Η Ορθόδοξη Εκκλησία στον Πρόεδρο της Ουγκάντας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τον Πρόεδρο Yoweri Kaguta Museveni για τη διατήρηση της Ειρήνης και της Σταθερότητας στην Ουγκάντα και σε ολόκληρη την περιοχή. Σε μια τελετή για τον αγιασμό και τα επίσημα εγκαίνια της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων Γεωργίου και Ανδρέα και ενός δευτεροβάθμιου σχολείου στο Lwemiyaga της περιφέρειας Sembabule την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, ο Πρόεδρος έλαβε έπαινο για την καλή ηγεσία του σε αναγνώριση της υποστήριξής του στις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουγκάντα. Η Αντιπρόεδρος παρέδωσε στον Πρόεδρο το βραβείο τη Δευτέρα, το οποίο του δόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κανάγκας Χαρίτωνα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.

Ο Πρόεδρος Museveni ευχαρίστησε τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις γενναιόδωρες συνεισφορές τους για την ολοκλήρωση της εκκλησίας των Αγίων Γεωργίου και Ανδρέα του Αποστόλου και του Γυμνασίου, το οποίο θα επεκτείνει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες στη γύρω κοινότητα. «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών προς τον λαό της Ουγκάντας, ιδίως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Η Εκκλησία συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού μέσω της κατασκευής σχολείων, νοσοκομείων κ.ά.», σημείωσε ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι είναι μια σαφής ένδειξη ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τις υλικές ανάγκες των πιστών.

Ο Πρόεδρος Museveni τόνισε ότι ενώ η πνευματική τροφή είναι σημαντική, δεν είναι η μόνη πτυχή της χριστιανικής διακονίας. «Ως εκ τούτου, καλώ όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να ενώσουν τα χέρια με την κυβέρνηση στην εκστρατεία για την εξάλειψη της φτώχειας. Η φτώχεια, στην Ουγκάντα, προκύπτει από το γεγονός ότι το 39% των νοικοκυριών εξακολουθεί να ασχολείται με τη βιοποριστική γεωργία. Εξακολουθούν να εργάζονται μόνο για την τροφή τους. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι εκτός από την τροφή, υπάρχουν και άλλες ανθρώπινες ανάγκες που απαιτούνται για μια ευτυχισμένη και μακροχρόνια ζωή», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νυέρι και Όρους Κένυα κ. Παναρέτος. Επίσης, παρέστησαν οι άλλοι δύο Ορθόδοξοι Επίσκοποι της Ουγκάντας (Τζίντζας και Γκούλου) και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες. Στους πολιτικούς ηγέτες περιλαμβάνονταν ο κρατικός υπουργός Υγείας και πολλοί άλλοι.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων