Ο Άγιος Ιάκωβος στην Τανζανία

Με την χάρη του Θεού και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος ολοκλήρωσε ένα ακόμη Ορθόδοξο Σχολείο, αυτό του «Αγίου Ιακώβου» στην πόλη Κισάκι, στην Ανατολική Τανζανία, δωρεά ανώνυμου φίλου της Ιεραποστολής από τη Βόρεια Ελλάδα.

Παρόλο που ο Θεός ευλόγησε αυτά τα 14 χρόνια ιεραποστολικής εργασίας του Σεβασμιωτάτου στην Κεντρική και Ανατολική Τανζανία, έτσι ώστε μέχρι σήμερα να έχουν κτισθεί ή ανακαινισθεί εκ βάθρων από αυτόν άλλα επτά σχολεία, οι ανάγκες είναι ακόμη μεγάλες λόγω της αυξημένης και πλούσιας σε ευλογιά ιεραποστολικής καρποφορίας.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας 10 Σεπτεμβρίου, άρχισαν να καταφθάνουν στο νεόδμητο σχολείο εκατοντάδες μαθητές, κυρίως από την πρωτόγονη φυλή των Μασάι, ιθαγενείς ιερείς της περιοχής, Ορθόδοξοι πιστοί, εκπαιδευτικοί, αλλά και δήμαρχοι, κοινοτάρχες, διευθυντές σχολείων και άλλοι επίσημοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να παραστούν στην τελετή αγιασμού του πρώτου Ορθόδοξου σχολείου στη νομαρχία του Μορογκόρο, σε μια νέα καρποφόρα ιεραποστολική προσπάθεια στην ανατολική Τανζανία, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι!

Ο Σεβασμιώτατος μετά την λήξη της ακολουθίας του αγιασμού, μιλώντας στη γλώσσα σουαχίλι, εξήρε τις προσπάθειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε κάθε γωνιά της αφρικανικής ηπείρου για ειρήνη, πρόοδο, μόρφωση, υγεία, ευημερία και αρμονική συμβίωση και ευχήθηκε σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς μία καλή, ευλογημένη και καρποφόρα σχολική χρονιά, για το καλό και την πρόοδο της Τανζανίας, αλλά και γενικότερα της αφρικανικής ηπείρου.

Στη συνέχεια, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο τοπικός βασιλιάς της φυλής των Μασάι, τίμησε με τη βασιλική τιμή τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο, ο οποίος σημειωτέον είναι ο πρώτος λευκός θρησκευτικός ηγέτης στην περιοχή του Μορογκόρο, που λαμβάνει αυτή την τιμή!

Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε, για μία ακόμη φορά τόσο το Δ. Συμβούλιο, όσο και τους δωρητές της Αδελφότητας Ορθόδοξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για την συνεχή συμπαράσταση στο ιεραποστολικό μας έργο, εδώ στην ανατολική Τανζανία και να σας ενημερώσουμε ότι ήδη αγοράσθηκε το οικόπεδο, προκειμένου να χτίσουμε την 36η εκκλησία στην Τανζανία, αυτήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που η Αδελφότητά σας προθυμοποιήθηκε να χρηματοδοτήσει και σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά για την διαρκή προσευχή και την συνεχή συμπαράσταση σας!

Ευχές για καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων