Πεπραγμένα 2023

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ολοκλήρωσε τα 60 χρόνια δημιουργικής ιεραποστολικής παρουσίας. Παραμένουν σταθμός στην ιστορική της πορεία οι διαχρονικές αξίες που μεταφέρει σε όλα τα ιεραποστολικά κλιμάκια της οικουμένης.

Μια από της μεγαλύτερες αξίες της Αδελφότητας είναι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Δίχως αυτόν, τίποτε καλό δεν μπορεί να υπάρξει και καμιά άλλη αξία δεν μπορεί να αναπτυχθεί για να καταλήξει στην κορυφή των αρετών: της αγάπης, της ενότητας όλων των ανθρώπων, της συγχωρητικότητας και της ανοχής, με σκοπό την ειρήνη και την συμφιλίωση Θεού και ανθρώπου. Ο άνθρωπος παραμένει διαχρονικά κυνηγός αυτών των αξιών για την ευτυχία του.

Η Αδελφότητα τίμησε τις αξίες αυτές με την εκδήλωση των 60 χρόνων προσφοράς, αγάπης και θυσίας στον χώρο της εξωτερικής ιεραποστολής.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος μας επισκέφθηκαν στις μηνιαίες συνάξεις μας, για να μας παρουσιάσουν το έργο που επιτελείται στα ιεραποστολικά τους κλιμάκια οι εξής Ιεραπόστολοι:

Μητροπολίτες Γέρων Ναϊρόμπι Μακάριος, Αξώμης Δανιήλ, Ανταναναρίβο Ιγνάτιος και Νέας Ζηλανδίας Μύρων, Επίσκοπος Άσσου Τιμόθεος, Μπούνιας Πολύκαρπος, Τζίντζας Σίλβεστρος, Αρούσας Αγαθόνικος, Μπουκόμπας Χρυσόστομος.

Επιπλέον επισκέψεις είχαμε από τους Μητροπολίτες Μεξικού Αθηναγόρα, Κανάνγκας Χαρίτωνα, Κατάνγκας Μελέτιο, Κινσάσας Θεοδόσιο, Καμπάλας Ιερώνυμο, τους Επισκόπους Κωνσταντιανής Κοσμά, Γκούλου Νεκτάριο, Μαλάουι Φώτιο, Νικοπόλεως Θεμιστοκλή, Τολιάρας Πρόδρομο και τον π. Παύλο Petit-Homme από την Αϊτή.

Η Αδελφότητα συνέχισε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της, έργο απαραίτητο και αναγκαίο για την στήριξη και ανακούφιση κάθε πάσχοντος στην πορεία της ζωής του. Αλλά, ας ακούσουμε αγαπητοί αδελφοί και τον λόγο του Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο οποίος αναφέρει στην επιστολή του:

 «Εάν, παραδείγματος χάριν, κάποιος αδελφός ή κάποια αδελφή είναι γυμνοί και στερούνται της τροφής της ημέρας, τους πει δε κάποιος από σας σ’ αυτούς, πηγαίνετε χωρίς ανησυχία, ζεσταθείτε και χορτάστε, αλλά δεν τους δώσει τα αναγκαία για το σώμα, τι το όφελος; Έτσι και η πίστη, εάν δεν έχει έργα, μόνη είναι νεκρή».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΠΟΣΟ (στρογγυλοποιημένο)
Γενικές ανάγκες221.000
Ανθρωπιστική βοήθεια (2 κοντέινερ)81.000
Βαπτίσεις19.000
Ιατρεία38.000
Ιεροί Ναοί183.000
Ορφανοτροφεία17.000
Πηγάδια62.000
Συσσίτια43.000
Σχολεία90.000
Σχολικά βοηθήματα10.000
ΣΥΝΟΛΟ764.000
Δαπάνες ανά πρόγραμμα 2023

Τακτικά μέλη της Αδελφότητος πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ιεραποστολικό κλιμάκιο Ν. Ζηλανδίας και νήσων Φίτζι. Πρόσφεραν υπηρεσίες και διακονήσαν το όλο έργο της τοπικής κοινωνίας και έλαβαν όπως συμβαίνει πάντοτε, με την αναφορά τους στο όλο έργο, πολλά περισσότερα από όσα έδωσαν.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της ιεραποστολής, οι ιεραπόστολοι συχνά και πυκνά έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας στα οποία προβλήματα πρέπει να δίνει λύσεις. Οι αξίες της ζωής σε πολλές κοινωνίες και έθνη παρουσιάζουν πολυπλοκότητα, παραξενιές, ιδιοτροπίες, παραδώσεις αρχέγονες, αγκιστρωμένες βαθιά στην ψυχές των ανθρώπων, κουλτούρα, ήθη και έθιμα παράδοξα και απροσπέλαστα.

Ο ιεραπόστολος καλείται να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις και αυτά τα προβλήματα, μέσα στον καθημερινό του αγώνα και Γολγοθά. Όπως την κάλυψη της μισθοδοσίας των ιερέων σε κάθε ενορία του, την πολυγαμία, των γάμων σε πολύ μικρή ηλικία με υπέργηρους, τις εκτοπίσεις πληθυσμών, την πείνα- υποσιτισμό, τις αρρώστιες, την βία και τον αναλφαβητισμό, την παιδική θνησιμότητα και την πολιτική αστάθεια…

Τα σχολεία και η εκπαίδευση αποτελούν για την Αδελφότητα προτεραιότητα μεγάλης σημασίας. Ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε παιδιά μόνον με επιστημονική κατάρτιση, αλλά να δημιουργήσουμε ανθρώπους με γνώση των αξιών, που οδηγούν στην γνώση της αλήθειας βάζοντας τα θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας για ένα καλύτερο κόσμο.

ΑΑΠρόγραμμαΈργοΠοσόΚατάσταση
1ΙατρείοΙατρείο 10.000 €Προγραμματισμός
2ΙατρείοΙατρείο ορφανοτροφείου 10.000 €Προγραμματισμός
3Ι. ΝαόςΙ.Ν. Αγίας Τριάδος 30.800 €Ολοκληρώθηκε
4Ι. ΝαόςΙ.Ν. Αναλήψεως 20.000 €Προγραμματισμός
5Ι. ΝαόςΙ.Ν. Αγίου Λαυρεντίου 20.000 €Τοιχοποιΐα
6Ι. ΝαόςΙ.Ν. Αγίας Άννης 31.000 €Τελειώματα
7Ι. ΝαόςΙ.Ν. Αγίου Αθανασίου 35.000 €Τοιχοποιΐα
8Ι. ΝαόςΙ.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου 21.000 €Τελειώματα
9ΚτήριαΠνευματικό Κέντρο Τζίντζας 25.000 €Σκελετός
10ΠηγάδιΠηγάδι στο Mlabalasi 5.000 €Ολοκληρώθηκε
11ΠηγάδιΠηγάδι στο Weda 5.000 €Ολοκληρώθηκε
12ΠηγάδιΠηγάσι στο Ntuli 5.998 €Ολοκληρώθηκε
13ΠηγάδιΠηγάδι στο Γκούλου 5.000 €Ολοκληρώθηκε
14ΠηγάδιΠηγάδι στο Γκούλου 5.000 €Προγραμματισμός
15ΠηγάδιΠηγάδι στην Ουγκάντα 5.000 €Ολοκληρώθηκε
16ΠηγάδιΠηγάδι στην Κατάγκα 5.500 €Υπό εκτέλεση
17ΠηγάδιΠηγάδι στο Μαλάουι 9.700 €Ολοκληρώθηκε
18ΠηγάδιΠηγάδι στο Μαλάουι 6.000 €Ολοκληρώθηκε
19ΠηγάδιΔεξαμενή στο Andarmymaky 6.000 €Ολοκληρώθηκε
20ΠηγάδιΠηγάδι στο Mahabyka 4.042 €Προγραμματισμός
21ΣχολείαΣχολείο στο Kakerere 69.500 €Ολοκληρώνεται
Δαπάνες έργων 2023

Πίσω από κάθε αριθμό, κρύβονται πρόσωπα και εικόνες του Θεού, που με τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής τους. Η Αδελφότητα σπουδάζει, θρέφει και μεγαλώνει παιδιά στις δύσκολες κοινωνίες τους και προσφέρει όχι μόνο το ζην αλλά και το ευ ζην.

Το πρόβλημα της κοινωνίας δεν είναι ότι δεν μπορεί να ταΐσει τους φτωχούς, αλλά το πως θα χορτάσει τους πλουσίους.

Χαράλαμπος Μεταλλίδης

Πρόεδρος Δ.Σ.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων