Θεμελίωση Ιερού Ναού στο Κολουέζι

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προχωράει το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας. Σε αυτές τις συνθήκες καλείται η Ορθόδοξη Εκκλησία να δώσει μαρτυρία πίστεως σε έναν λαό, ο οποίος μαστίζεται, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, από διάφορες αιρέσεις και χριστιανικές ομολογίες που για πολλά χρόνια έχουν απλώσει τα δίχτυα τους και οδηγούν ανυποψίαστους ανθρώπους μακριά από την Αλήθεια.

Γι’ αυτό το λόγο και η μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας είναι μεγάλη. Βλέποντας την αύξηση των αιρέσεων και των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών δίνει προτεραιότητα στην κατήχηση και στην κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των πιστών.

‘Ετσι, λοιπόν, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεοδώρου και με την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ. Μελετίου, προχωρήσαμε στην θεμελίωση ενός νέου Ιερού Ναού, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην περιοχή Καμανιόλα του Κολουέζι. Τα χρήματα για τον συγκεκριμένο Ιερό Ναό δόθηκαν δωρεά στην Ιερά μας Μητρόπολη από μία ευσεβή και φιλόθεη ψυχή από την Ελλάδα.

Κατά την ευλογημένη εκείνη ημέρα που τελέσαμε την ακολουθία της θεμελίωσης του νέου Ιερού Ναού, παρατηρήσαμε τη χαρά στα πρόσωπα των χριστιανών μας που ήταν έκδηλη. Ένα όνειρο πολλών ετών πήρε σάρκα και οστά. Μικροί και μεγάλοι, κατά την ώρα της ακολουθίας, δοξολογούσαν τον Θεό γι’ αυτή τη μεγάλη δωρεά που τους χάρισε.

Πριν το τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο. Όλοι μαζί, με πολλή συγκίνηση, ψάλαμε: ‹‹Ἐπί την ἀσάλευτον, Χριστέ, πέτραν τῶν ἐντολῶν σου τήν Ἐκκλησίαν σου στερέωσον››.

Ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, για τη θεμελίωση της νέας ενορίας, οι χριστιανοί έψαλαν ύμνους και τραγούδησαν διάφορα χριστιανικά τραγούδια. Επίσης, έδωσαν τα πολύτιμα δώρα τους ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο που στέκεται δίπλα τους και σε τούτη τη στιγμή.

Η νέα ενορία, μετά την αποπεράτωση του Ναού, θα μπορεί να καλύψει τις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες των χριστιανών, οι οποίοι προς στιγμήν τις στερούνται. Σε τούτο το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, παρ’ όλο που οι άνθρωποι αυτοί στερούνται πολλών υλικών αγαθών και οικονομικών πόρων, η αγάπη τους για τον Θεό και την Εκκλησία δεν σταματάει να υπάρχει. Τρώνε μία φορά την ημέρα, αλλά δεν γογγύζουν απέναντι στο Θεό. Συνεχώς, Τον δοξάζουν και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι το χαμόγελο δεν λείπει ποτέ από το πρόσωπό τους. Σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους οι οποίοι τα έχουν όλα, αλλά δυσκολεύονται να χαμογελάσουν.

Το Ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Οι προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου και όλων των συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών, στοχεύουν στην εξάπλωση του ευαγγελικού μηνύματος: Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος… (Ματθ. 28:19). Καταβάλλουν πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες, για να στηρίξουν ποικιλοτρόπως τους ανθρώπους. Όπως ανέφερε και σε μία ομιλία του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος: Ιεραποστολή στην Αφρική σημαίνει όχι μόνο ευαγγελισμός, φωτισμός, αλλά παράλληλα και αναλόγως των διαθεσίμων μέσων και πόρων συνδρομή των φτωχών, στήριξη των ορφανών, βοήθεια των απόρων ασθενών, μόρφωση των απροστάτευτων παιδιών, σεβασμός αδιαπραγμάτευτος των στοιχειωδών των ανθρώπων.

Η Εκκλησία, λοιπόν, πορεύεται ανά τους αιώνες αφήνοντας τη δική της μαρτυρία και το δικό της μήνυμα στον σύγχρονο κόσμο: Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή είναι εκκλησία χωρίς αποστολή.

π. Κοσμάς Θασίτης
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Κατάγκας

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων