Έτος εορτασμού για την Γκάνα

Αν και η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας ιδρύθηκε το 1959, φέτος συμπληρωθήκαν και γιορτάστηκαν τα σαράντα χρόνια της ένταξης της λεγόμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γκάνας», της εκκλησίας των Ιθαγενών, στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησιά, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Οι εορτασμοί δεν περιορίστηκαν σε μια-δυο εκδηλώσεις, αλλά χαρακτηρίστηκε το όλο έτος, έτος εορτασμού. Προγραμματίσαμε διάφορες εκδηλώσεις και την έναρξη προγραμμάτων που θα ενδυναμώσουν την Εκκλησία στην Γκάνα. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι:

  • Η τόνωση της λειτουργικής ζωής των ενοριών μέσω σεμιναρίων και συλλείτουργων με πιο έμπειρους ιερείς. Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στον σωστό εορτασμό του Πάσχα, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (που είναι και η επέτειος της ένταξης) και τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Επιπλέον, ενθαρρύναμε τις ενορίες να γιορτάζουν την πανήγυρη του Ιερού Ναού τους και με την συμμετοχή των άλλων γειτονικών ενοριών.
  • Η επιμόρφωση όλων των μελών της Εκκλησίας ανεξάρτητα από ηλικία. Διαμορφώνεται κατάλληλο υλικό για τους κατηχητές και μαθητές, και προγραμματίζονται ειδικά σεμινάρια για τη σωστή διδασκαλία της ύλης. Πιστεύουμε ότι το υλικό θα είναι σύντομα έτοιμο.
  • Τυπώθηκαν εκδόσεις που θα στηρίξουν την λειτουργική ζωή των πιστών: Το Εκκλησιαστικό ημερολόγιο του έτους 2022, οι Μεγάλες Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στην τοπική γλώσσα Twi, η Θεία Λειτουργεία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Μεγάλου Βασίλειου στα Αγγλικά και στα Twi, εγχειρίδια μαθητών, βοηθήματα διδασκάλων και κατηχητών.
  • Η μεγάλη κατασκήνωση της νεολαίας μας στο Larteh που είχε, λόγω κορονοϊού, δυο χρόνια να γίνει. Φέτος συμμετείχαν 130 παιδιά διαφόρων ηλικιών.
  • Τα εγκαίνια βιβλιοπωλείου στους χώρους του Καθεδρικού μας Ναού, που θα περιέχει, εκτός από τις εκδόσεις μας, και άλλα ψυχωφελή βιβλία καθώς και λειτουργικά είδη – εικόνες, θυμίαμα κτλ.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ακολούθησε γεύμα που προσφέραμε σε όλους τους πιστούς. Το ίδιο απόγευμα, οι πιστοί μας είχαν οργανώσει συναυλία προς τιμή του πάτερα Ιωσήφ Labi, ο οποίος συμπλήρωνε φέτος σαράντα χρόνια Ιεροσύνης και προσφοράς. Ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση στον εξαίσιο αυτόν άνθρωπο.

Ο Θεός ας συνεχίζει να ευλογεί το έργο μας στη Γκάνα ώστε να μεταδίδουμε σε όλους το φως της Αλήθειας.

† Ο Άκκρας Πέτρος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων