Πάσχα των πιστών

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χριστός ανέστη!

Με τη χάρη του Αναστάντος Σωτήρος Ιησού Χριστού, τις ευλογίες της Α.Θ.Μ του Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και την αγάπη του Θεοφιλέστατου επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου, βρίσκομαι για τρίτη φορά στο Μαλάουι για να συμβάλω με τις φτωχές μου δυνάμεις στον αμπελώνα της νεοσύστατης αυτής Ιεραποστολικής Επισκοπής.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες της μεγάλης τεσσαρακοστής πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της επισκοπής στην πόλη Blantyre σεμινάρια για τους ιερείς. Οι ιερείς σε τρεις ομάδες, μια ομάδα κάθε εβδομάδα, εκπαιδεύτηκαν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων αλλά και σε άλλα λειτουργικά θέματα τόσο της Μεγάλης Σαρακοστής, όσο και της Μεγάλης Εβδομάδας. Είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Επίσκοπο τους για την ιεραποστολική τους δράση και να λάβουν συμβουλές και καθοδήγηση για διάφορα θέματα της ποιμαντικής τους διακονίας.

Τα ιερατικά σεμινάρια ανέδειξαν τις ποικίλες ανάγκες, τόσο για την συνεχή επιμόρφωση των ιερέων όσο και για την συνέχιση του έργου των μεταφράσεων των λειτουργικών κειμένων στην τοπική γλώσσα. Η εκτύπωση όμως και η έκδοση των λειτουργικών βιβλίων δεν είναι κάτι απλό. Λόγω των καιρικών συνθηκών στις ενορίες της υπαίθρου τα βιβλία φθείρονται και καταστρέφονται, έτσι πρέπει κάθε τόσο να τα αντικαθιστούμε με καινούργια. Θα ήταν ξεχωριστή ευλογία για την επισκοπή μας αν βρισκόταν δωρητές που να μας στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα περιλαμβάνει την επανέκδοση ιερατικών βιβλίων, την έκδοση του βιβλίου του Αποστόλου στην τοπική γλώσσα καθώς και την συνέχιση των μεταφράσεων των βιβλίων του Τριωδίου και της Παρακλητικής.

Βέβαια εκτός από τις ελλείψεις σε λειτουργικά βιβλία για τους ιερείς μας χρειαζόμαστε άμφια. Οι μεν παλαιότεροι χρειάζονται καινούργια, γιατί τα παλαιά τους άμφια έχουν φθαρεί, αλλά υπάρχουν και διάκονοι που πρόκειται να χειροτονηθούν πρεσβύτεροι και λαϊκοί υποψήφιοι διάκονοι που και αυτοί χρειάζονται άμφια. Μία ακόμη ανάγκη των ενοριών είναι αυτή της εκτύπωσης μεγάλων εικόνων για τους τοίχους των ναών. Oι περισσότερες ενορίες έχουν προμηθευτεί εικόνες, μας μένουν όμως και κάποιες που περιμένουν των ευτρεπισμό τους.

Εκτός από τις ανάγκες των ενοριών για τα λειτουργικά βιβλία, άμφια και εικόνες, οι ιερείς μας ζήτησαν να τους στηρίξουμε στη προσπάθεια να γίνουν σε αρκετά μέρη γεωτρήσεις για πόσιμο νερό. Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποια πηγάδια, όμως επειδή ανοίχτηκαν με πρόχειρα μέσα και όχι με βαθιές γεωτρήσεις σήμερα έχουν στερέψει. Το Μαλάουι είναι μία χώρα όπου κρύβει πολύ νερό στα σπλάχνα της γης, όμως για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα πηγάδι να λειτουργεί για αρκετά χρόνια πρέπει η γεώτρηση να γίνει σε μεγάλο βάθος άνω των 40 μέτρων και αυτό φυσικά κοστίζει. Υπολογίζουμε πως μία τέτοια εγκατάσταση χρειάζεται περίπου 5000 ευρώ και οι κοινότητες που έχουν άμεσα ανάγκη κάτι τέτοιο, είναι πέντε.

Τέλος όλο και περισσότερο αναδεικνύεται η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τα ορφανά και τα φτωχά παιδιά της υπαίθρου. Όλα τα χωριά είναι γεμάτα παιδιά, κάποια από αυτά είναι ορφανά και τα μεγαλώνουν συγγενικά τους πρόσωπα ενώ κάποια από αυτά είναι παιδιά γεννημένα εκτός γάμου που τα μεγαλώνουν οι γιαγιάδες τους. Σε πέντε ενορίες έχουμε ήδη τις εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για αυτά τα παιδιά. Ο ετήσιος προϋπολογισμός για ένα τέτοιο κέντρο είναι 5000 ευρώ και περιλαμβάνει το μισθό για δύο κοπέλες δασκάλες που θα απασχολούν και θα φροντίζουν τα παιδιά ως επίσης και το φαγητό των παιδιών 5 ημέρες την εβδομάδα.

Ελπίζοντας με την βοήθεια του Θεού στην άμεση ανταπόκριση δωρητών συνεργατών σας και πάλι σας απευθύνω με εκτίμηση και αγάπη τον πασχαλινό χαιρετισμό Χριστός Ανέστη!

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων