Ο Ι. Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Λουμπουμπάσι

Ένα στολίδι στην καρδιά της Αφρικής, που μαρτυρεί την παρουσία της Όρθόδοξης Εκκλησίας εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια, είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ένας Ναός, ο οποίος ξεκίνησε να χτίζεται πριν από 10 χρόνια με την επίβλεψη και την άοκνη εργασία του Ιεραποστόλου, π. Κυρίλλου Γρηγοριάτη, και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας κ.κ. Μελετίου.

Η προσπάθεια αυτή του π. Κυρίλλου, η οποία σιγά-σιγά βρίσκεται προς το τέλος της, θα μπορεί να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των χριστιανών μας. Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης κατασκευάζεται με πολύ μεράκι και αυτό φαίνεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Η Αγία Αικατερίνη είναι η τρίτη ενορία στη πόλη του Λουμπουμπάσι. Οπως γνωρίζουμε, η πόλη του Λουμπουμπάσι είναι η συμπρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία έχει πληθυσμό 6.000.000 κατοίκους.

Είναι σημαντικό να δίνεται βάρος στην κατασκευή ενός Ιερού Ναού μέσα σε μία πόλη που περιτειχίζεται από διάφορες Αφρικανικές φυλές, από Ινδούς, από Λιβανέζους, από Κινέζους, από Έλληνες κ.ά.

Με όλο αυτό το πάζλ των εθνικοτήτων συνεπάγεται και η διαφορετικότητα των θρησκειών και των χριστιανικών ομολογιών. Οπότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η κατασκευή ενός Ορθοδόξου Ιερού Ναού επιβάλλεται να δίνει και κατασκευαστικά μία καλή έξωθεν μαρτυρία προς τους άλλους ανθρώπους.

Συγκρίνοντας έναν Ορθόδοξο περικαλή Ιερό Ναό  με άλλες «εκκλησίες», προτεσταντικές αίθουσες, μουσουλμανικά τεμένη κ.ά., διαπιστώνεις τη μεγαλοπρέπεια που εκφράζει έξωθεν και έμπροσθεν των ανθρώπων, την πορεία του ανθρώπου προς τα έσχατα και την μαρτυρία των λόγων του Κυρίου «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν» (Ματθ. 28:19-20).

Όπως προαναφέραμε, η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας και σε όλο το Κονγκό, όπου τοποθέτησαν τα θεμέλιά της μάρτυρες Ιεραπόστολοι, όπως ο π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ο πρώην Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιος Τσούκος, ο π. Κοσμάς Γρηγοριάτης κ.ά., μαζί και οι συνεχιστές αυτής της μαρτυρικής ιεραποστολικής πορείας, Σεβασμιώτατατος Μητροπολίτης Κατάνγκας, κ. κ. Μελέτιος, ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος Αρχιμ. Βαρνάβας Γρηγοριάτης, ο π. Κύριλλος Γρηγοριάτης κ.ά., σηματοδοτεί μία νέα πορεία που θα στηρίζεται στα θεμέλια των 50 ετών.

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό και πολύ ενθαρρυντικό, σε εποχές μεγάλων ανακατατάξεων παγκοσμίως, να τελειοποιηθεί ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης και να πάρει σάρκα και οστά. Αυτή τη στιγμή, οι λατρευτικές ανάγκες των πιστών τελούνται εντός μίας σχολικής αίθουσας και, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολες σε πολλά επίπεδα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι στο χώρο της ενορίας στεγάζεται σχολείο.  Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής έδωσε χρήματα και δημιουργήθηκαν 2 σχολικές αίθουσες για την εγκατάσταση των μαθητών.

Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να ενισχύσετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο π. Κύριλλος μαζί με τους συνεργάτες του, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί  ο Ναός στο εσωτερικό του. Το ποσό για την ολοκλήρωση εντός του Ναού ανέρχεται σε 10.000 δολλάρια.

Ευχαριστούμε, όλα αυτά τα χρόνια, την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, αλλά και όλους εσάς από την Ελλάδα και από άλλα μέρη της γης, που στηρίζετε, είτε από το περίσσευμα, είτε από το υστέρημα σας, το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας και γίνεστε συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή. Ευελπιστούμε στην αγάπη, την βοήθεια και στα φιλάνθρωπα αισθήματα υμών, οι οποίοι πάντοτε σε κάθε κάλεσμά μας ανταποκρίνεστε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Κωνσταντιανής Κοσμάς

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων