Η φάρμα μας στο Κολουέζι

Αγαπητοί μου αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!

Βοήθειά μας ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο προστάτης και πολιούχος της θεουπόλεως
Θεσσαλονίκης.

Με τη Χάρη του Θεού, τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεοδώρου Β΄, και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ. Μελετίου, το έργο στην Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων Τsabhula, προχωράει με σταθερά βήματα παρ’ όλα τα πολυποίκιλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα έργα εδώ στο Κονγκό δεν μπορούν να προχωρήσουν με ευκολία, γιατί οι συνθήκες, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων, αλλά και τεχνολογικά η χώρα είναι 50 χρόνια πίσω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως καταλαβαίνετε, για να μπορέσει να προχωρήσει ένα έργο, χρειάζεται μεγάλος κόπος, χρόνος και τα διπλάσια χρήματα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Έτσι, λοιπόν, μετά την πρό μηνός επίσκεψή μου στα γραφεία της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και την εκτενή συζήτησή μας περί του εν γένει όλου έργου της Ιεραποστολής, του οποίου αρωγοί και συμπαραστάτες τυγχάνετε να είστε όλοι εσείς, έρχομαι να αναφέρω και γραπτώς το αίτημά μας.

Όπως γνωρίζετε, ο μακαριστός πρωτοπόρος Ιεραπόστολος Αρχιμ. π. Κοσμάς Γρηγοριάτης (Ασλανίδης) στην προσπάθειά του να ασκήσει το έργο της Ιεραποστολής και του Ευαγγελισμού των Αφρικανών αδελφών μας στην περιοχή της Κατάνγκας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δημιούργησε μία «φάρμα». Σκοπός της φάρμας ήτανε να έχει τα απαραίτητα προϊόντα: καλαμπόκι, ζώα και λαχανικά, για τις διάφορες ανάγκες των Ίερέων, των οικοτροφείων, τα κατά καιρούς συσσίτια σε όλους τους χριστιανούς, τη συμπαράσταση στους φυλακισμένους, γενικά την φιλανθρωπία, ακόμη και τα απαιτούμενα δώρα στους άρχοντες του τόπου, για να τους έχει βοηθούς σε ώρα ανάγκης.

Και πράγματι, μπορούσε να καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τις διάφορες ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας με τη σωστή λειτουργία του αγροκτήματος. Στη συνέχεια και για αρκετά χρόνια και επί εποχής δηλαδή του σημερινού Μητροπολίτου μας, κ. Μελετίου, η φάρμα προσέφερε αρκετά.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι απαραίτητο και πρώτο αγαθό για να λειτουργήσει ένα αγρόκτημα είναι το νερό. Αυτό το νερό που ζωογονούσε τη φάρμα της Ιεραποστολής μας, όπως θα διευκρινίσουμε πιο κάτω, σήμερα και από το 2015 και μετά, δυστυχως δεν υπάρχει.

Η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων στο Κολουέζι

Ο μακαριστός π. Κοσμάς, μαζί με τον πατέρα του Δημήτριο Ασλανίδη με πολλούς κόπους προνόησαν και έφεραν το νερό στη φάρμα από απόσταση τριών χιλιομέτρων. Αφού έφτιαξαν ένα μικρό φράγμα στην αρχή των πηγών, άρχισαν με τσάπες και κασμάδες πλάγια – πλάγια δημιουργώντας ένα κανάλι, μάλιστα σε μερικά σημεία βάθους 2 – 3 μέτρων να φέρουν νερό στον προορισμό του.

Και έτσι, υπήρχε άφθονο νερό πάντοτε. Φθορές υπήρχαν, είτε από απότομες πλημμύρες, είτε από ζώα του δάσους, είτε ακόμη από μεγάλα χέλια που έβγαζαν οπές για να φθάσουν στο πιο κάτω ποτάμι, οι οποίες διορθώνονταν με τις έγκαιρες επεμβάσεις.

Όλα καλά μέχρι που άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες οικογένειες στη περιοχή μας, αναζητώντας τον επιούσιο. Η περιοχή πέριξ του αγροκτήματος, η άλλοτε πλούσια σε δάση με πολλά ζώα, σήμερα έχει τελείως αποψιλωθεί ή για να κατοικήσουν οι άνθρωποι ή για εξόρυξη μεταλλεύματος από διάφορες εταιρείες, όπου και εργάζονται οι άνθρωποι για μια μικρή αμοιβή.

Αποτέλεσμα αυτής της εγκαταβιώσεως πλήθος ανθρώπων, ήταν να χάσουμε το νερό που ζωογονούσε το αγρόκτημά μας. Και έτσι φθάσμαμε στο σημείο σήμερα και περίπου από το 2015 να παύσουν οι καλλιέργειες. Συντηρούμε μόνο λίγα ζώα μεταφέροντας κοπιωδώς με πλαστικά μπετόνια λίγο νερό από το γειτνιάζον μοναστήρι μας.

Η μοναδική λύση είναι η εξώρυξη μιάς γεωτρήσεως για την άντληση του υψίστου αγαθού του νερού και με την ελπίδα επαναδημιουργίας της φάρμας. Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των συνεργατών και αναγνωστών του εγκρίτου περιοδικού σας.

Ευχαριστούμε που κατά καιρούς με αγάπη ανταποκρίνεστε στις διάφορες ανάγκες μας και ταπεινά ευχόμεθα σε όλους, ο Άγιος Τριαδικός Θεός, να σας ευλογεί και ευοδώνει το θεάρεστο έργο σας και όλους όσους έρχονται αρωγοί στο μεγάλο έργο της Ιεραποστολής.

Το όλο κόστος πλησιάζει τα 10.000 Ευρώ, μαζί με την εγκατάσταση ηλιακών γιατί δεν υπάρχει ρεύμα στην περιοχή.

Με αγάπη Χριστού
Αρχιμ. π. Βαρνάβας Γρηγοριάτης

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων