Άγια Θεοφάνεια στο Κισούμου

Την Αγία και μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, μετά την Θεία Λειτουργία που έγινε στον Ιερό μας Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον χόρο της επισκοπής, αποφασίσαμε με ενορίτες μας εδώ να πάμε στη μεγάλη λίμνη του Κισούμου που βρίσκεται κοντα μας περίπου μισή ώρα. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικανικής Ηπείρου με έκταση 68.800 τετρ. χιλιόμετρα και την μοιράζονται η Κένυα, η Ουγκάντα και η Τανζανία.

Έτσι και έγινε. Μπήκαμε στα αυτοκίνητα και αναχωρήσαμε περίπου τριάντα άτομα. Θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότεροι, αλλά λόγω των προστατευτικών μέτρων και ότι πολλοί άνθρωποι ήταν στις δουλείες τους και τα παιδιά στο σχολείο, είμαστε ευχαριστημένοι με τα άτομα που είχαμε.

Είμαστε επιφυλακτικοί βέβαια με την κατάσταση που επικρατεί τώρα σε όλο τον κόσμο, σεβαστήκαμε τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά είπαμε ότι πρέπει να πάμε. Πρώτον, λόγω της μεγάλης Δεσποτικής εορτής και δεύτερον για να αγιαστούνε και τα ύδατα. Δεν είχαμε έξ άλλου κάτι που θα μας περιόριζε, εφ΄ όσον είμαστε στα πλαίσια όλων των νόμων. Και δόξα τω Θεώ, μπορέσαμε και μπορούμε με προσοχή βέβαια να τελούμε με την χάρη Του Θεού όλες τις ακολουθίες μας εδω στην επισκοπή και στην ιεραποστολή.

Φτάσαμε με το καλό στη λίμνη, και σε λίγο χρόνο αρχίσαμε την ανάγνωση του Ευαγγελίου. Είχαμε τρια λευκά περιστέρια, τα οποία απελευθερώσαμε στους ουρανούς, που συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα και μετά ρίξαμε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά. Δεν είχαμε πολλά παιδιά, ένα παιδί μπήκε στο νέρο μονάχα, αλλά επειδή η λίμνη είναι επικίνδυνη και έχει ιπποπόταμους, ήταν η πρώτη εμπειρία αυτή να αισθανθούμε την εορτή και να χαρούνε περισσότερο οι ενορίτες την ημέρα και την γιορτή.

Βάπτιση στο ποτάμι

Το παιδί που έβγαλε τον Σταυρό απο τα νέρα πήρε μια είκονα του Χριστού δώρο. Καθίσαμε μετά και γευματίσαμε κοινοβιακά.

΄Ετσι λοιπόν περάσαμε τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων στο Κισούμου της Δυτικής Κένυας. Λιτά και απλά, αλλά με την αίσθηση και την ευλογία ότι ο καλός Θεός μάς παρέχει όλες τις ευλογίες Του ακόμη περισσότερο αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Είθε ο Τριαδικός Θεός να μας φωτίζει δια μέσου του Αγιασμένου ΄Υδατος και να καθοδηγεί τη ζωή μας, δίνοντας υγεία πνευματική και σωματική.

Ευχαριστούμε όλους τους ευεργέτες μας που μας βοηθάνε και μπορούμε και εμείς να τέλουμε τα μυστήρια και τις ακολουθίες μας. Ευχόμεθα σε όλους καλη υγεία και τη χάρη του Τριαδικού Θεού.

Ευχαριστούμε και την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που πάντοτε με την οικονομική της βοήθεια αγκαλιάζει τις ανάγκες μας.

Με αγάπη Χριστού
✝Ο Κισούμου Μάρκος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων