραποστολικό μας κλιμάκιο.

Τώρα μπορούμε να λέμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αναστάσεως έχει και το Σχολείο της! Οι δέκα δάσκαλοι είναι πολύ καλοί· είναι πτυχιούχοι της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μαλάουι και είναι πολλά τα παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στο σχολείο αυτό.

Τα παιδιά διδάσκονται εβδομαδιαίως την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Ξεκινούν την ημέρα τους με προσευχή, λέγοντας το τρισάγιο και μαθαίνουν συστηματικά το Σύμβολο της Πίστης μας, το «Πιστεύω» και τόσα άλλα. Όταν τους επισκεπτόμαστε, μας χαιρετάνε στα ελληνικά, φωνάζοντας με τις χαρακτηριστικές αφρικανικές φωνούλες τους «καλημέρα» και αυτό μάς δίνει χαρά.

Το Ορθόδοξο σχολείο μας

Σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπονται για την ίδρυση σχολείου, οι επιθεωρητές, που ήρθαν από το Υπουργείο Παιδείας για να ελέγξουν το σχολείο, έμειναν πολύ ικανοποιημένοι και θαύμασαν για τα γέρα και όμορφα κτήριά μας και όχι μόνο έδωσαν άδεια λειτουργίας, αλλά έδωσαν στο Σχολείο μας και το δικαίωμα να γίνει εξεταστικό κέντρο για μαθητές της γύρω περιοχής. Αυτό είναι ένα σπάνιο προνόμιο ανάμεσα στα «καλά» σχολεία!

Αδελφοί μας, μοιραζόμενοι όλα αυτά μαζί σας είμαστε σίγουροι, ότι θα μοιραστούμε την ίδια μεγάλη χαρά που γεύονται όλοι όσοι υπηρετούν τη Μία Εκκλησία του Χριστού μας και βάζουν ο καθένας τον κόπο και τον τρόπο του για να προοδεύσει η Ορθοδοξία μας.

 

Είναι σίγουρο, ότι το μέλλον της ενορίας της Αναστάσεως, όπως και κάθε ορθόδοξης ενορίας, δε βρίσκεται στα αξιοθαύμαστα κτήρια αλλά στις καλοδουλεμένες και παιδαγωγημένες σωστά παιδικές ψυχές.

Η ελπίδα της Ορθοδοξίας στο Μαλάουι δε βρίσκεται στην καλή προαίρεση των δωρητών αλλά στη μεθοδική βοήθειά μας προς τη χώρα να αναθρέψει αληθινά Ορθόδοξα πρόσωπα. Αμήν.

Ιερέας Ερμόλαος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων