Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Βόρειο Κονγκό

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στη Θεσσαλονίκη η πρώτη παρουσίαση του Πατριαρχικού Επιτρόπου Κισανγκάνι (Kisangani) Αρχιμ. Πολύκαρπου Διαμαντόπουλου για την Ιεραποστολή στο Βόρειο Κονγκό.

Η παρουσία του π. Πολύκαρπου προσέλκυσε πλήθος κόσμου, που είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ίδρυση της νέας Ορθόδοξης Επισκοπής στα βόρεια του Κονγκό, η οποία επί του παρόντος περιλαμβάνει τρεις ελληνικές ορθόδοξες ενορίες στο Κισανγάκι, το Ιζίρο και την Μπούνια.

Τα ίχνη της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή είναι εμφανή αλλά ο ελληνικός πληθυσμός έχει πλέον αναχωρήσει, αφήνοντας πίσω του μόνο τους τρεις ναούς της ελληνικής κοινότητας και την εκτίμηση του ελληνισμού ανάμεσα στους ντόπιους.

Στην περιοχή έδρασαν στο παρελθόν οι πρωτεργάτες της Ορθοδοξίας στο Κονγκό, π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, π. Χαρίτων Πνευματικάκις και π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης, Μητροπολίτης Πενταπόλεως.

Ο π. Πολύκαρπος εστίασε στις προσπάθειες που γίνονται για την οργάνωση της λατρευτικής ζωής και των κατηχητικών προγραμμάτων στη γλώσσα των ιθαγενών καθώς και στην ανοικοδόμηση του νέου Ιερού Ναού προς τιμή της Αγίας Άννας.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων