Κοντά στους απλούς ανθρώπους

Στα πλαίσια της περιοδείας μας που έλαβε χώρα κατά τον μήνα Οκτώβριο από την Ιερά Επισκοπή μας Κισούμου και Δυτικής Κένυας, ξεκινήσαμε με τις αδελφές μοναχές από την Ιερά Μονή Παναγία Τριχερούσας για τα μακρινότερα μέρη της Επισκοπής μας, στις περιοχές Νότια Νιάνζα. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να συναντήσουμε εκεί τους πιστούς Ορθοδόξους αδελφούς μας. Είναι οι πιο φτωχές περιοχές σε όλη την επικράτια της επαρχίας Κισούμου και Δυτικής Κένυας. Τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία στις διάφορες περιοχές εκεί, Μιγκόρι, Κισί και Χομαμπέι. Επειδή οι περιοχές αυτές είναι πολύ μακριά και δεν είναι εύκολο να επισκεπτόμαστε συχνά, είναι καπώς παραμελημένες εκτός ότι είναι μακριά από τα κέντρα και έτσι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα ώστε να μην αισθάνονται και αυτά τα μέλη της Εκκλησίας μας παραμελημένα. Υπάρχουν αρκετές Εκκλησίες υπό τη δικαιοδοσία της Επισκοπής μας εκεί, αλλά ελάχιστες είναι φτιαγμένες ως μόνιμες εκκλησίες. Οι περισσότερες είναι φτιαγμένες από λάσπη, άχυρο, ξύλα και τσίγκους. Αυτό βέβαια δεν είναι εμπόδιο να τελείται η Θεία Λειτουργία. Οι δυσκολίες βρίσκονται στο ότι οι ιερείς μας πρέπει να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στην Εκκλησία και την Ενορία τους και τα μέσα μεταφοράς με τους δύσκολους δρόμους κάνουν τις συνθήκες ακόμη πιο δύσκολες. Επίσης χρειάζεται να κρατάνε μαζί τους τα άμφια τους, τα ιερά σκεύη και άλλα πράγματα που χρειάζονται για τη λειτουργία εφ’ όσον δεν μπορούν να τα φυλάξουν στην εκκλησία όταν δεν είναι ασφαλή.

Με τη χάρη και βοήθεια του Θεού πήραμε διάφορα τρόφιμα να διανέμουμε στους ανθρώπους εκεί όπως ρύζι, ζάχαρη και άλλα βασικά είδη τροφής που συνηθίζουν εδώ οι άνθρωποι να έχουν στην καθημερινότητα, που και πολλές φορές δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν λόγω της φτώχειας. Είδαμε και τα παιδιά στα σχολεία που βρίσκονται σε κάποιες ενορίες και μοιράσαμε σχολικά είδη ώστε να διευκολύνονται στα μαθήματα τους. Πολλές φορές δυστυχώς τα σχολεία αναγκάζονται να στείλουν τα παιδία σπίτι τους διότι αδυνατούν να πληρώσουν τα σχολικά τους δίδακτρα. Όπου μπορούμε βοηθάμε σε αυτό και δίνουμε τουλάχιστον ένα ποσό απο τα δίδακτρα που χρωστάνε ώστε να μπορούν τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο και να μη χάσουν τα μαθήματά τους. Αυτά όλα μεταξύ άλλων πολλών εξόδων και δυσκολιών τα αντιμετωπίζουμε με την βοήθεια των δωρητών μας. Οι ανάγκες βέβαια είναι πάρα πολλές και δεν είναι δυνατόν να μπορούμε σαν Εκκλησία να καλύψουμε τα πάντα, αλλά με τις ελάχιστες δυνατότητες μας βοηθάμε όπου μπορούμε. Η υγεία των ανθρώπων εδώ, προπαντός σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπίσουν επί καθημερινής βάσεως. Με τις πολλαπλές ασθένειες όπως η ελονοσία και πολλές άλλες ασθένειες, χρειάζονται φάρμακα και αυτά όλα όπως καταλαβαίνετε κοστίζουν αρκετά χρήματα, πόσο μάλλον όταν χρειαστεί να δουν και γιατρό. Καταφέραμε με τη βοήθεια του Θεού να έχουν οι ιερείς μας μια ασφάλεια ιατρικής περίθαλψης η οποία βοηθά ώστε να μπορούν τουλάχιστον να έχουν τα απαραίτητα φάρμακά τους.

Οι πιστοί προσπαθούν με μεγάλες προσπάθειες να κάνουν δουλειές στις ενορίες τους, όπως να καλλιεργούν το χωράφι τους και να παράγουν χόρτα και ό,τι άλλο ευδοκιμεί έδω στην Κένυα, ώστε να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή Εκκλησία όπου θα τελούνται οι ακολουθίες και τα μυστήρια και θα βαπτίζονται οι κατηχούμενοι και θα γίνονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Βλέπουμε και παρακολουθούμε τα παιδιά που βρίσκονται στις διάφορες ενορίες και αυτά που έχουν σπουδάσει στο θεολογικό σεμινάριο στο Ναϊρόμπι ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί Ιερείς που θα αναπληρώσουν τα κενά που υπάρχουν σε αρκετές Εκκλησίες, και έτσι αναγκάζονται οι εν ενεργεία Ιερείς να εξυπηρετούν τρεις και τέσσερεις ενορίες, μέχρι να φτάσει να χειροτονηθούν νέοι.

Ευχόμεθα να μας έχετε στις προσευχές μας και ο Παντοδύναμος Θεός να δίνει στον καθένα υγεία και ό,τι καλύτερο και ευλογημένο.

† Ο Κισούμου Μάρκος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων