Το σχολείο «Άγιος Νικόλαος» στην Ινδονησία

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χαίρετε εν Κυρίω! Με την βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Καθώς γνωρίζετε, η πανδημία Covid-19 είναι παγκόσμια και σχεδόν ένα χρόνο τώρα τα σχολεία στο νησί Νιας έχουν κλείσει, μαζί και το σχολείο μας «Άγιος Νικόλαος». Με την άδεια της τοπικής κυβέρνησης, όμως, στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, τα σχολεία άνοιξαν με ορισμένα μέτρα. Δηλαδή να μην έρχονται οι μαθητές όλοι μαζί στο σχολείο, αλλά 30% π.χ να έρχεται την Δευτέρα, το 30% την Τρίτη κ.ο.κ. Αυτές οι συνθήκες ισχύουν προσωρινά και μέχρι να περάσει αυτή η κατάσταση. Οι μαθητές μας βέβαια χάρηκαν πολύ. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ότι όλα σχεδόν τα παιδιά μας για το διάστημα από το Μάρτιο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2021 δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα. Βεβαίως καταλαβαίνουμε ότι έχουν οικονομική δυσκολία. Στο Σχολείο Αγίου Νικολάου Νιας έχουμε 13 δασκάλους και 2 υπαλλήλους. Τα έξοδα μας για τους μισθούς τους είναι 1.000 ευρώ το μήνα. Πληρώνουμε τους δασκάλους με την ώρα, διότι δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε με μηνιαίο μισθό. Έτσι, ο Covid 19 έφερε οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους δασκάλους και τους υπαλλήλους μας. Παρακαλώ, αδελφοί μου, αν έχετε την οικονομική άνεση να μας βοηθήσετε στο θέμα αυτό. Βεβαίως, εάν μας βοηθήσετε, έχω σκοπό να μην παίρνουμε δίδακτρα από τους μαθητές μας για 6 μήνες, για να ελαφρύνουμε τα βάρη που σηκώνουν.

Λόγω της κατάστασης, οι δάσκαλοι δεν έλαβαν τακτικά τις αποδοχές τους, γι’ αυτό μερικοί σταμάτησαν πλέον να έρχονται στο σχολείο. Τότε, από την πόλη Μεντάν έστειλα στο Νιας δύο παιδιά δικά μας, τον Πέτρο και την Αλπίν. Οι δυο αυτοί είναι πτυχιούχοι από τη Θεολογική μας Σχολή στον τομέα της Χριστιανικής παιδείας. Έτσι βρήκαμε μια λύση. Ο πατήρ Χαρίτων θα εργάζεται ως ιεραπόστολος μόνο στην Εκκλησία μας, διότι πλέον έχουμε 3 κοινότητες εκεί. Ο π. Χαρίτων έχει μια μοτοσυκλέτα ως μέσο συγκοινωνίας, αλλά για τον Πέτρο και την Άλπιν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα και υπολογίζω πως θα χρειαστούν περί τα 1.000 ευρώ.

Αδελφοί μου, στο Νιας έχουμε 172 μαθητές, 13 δάσκαλους και 2 υπαλλήλους και θέλουμε να τους δώσουμε μάσκες δωρεάν. Έχουμε σκοπό να αγοράσουμε μάσκες από το Μεντάν και να τις στείλουμε εκεί. Γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε 500 ευρώ. Αν μπορείτε, βοηθήστε μας.

Αυτά είναι τα νέα μας από το Νίας της Ινδονησίας και εύχομαι να σας ευλογήσει ο Θεός με τα πλούσια αγαθά Του.

π. Χρυσόστομος Manalu

Δείτε περισσότερα