Πατριαρχική επίσκεψη – σταθμός στα νεότερα χρόνια της Ιεραποστολής

Το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου έφθασε στον διεθνή αερολιμένα του Εντέμπε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β΄ συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη π. Ελπιδοφόρο. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ουγκάντας καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και του ευχήθηκε καλή διαμονή ως φιλοξενούμενου της κυβέρνησης.

Η Πατριαρχική επίσκεψη συνεχίστηκε την επομένη 12 Οκτωβρίου με άφιξη στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ναμουγκάνας, όπου το κέντρο της Ιεραποστολής. Τελέσθηκε πρώτα δοξολογία και ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Μακάριος με θερμούς λόγους καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκ μέρους του ευσεβούς κλήρου και λαού της Αρχιεπισκοπής Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας τονίζοντας την σημασία του Πατριαρχείου του Αγίου Μάρκου στο πρόσωπο του Πατριάρχου Θεοδώρου για ολόκληρη τη Μαύρη Ήπειρο. Ο Μακαριώτατος κατασυγκινημένος ευχαρίστησε και εξέφρασε την ιδιαίτερή του ευαρέσκεια που βρίσκεται για έκτη φορά στην φιλόξενη χώρα της Ουγκάντας ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της χώρας, ο οποίος ανέλαβε να φιλοξενήσει τον ίδιο και την συνοδεία του. Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος, οι Επίσκοποι, ο κλήρος και ο λαός οδηγήθηκαν στον τάφο του Αειμνήστου Μητροπολίτη Ιωνά, όπου τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τους Ι. Ναούς Αγίου Σπυρίδωνος Λουγκουζί και Αγίου Αντωνίου Μόντε. Και στις δύο ενορίες εψάλη δοξολογία και έγιναν ομιλίες. Η επόμενη επίσκεψη ήταν στην Ιερά Μονή Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, όπου η καθηγουμένη προσεφώνησε τον Μακαριώτατο στα ελληνικά!

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν αριθμό σχολείων με δωρητές από την Κρήτη, την Κύπρο, τη Ρόδο κ.λπ. Θαύμασαν τα εντυπωσιακά κτήρια, τις άρτιες εγκαταστάσεις και ο Μακαριώτατος φύτεψε δέντρα στις αυλές τους. Κατέθεσε μάλιστα τον θεμέλιο λίθο σχολείου που θα φέρει το όνομα Ειρηναίος Γαλανάκης αείμνηστος Μητροπολίτης Κρήτης. Στη Μονή της Μαρίας της Αιγυπτίας οι εγκαταστάσεις χρηματοδοτήθηκαν από την γυναικεία Ι. Μονή Σφαλλατσιώτισσας Λεμεσού.

Στις 13 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ντίζε Ναμουντούμπα και στη συνέχεια τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στην πόλη Nchiza, όπου κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο των κτηριακών εγκαταστάσεων για την κεντρική υπηρεσία διοίκησης των γύρω περιοχών. Και στις δύο περιπτώσεις οι χορωδίες έψαλαν δοξολογία και εκτέλεσαν λόγους και χορούς παραδοσιακούς. Το βράδυ της ίδιας ημέρας επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγίας Αικατερίνας που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και είναι δωρεά ενός Ρουμάνου ευσεβούς Χριστιανού.

Την άλλη μέρα πραγματοποίησε επίσκεψη με εγκαίνια του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής στη Μπουσάνα, λειτουργία και εγκατάσταση του πρώτου Καθηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτη Προδρόμου, αποφοίτου της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄».

Στις 15 Οκτωβρίου ο Μακαριώτατος με τα μέλη της συνοδείας του ύστερα από ταξίδι πέντε ωρών έφθασαν στην Ιερά Επισκοπή Γκούλου, όπου τον επισκέφθηκε ο Δήμαρχος της. Το απόγευμα μετέβη στον Ι. Ναό του Αγίου Βασιλείου, όπου κλήρος και λαός του Θεού τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Αργά το απόγευμα έφθασε με την συνοδεία του στο Ακόνι Μπέτο, όπου επισκέφθηκε το νοσοκομείο Άγιος Νεκτάριος όπου επιδαψίλευσε τις ευχές του στους ασθενείς του νοσοκομείου. Εκφώνησε θαυμάσιο ελπιδοφόρο ομιλία στους συγκεντρωθέντες και τους ευλόγησε.

Στις 17 Οκτωβρίου, προτελευταία μέρα της Πατριαρχικής επίσκεψης στην Ουγκάντα, από νωρίς όλος ο χώρος γύρω από τον λόφο της Ναμουγκάνας όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου και το Μητροπολιτικό μέγαρο ήταν κατάμεστος από κόσμο, διακοσμημένος, κατάλληλα στολισμένος με σημαίες και μεγάλα συνθήματα με φωτογραφίες του Πατριάρχη.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον ιερομόναχο π. Νεκτάριο, τέλεσε τρισάγιο για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιωνά και απένειμε τον σταυρό του Αγίου Μάρκου στους δύο Ορθοδόξους βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Την επομένη ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της χώρας στο Προεδρικό Μέγαρο στο Εντέμπε. Ευχαρίστησε για την θερμή φιλοξενία και ευχήθηκε υγεία και έδωσε τις καλύτερες ευχές του και ευλογίες τόσο στον ίδιο όσο και στον λαό της Ουγκάντας. Ο Πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την χαρά του γιατί τον υποδέχεται για μια ακόμη φορά και υποσχέθηκε συνέχιση της καλής και στενής συνεργασίας ανάμεσά τους. Ενδιαφέρθηκε μάλιστα να μάθει περισσότερα για την παρουσία της Ορθοδοξίας στην Ήπειρο της Αφρικής και ο Μακαριώτατος απάντησε και εξήγησε με γλαφυρότητα και σαφήνεια τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ορθοδοξία σε διεθνές επίπεδο.

Έτσι τελείωσε η σημαντική αυτή επίσκεψη του Μακαριωτάτου αφήνοντας ένα βαρύ και ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους: αγάπη, αγάπη, αγάπη. Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχισθεί το έργο της Ορθοδοξίας στην πρώτη Ορθόδοξη εστία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, την Ουγκάντα. Με αυτούς τους οραματισμούς της αδελφικής συνεργασίας και συμπόρευσης, όλες οι φυλές κλήθηκαν να εναγκαλισθούν η μία την άλλη, για να στερεωθεί ακόμη περισσότερο το δέντρο της Ορθοδοξίας στην όμορφη και φιλόξενη χώρα της Ουγκάντας.

† Ο Ναϊρόμπι Μακάριος
Τοποτηρητής Ι.Μ. Ουγκάντας

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων