Ημερολόγιο ενός Ιεραποστόλου

Αγαπητά μέλη της Αδελφότητας, αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!

Δια της παρούσης επιστολής επιθυμώ να σας ενημερώσω για τις ιεραποστολικές μου περιοδείες στην περιφέρεια του LUWERO από την αρχή του χρόνου και την κατάσταση που βρήκα σε κάθε ενορία και σε κάθε ορθόδοξη κοινότητα. Όπου πήγα, έκανα Θεία Λειτουργία, κήρυγμα και κατήχηση.

9/01/2010

Επισκέφθηκα την ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Κοσμά KAYINDU και η Θεία Λειτουργία έγινε σε μια τέντα. Επειδή είχε βρέξει την προηγούμενη νύχτα, ή λάσπη ήταν παντού. Όταν έφτασα είχε δέκα άτομα και ανησυχούσα αλλά σύντομα ήρθε πολύς κόσμος. Η Κοινότητα αυτή είναι νεοσύστατη και βγήκε από την κεντρική μου ενορία, την Μεταμόρφωση. Δεν έχει τίποτε ακόμη, ούτε κτήμα, ούτε εκκλησία και ούτε σχολείο. Η Κοινότητα αριθμεί διακόσια είκοσι άτομα και σε μια αυλή ενός Χριστιανού βάζουν μια τέντα κάθε Κυριακή για Κατήχηση και θείο λόγο. Η προσευχή μου είναι να βρούμε σύντομα δωρητή για να βοηθήσει τη Κοινότητα.

16/01/2010

Επισκέφτηκα την ορθόδοξη Κοινότητα του Αγίου Λουκά KABONGE. Είναι από τις πρώτες κοινότητες της Εκκλησίας μας και όταν την ανέλαβα ήταν σε χάλια κατάσταση. Τώρα έχει ένα μικρό εκκλησάκι με ποίμνιο εκατόν είκοσι άτομα, ένα δημοτικό σχολείο με εφτακόσια παιδιά και ένα ορφανοτροφείο με εκατό παιδιά. Πριν από δέκα χρόνια το σχολείο αυτό είχε δεκατέσσερα παιδιά. Το σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη σπιτιού ιερέα και αιθουσών διδασκαλίας.

30/01/2010

Επισκέφθηκα την ενορία του Αγίου Λουκά KABONGE BOMBO, μια από τις πρώτες ενορίες της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα. Πριν από δεκατέσσερα χρόνια ήταν πολύ κακή κατάσταση. Τώρα μιλάμε για μια μικρή, αλλά καλά οργανωμένη ενορία με εκατόν είκοσι άτομα, ένα δημοτικό σχολείο με εφτακόσια παιδιά και ένα ορφανοτροφείο με εκατό παιδιά. Σοβαρά προβλήματα είναι η έλλειψη ενός σπιτιού ιερέα (το γραφείο) και αίθουσες διδασκαλίας. Για εφτακόσια παιδιά έχουμε πέντε αίθουσες και η εκκλησία αναγκαστικά στεγάζει μια τάξη!

6/02/2010

Επισκέφθηκα την ενορία του Αγίου Σίλα KALAGALA-BOMBO. Είναι η πρώτη ενορία, που δημιουργήθηκε από την κεντρική ενορία της Μεταμόρφωσης. Η Μητρόπολη Φιλίππων Καβάλας μας έκτισε μια εκκλησία. Έχουμε αγοράσει πέντε στρέμματα για τα σχολεία. Η ενορία έχει τριακόσια δύο άτομα. Το σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη του σχολείου.

13/02/2010

Επισκέφθηκα την ενορία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου GAVVU-KIBIRIZI. Είναι νεοσύστατη με πεντακόσια εξήντα άτομα. Η Αδελφότητα μας βοήθησε και κτίσαμε τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας και η Μητρόπολη Φιλίππων μας έκτισε μια εκκλησία. Το σχολείο λειτουργεί για δεύτερη χρονιά με διακόσια πενήντα παιδιά μέχρι τετάρτη τάξη. Μας λείπουν εφτά αίθουσες διδασκαλίας για να λειτουργήσει πλήρως. Στις 13/01/2010 βαπτίσαμε εκατόν δέκα πέντε άτομα σ την ενορία αυτή!

20/02/2010

Επισκέφθηκα την ενορία του Αγίου Νεκταρίου LUNYOLYA. Είναι και αυτή νεοσύστατη και με πολύ καλή προοπτική. Έχει τριακόσια εβδομήντα άτομα. Ο κύριος Στυλιανός (Ορθόδοξη Κυψέλη) μας βοηθάει για την εκκλησία του Αγίου. Το όνειρό μου είναι να οργανώσουμε εδώ ένα κέντρο του Αγίου Νεκταρίου, που θα είναι ένα φυτώριο της Ορθοδοξίας στην περιοχή.

π. Ιωάννης Κιμπούκα

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων