Ομαδικοί γάμοι μετά από βάπτιση στο Μπουρούντι

Προκλήσεις για το μέλλον της Ιεραποστολής

Αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί, Χριστός Ανέστη!

Είναι για μένα χαρά και τιμή να επικοινωνώ μαζί σας για να σας καταστήσω κοινωνούς του έργου, το οποίο επιτελείται, με τη χάρη του Θεού, με την ευλογία και την αγάπη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεοδώρου Β΄, και φυσικά με τη δική σας ηθική και υλική συμπαράσταση και στήριξη.

Η διακονία μου στην Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας μετράει 15 περίπου μήνες. Πρωταρχικό μέλημά μας η περαιτέρω βελτίωση της οργάνωσης της τοπικής Εκκλησίας και η προσέγγιση των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και να ενταχθούν στους κόλπους της.

Όπως ήδη γνωρίζετε, στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, λειτουργούν ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κέντρο της πόλης, και ο Ναός του αγίου Αρσενίου στη βιομηχανική περιοχή, ενώ ο Ιερός Ναός του αγίου Δημητρίου, στη συνοικία Τσαράμα παραμένει ημιτελής και τον χρησιμοποιούμε για τις κατηχήσεις.

Βαπτίσεις στη Ρουάντα

Μπουραμάτα

Δύο περίπου ώρες μακριά από την Μπουζουμπούρα, υπάρχει η ορθόδοξη ενορία της Μπουραμάτα, της οποίας οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες πολέμου. Όπως είναι ευνόητο, η περιοχή έχει τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες, με πρώτη την άμεση ανάγκη ευαγγελισμού των κατοίκων, την καταπολέμηση της πείνας, την παροχή καλύτερης εκπαίδευσης και υγείας και της διαμόρφωσης του κοινωνικού περιβάλλοντος. Σ’ αυτούς, λοιπόν, τους τομείς δραστηριοποιούμαστε εντατικά και συγκεκριμένα:

Κατήχηση

Ύστερα από τρίμηνη διδασκαλία, περισσότεροι από 600 κατηχούμενοι προστέθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ μετά τη βάπτισή τους 120 ζευγάρια τέλεσαν το θρησκευτικό τους γάμο. Καθημερινά ο αριθμός των κατηχουμένων αυξάνεται.

Υγεία

Σε κάθε μας επίσκεψη, μοιράζουμε φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Ακόμη, με διάφορα μέσα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, συμμετέχουμε ενεργά, στην ανακούφιση των ανθρώπων, σε περίπτωση φυσικών κατάστροφών.

Eκπαίδευση

Τον μήνα Σεπτέμβριο, αρχή του σχολικού έτους, τελέσαμε την ακολουθία του Αγιασμού, μοιράσαμε γραφική ύλη στους μαθητές και αγοράσαμε ποδήλατα για το διδακτικό προσωπικό, που διαμένει μακριά από το σχολείο, στο οποίο φοιτούν εξακόσιοι περίπου μαθητές και μαθήτριες.

Νέα ποδήλατα για τους δασκάλους της Μπουραμάτα

Κοινωνικό περιβάλλον

Διαθέσαμε ένα – σεβαστό για τα πενιχρά μας οικονομικά – ποσό σε διάφορους ορθοδόξους και όχι μόνο συνεταιρισμούς, όπως για παράδειγμα για παρασκευή άρτου και για καλλιέργεια ρυζιού.

Αντιμετώπιση της πείνας

Εφαρμόζουμε ένα επισιτιστικό πρόγραμμα, που συνίσταται στην παροχή γεύματος (ρύζι και φασόλια) καθημερινά, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό. Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όλα τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μπουραμάτα είναι ευχαριστημένοι από την κατά 80% συνεισφορά μας στην επιβίωσή τους.

Ρουάντα

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 100 άτομα, που έχουν ήδη βαπτισθεί, ενώ 3000 άτομα περίπου παρακολουθούν μαθήματα κατήχησης κάθε Σάββατο και Κυριακή μετά από την πρωινή προσευχή και ήδη λειτουργούν 15 ενορίες, κάτω από την επίβλεψη των κατηχητών.

Ομαδικοί γάμοι μετά από βάπτιση στο Μπουρούντι

Η Θεία Λειτουργία τελείται μια φορά τον μήνα, επειδή δεν υπάρχει εντόπιος ιερέας και ένας ιερέας από το Μπουρούντι είναι επιφορτισμένος για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας εδώ στη Ρουάντα.
Με την ευλογία του Πατριάρχη μας, στείλαμε στη Θεολογική Σχολή «Μακάριος ο Γ΄», στο Ναϊρόμπι της Κένυας δύο νέους από τη Ρουάντα, προκειμένου να σπουδάσουν Θεολογία και να χειροτονηθούν ιερείς. Ο ένας μάλιστα χειροτονήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Με τις αρχές της Ρουάντας διατηρούμε άριστες σχέσεις, μάλιστα, όπως άφησαν να εννοηθεί, ενδιαφέρονται για την οργάνωση της Εκκλησίας μας. Οι κοινότητες στις οποίες είναι έντονη η παρουσία της Ορθοδοξίας είναι οι περιοχές: Kaziba, Rwabatanzi, Kigali και Nyamata.

Οι δήμαρχοι όλων των επαρχιών της χώρας μας προσκαλούν και μας παρακαλούν να δημιουργήσουμε κατηχητικά κέντρα, όμως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να υλοποιήσουμε την επιθυμία τους, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγω αδυναμίας αγοράς οικοπέδου για ανέγερση εκκλησιών.

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε ένα καινούργιο σύστημα εκπαίδευσης για νέους και νέες, σε συνεργασία με τους δημάρχους των διαφόρων περιοχών. Λειτουργούμε επίσης το σχολείο της Κυριακής, μετά τη Θεία Λειτουργία, που απευθύνεται σε παιδιά.

Ακόμη, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω, ότι σύμφωνα με το νόμο της Ρουάντας, δε θα μπορούσα να προβώ σε καμία ενέργεια, χωρίς να έχω μόνιμη κατοικία στη χώρα. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να ενοικιάσω κι εκεί ένα σπίτι. Χρειάζεται να διαθέτουμε μόνιμη στέγη είτε αγοράζοντας οικόπεδο, για να χτίσουμε σπίτι, είτε αγοράζοντας ένα έτοιμο. Η αγορά ενός οικοπέδου στοιχίζει 30.000-35.000 € και η αγορά έτοιμης οικίας μεταξύ 70.000-100.000 €.

Συσσίτιο μαθητών

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και μερικά ακομη προβλήματα, που ήδη υφίστανται, και άλλα που έχουν στο μεταξύ αναδυθεί. Ανέγερση ναών στη Ρουάντα, δημιουργία ιατρείου, δημιουργία χώρων συγκεντρώσεων, εξεύρεση χρημάτων για παροχή υποτροφιών σε απόρους μαθητές και ακόμη ανέγερση κτηρίου για στέγαση Γυμνασίου στην Μπουραμάτα.

Και αν δεν γίνομαι φορτικός ή απαιτητικός, χρειαζόμαστε κάποια χρήματα για την αγορά ειδών, που αφορούν στην υγιεινή των νέων γυναικών και των μαθητριών, οι οποίες τις δύσκολες ημέρες του μήνα απουσιάζουν από το σχολείο.

† Ο Μπουρούντι & Ρουάντας Ιννοκέντιος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων