Μια ηλιαχτίδα φωτός και αγάπης Χριστού

Η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας και Δυτικής Αφρικής ιδρύθηκε το 1959. Την Μητρόπολη την υπηρέτησαν άξιοι Ιεράρχες, αναμεσά τους και ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος. Λόγω του ότι εδρεύει στην Άκκρα, ταυτίζεται πολλές φορές μόνο με την Γκάνα. Συμπεριλαμβάνει όμως και τα κράτη Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι. Αν και η παρουσία μας στις χώρες αυτές είναι μικρότερη απ’ ό,τι στην Γκάνα, με τη βοήθεια του Θεού και με την ενίσχυση φίλων της Ιεραποστολής αυξάνεται με ελπιδοφόρους ρυθμούς.

Χωρίς τη βοήθεια των φίλων και αδελφών μας, αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Η Μητρόπολη μας δεν έχει δικά της έσοδα. Βασίζεται στην αγάπη και στην Χριστιανική και Ιεραποστολική συνείδηση ευσεβών Χριστιανών που θέλουν να συμβάλουν, ώστε να σκορπίσουν το Φως του Ευαγγελίου και να βοηθήσουν επίσης τον πάσχοντα αδελφό τους, είτε σαν ιδιώτες, είτε μέσω Συλλόγων και Αδελφοτήτων.

Οι αρχές και οι ρίζες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις περιοχές αυτές είναι όντως συγκινητικές. Κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες ανεξάρτητες ομάδες, όπως συμβαίνει συχνά στον προτεσταντικό κόσμο, που για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους ή να δώσουν στο εαυτό τους κάποιο κύρος, χρησιμοποιούσαν τον όρο «Ορθόδοξη» στην ονομασία τους, πολλές φορές αγνοώντας ότι υπάρχει η Μια, Αγία και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τυχαία, ένας από τους πιστούς τους, ενώ βρισκόταν στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Άκκρας, βρήκε το βιβλίο του Κάλλιστου Ware «The Orthodox Church». Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον σ’ αυτόν αλλά και σε άλλους με τους οποίους το συζήτησε. Και έτσι, ψάξανε οι ίδιοι και μας βρήκανε. Και εμείς τους αγκαλιάσαμε με μεγάλη αγάπη. Τους καρπούς της αναζήτησης τους αλλά και των κόπων μας, τους βλέπουμε σήμερα.

Έτσι, βρισκόμαστε σήμερα με 35 ιερούς ναούς, 20 ιερείς (17 στην Γκάνα και 3 στην Ακτή), με άνοιγμα στη Μπουρκίνα Φάσο με ομάδα κατηχουμένων που εξυπηρετούνται προς το παρόν από τους ιερείς της Ακτής, και με προοπτικές για το Μάλι. Συντηρούμε οκτώ νηπιαγωγεία, δυο δημοτικά, ένα Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αγίου Πέτρου με οικοτροφεία θηλέων και αρρένων. Κάποια από αυτά στεγάζονται ακόμη σε αχυροκαλύβες, ενώ άλλα ολοκληρωθήκαν με τη βοήθεια φίλων και της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Τα τελευταία δυο χρονιά, λόγω κορονοϊού, τα πράγματα δυσκολέψανε αρκετά, καθώς κλονίστηκαν η υγεία, τα οικονομικά, ακόμη και η πίστη πολλών. Με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να ελαφρύνουμε τον πόνο τους, ελπίζοντας ότι ο Άγιος Θεός θα βοηθήσει να καλυφτούν και οι ανάγκες της Μητροπόλεως μας. Όλο και κάποιος βρισκόταν με ένα μικρό βοήθημα. Όλο και κάτι ερχόταν και από τους φίλους μας. Σε όλους, γνωστούς και άγνωστους, είμαι βαθιά ευγνώμων.

Πρόσφατα όμως είχαμε και χαρές. Οι πιστοί της Agboville, πόλης της Ακτής Ελεφαντοστού, βλέποντας ότι δεν θα περίσσευαν χρήματα για την ανέγερση του Ναού τους, αποφάσισαν ότι θα τον χτίσουν οι ίδιοι, όπως και με ό,τι μέσα διέθεταν. Η ανέγερση του νέου Ναού, αφιερωμένος στον αγαπημένο μας Άγιο Νεκτάριο, άρχισε με τις δωρεές και τις στερήσεις των πιστών της περιοχής και με την επίβλεψη και τους κόπους των ιερέων μας. Είναι ενθαρρυντικό και ταυτόχρονα συγκινητικό να βλέπει κάνεις, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, τους ιθαγενείς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και μέριμνα για τις ενορίες τους, μη περιμένοντας ή ζητώντας βοήθεια από αλλού. Ο νέος Ναός είχε πολλές ατέλειες, έλειπαν τα παράθυρα, οι πόρτες, η πλακόστρωση, το ρεύμα και το νερό, ήταν όμως τουλάχιστον λειτουργήσιμος.

Το θέμα αυτό συγκίνησε πολύ την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, η οποία έσπευσε να καλύψει τις ατέλειες. Έτσι, τα έργα προχωράνε σταθερά. Μπήκαν τα κουφώματα, οι πόρτες, τα τζάμια. Συνεχίζουμε με την πλακόστρωση, το ρεύμα, το νερό, την εσωτερική διαμόρφωση και διακόσμηση. Ευχαριστούμε όλους σας εκ βάθους καρδίας και εύχομαι η Χάρη του Αγίου να μας σκεπάζει όλους.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά, όχι μόνο για συντήρηση αλλά και για επέκταση και διάδοση της πίστεως μας. Ο Θεός να μας έχει καλά και με την βοήθεια Του όλα θα γίνουν κατ’ ευχή.

† Ο Άκκρας Πέτρος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων