Μια νέα ιεραποστολική προσπάθεια

Η Ορθοδοξία με πολλούς κόπους και με άοκνες προσπάθειες, άγγιξε πλέον τις καταβολές του μεγάλου και αχανούς Εκουατέρ της Αφρικής. Πόσο καιρό ανέμεναν οι εκεί αδελφοί μας την ευεργετική και λυτρωτική παρουσία της αρχαίας Εκκλησίας, της Ορθοδόξου δηλαδή, Εκκλησίας του Χριστού. Πόσο καιρό περίμεναν το γάργαρο πνευματικό ύδωρ της Αληθείας, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον.

 Στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο παλαιό Ζαΐρ, εδώ και πενήντα χρόνια συστηματικά και με ιεραποστολικό ζήλο και θερμουργό ενθουσιασμό, η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, εργάζεται λυτρωτικά, μεταφέροντας στις εσχατιές της μεγάλης γης της Αφρικής, τον σωτήριο Λόγο του Κυρίου μέσα από την ανόθευτη διδασκαλία του αγίου Ευαγγελίου. Πενήντα χρόνια πορείας πνευματικής. Πενήντα χρόνια αγώνων ιεραποστολικών. Πενήντα χρόνια πορείας πνευματικής. Πενήντα χρόνια γνήσιας, ανόθευτης ιεραποστολικής προσφοράς στο γεώργιο του Κογκολέζικης γης, όπου με σπάνιο και απαράμιλλο ήθος και αξιοθαύμαστο ζήλο, εργάστηκαν οι μακαριστοί και αοίδιμοι πλέον, Μητροπολίτες Κεντρώας Αφρικής Κυπριανός, Νικόδημος, Τιμόθεος, Ιγνάτιος και Νικηφόρος, ο και άμεσος προκάτοχός μου. Όπως επίσης, και οι τρισμακάριοι και εν ουρανοίς ευρισκόμενοι ιεραπόστολοι ιερομόναχοι Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, Χαρίτων Πνευματικάκις, Αθανάσιος Ανθίδης, Σεραφείμ Παρχαρίδης και Κοσμάς Γρηγοριάτης.

Επίσης, κατά καιρούς, πολλοί μοναχοί και κληρικοί μετέβησαν στο φιλορθόδοξο Κογκό συμβάλλοντας τα μέγιστα στο ιεραποστολικό έργο. Αλλά μέχρι και σήμερα, εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος με ενθουσιασμό νεανικό και με τρόπο υποδειγματικο εργάζεται σκορπώντας παντού το φως του Χριστού και της Ορθοδοξίας.

Στην Ιερά Μητρόπολη όπου με αξίωσε ο Θεός να συνδεθώ με τους δύο τελευταίους προκατόχους μου, τους μακαριστούς Πενταπόλεως Ιγνάτιο και Κινσάσας Νικηφόρο. Υποκλίνομαι μπροστά στους δύο μεγάλους αυτούς Αρχιερείς, οι οποίοι τόσο με το άρωμα της αγιασμένης τους ζωής όσο και με το υπόλοιπο ποικιλότροπο ιεραποστολικό έργο σε λίγα χρόνια ο καθένας, έκαναν τόσα πολλά μεταμορφώνοντας την πρωτεύουσα του Κογκό και πολλές επαρχίες της νυν Μητροπόλεως Κινσάσας.

Όμως πολλά άλλα σημεία δεν δέχθηκαν ακόμα το φως της Ορθοδοξίας. Ο κάθε Ιεράρχης συνεχίζει με σεβασμό, αγάπη και ευγνωμοσύνη το έργο των προκατόχων του, βαδίζοντας στα δικά τους πνευματικά αχνάρια.

Το Εκουατέρ, δηλαδή ο Ισημερινός αντιστοιχεί περίπου γεωγραφικά τρεις φορές την Ελλάδα. Αποτελείται από πέντε επαρχίες όπου οι πέντε πρωτεύουσες μόνον, αριθμούν η κάθε μια πάνω από ενάμιση εκατομμύριο. Ήρθε η ώρα η Ορθοδοξία να φθάσει και σε αυτά τα σημεία μακριά από την πρωτεύουσα της Κινσάσα.

Η πρώτη Ορθόδοξη Ιερατική παρουσία στο Εκουατέρ φάνηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2023, όπου ιεραποστολική ομάδα για πρώτη φορά έφθασε στην πόλη Μπάντακα. Η ομάδα αυτή αποτελείτο από την ελαχιστότητά μου και από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο, Ηγούμενο της Μονής του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Τότε στο ποτάμι της Μπάντακα βαφτίσαμε τους επτά πρώτους πιστούς. Επισκεφθήκαμε τις Αρχές της πόλεως.

Στην συνέχεια μετά από ένα μήνα ενοικιάσαμε σπίτι όπου το σαλόνι μεταμορφώθηκε σε Ναό. Απλά, ταπεινά, όπως στα πρώτα αποστολικά χρόνια, ο Ιερέας τελεί καθημερινά τον Όρθρο, τον Εσπερινό και τις μεγάλες ημέρες, την Θεία Λειτουργία. Και όμως, και εκεί τελεσιουργείται το θαύμα της αγάπης του Θεού. Ό Άρτος και Οίνος μεταβάλλεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού και δίδεται εις βρώσιν τοις πιστοίς, μέσα στο ταπεινό και ετοιμόρροπο σπίτι του Ιερέως.

Δόξα, Χριστέ, τη ανεκφράστω ευσπλαχνία Σου! Ο νέος ιερεύς ο π. Σπυρίδων ίδρυσε τις λεγόμενες ορθόδοξες φωλιές σε πολλά σημεία της πόλεως όπου μέσα στην εβδομάδα τις επισκέπτεται και εκεί προσεύχεται με τους πιστούς και βεβαίως τους κατηχεί. Λίγο αργότερα αγοράσαμε οικόπεδο και εκεί πλέον πριν λίγες ημέρες θέσαμε τον θεμέλιο λίθο για τον πρώτο Ναό της Αναστάσεως που θα οικοδομηθεί στο Εκουατέρ. Ο π. Σπυρίδων ταξιδεύει για να επισκεφθεί με μηχανάκι που του αγοράσαμε, κάνοντας δύο ημέρες ταξίδι στην επόμενη επαρχία την Τσουάπα, προκειμένου στο πουθενά – ο Κύριος να βοηθήσει- αφενός να ρίξει τον πρώτο Ορθόδοξο σπόρο και αφετέρου να προετοιμάσει το έδαφος σε λίγο καιρό να πάει μόνιμος ιερέας, στην Τσουάπα, ο Αρχιμ. Ιωάννης. Η τρίτη επαρχία είναι η Γκέμενα, όπου εδώ και ένα μήνα στείλαμε τον ζήλω Θεού εμφορούμενο Ιερέα, π. Θεόφιλο, ο οποίος και αυτός σε ενοικιαζόμενο σπίτι τελεί όλες τις ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες. Τρέχει στις γειτονιές, οργώνει πνευματικά τον τόπο, σπέρνει το σπόρο, μιλάει και κηρύττει για την Ορθοδοξία και βεβαίως παρουσιάζει και στις αρχές της πόλης τα διαπιστευτήρια της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, αλλά και αυτήν η οποία είναι από το 1972 μια από τις 8 αναγνωρισμένες εκκλησίες και θρησκείες του κράτους.

Τα ποτάμια της Γκέμενα ποτίσθηκαν και αυτά από τα αγιασμένα νερά των βαπτίσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μεγάλη Σου η δόξα Χριστέ!!

Στην επαρχία Μπαντολίτ πρόκειται σε λίγους μήνες να τοποθετηθεί ένας νέος που θα χειροτονηθεί σε λίγο καιρό για να αναλάβει την ιεραποστολή στην επαρχία αυτή. Άραγε Θεέ μου, τι επιφυλάσσεις σε κάθε νέα ιεραποστολική ψυχή! Όλοι και όλα υπό την σκέπη σου και την αγαθή πρόνοιά σου. Στέλνουμε, ή καλύτερα, Εσύ Κύριέ μου, αποστέλλεις τους ανθρώπους, ως πρόβατα εν μέσω λύκων, που προσκαρτερούν να αναγεννηθούν πνευματικά και να γίνουν δια της εισόδου των, στην Ορθοδοξία, κατάλευκα περιστέρια, υψιπέτες αετοί που θα πετούν με τις φτερούγες της Ορθοδοξίας στα απάτητα μέρη της χριστιανικής ζωής.

Η τελευταία επαρχία που ακόμα δεν ευρέθη ο κατάλληλος άνθρωπος είναι η Λισάλα, αλλά ο Κύριος, και εκεί, θα μας στείλει τον άνθρωπό Του.

Το Εκουατέρ μέλλει να φωτιστεί και μεταμορφωθεί από την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Η Ορθοδοξία πλέον τρέχει σαν γρήγορη φωτιά, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο μακαριστός προκατόχός μου, Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος… Τρέχει να κερδίσει και να σώσει τον κάθε Κογκολέζο αδελφό. Θα χαίρονται ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος και ο μακαριστός Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος που συνεχίζουμε με τις προσευχές τους το έργο που από αυτούς παραλάβαμε.

Ναι, τους υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε με την ίδια αγάπη τους κόπους και τις θυσίες τους. Αλλά, αδελφοί μου, όλος αυτός ο αγώνας χρειάζεται την προσευχή σας και την συμπαράσταση σας. Ναούς δεν έχουμε για να προβάλουμε σοβαρά την παρουσία μας όταν όλοι οι υπόλοιποι κτίζουν ναούς, σχολεία. νοσοκομεία και άλλα πολλά. Τα σπίτια που ενοικιάζουμε και οι παράγκες που λειτουργούμε είναι οι πρώτες λύσεις, που θα πρέπει να αντικατασταθούν με κάποιους έστω και απέριττους Ναούς όπου οι αδελφοί που μας ακολουθούν να μπορούν να εκκλησιάζονται αξιοπρεπώς. Χαιρόμαστε που ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. Θεόδωρος, ο Πατριάρχης της αγάπης πάντοτε βρίσκεται κοντά μας και στηρίζει το ιεραποστολικό έργο. Μα όμως τι λόγια να βρω για να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες μου προς την Αδελφότητα Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, η οποία αισθανόμαστε ότι πονά, δακρύζει και αγωνιά και για το Ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως μας.

Πολλές φορές τα μέλη της, μου τηλεφωνούν… μα με τόση αγάπη… να μου εκφράσουν την αγάπη τους, να δηλώσουν το αμέριστο ενδιαφέρον τους, να εκδηλώσουν τα φιλάνθρωπα ιεραποστολικά τους αισθήματα.

Με τόση αγάπη, αλλά και σεβασμό. Άλλοτε τους ζητούμε βοήθεια και δεν προλαβαίνω να κλείσω το τηλέφωνο κσι η αγάπη τους τρέχει με μεγαλύτερή ταχύτητα από τα αεροπλάνα. Άλλοτε χωρίς να το ζητήσω λαμβάνω τα μηνύματα τις έμπρακτης αγάπης τους. Εμείς δεν θα παύσουμε να προσευχώμαστε για την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και να ομολογούμε με ευγνωμοσύνη όσα πράττει συνεχώς για την Μητρόπολή μας. Σας έχουμε καλά κλεισμένους στην καρδιά μας. Χαραγμένους με χρυσά γράμματα στο χρονοντούλαπο των ημερολογίων των προσωπικών μας συναισθημάτων και από εκεί θα σας ανασύρουμε στη θύμησή μας κάθε φορά που θα σας χρειάζεται το ιεραποστολικό μας έργο.

Πάντοτε χρεώστες της αγάπης σας και της προσφοράς σας.

†Ο Κινσάσας Θεοδόσιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων