Ιεραποστολική περιοδεία στη δυτική Αφρική

Την Πέμπτη 7 Ιουνίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, με τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, αφίχθη στη Γουινέα μέσω Μαυριτανίας. Τις επόμενες ημέρες συναντήθηκε με Ορθόδοξους Γουινέους, Ρώσους και Ουκρανούς που εργάζονται στη Γουινέα και επισκέφθηκε ακίνητα για την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου για ανέγερση Ιερού Ναού σε προάστιο της πρωτεύουσας Κονακρύ.

Την Κυριακή 10 Ιουνίου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία σε οικία Ελληνοαμερικανίδας. Την Δευτέρα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το «Ελληνικό Τετράγωνο», όπως το ονόμασαν οι γηγενείς, επιθεώρησε την πρόοδο εργασιών ανέγερσης του Ι. Ναού Αγίου Παρθενίου και της Ακαδημίας «Φιλίας Ελλάδας-Γουινέας» και έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την άμεση αποπεράτωση των εργασιών. Στην ανέγερση του Ιερού Ναού και της Ακαδημίας συνέβαλε καθοριστικά και η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου μετέβη στο λιμενικό τελωνείο του Κονακρύ και διευθέτησε τις διαδικασίες εκτελωνισμού του κοντέινερ που αφίχθηκε μετά από λίγες ημέρες στη Γουινέα. Το κοντέινερ περιέχει ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη στα παιδιά της Γουινέας από την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Φορτώθηκε από εθελοντές στις 6 Μαΐου και περιέχει μεταξύ άλλων εκκλησιαστικά είδη, 576 σάκους ρύζι, 100 κιβώτια μπισκότα, 96 κιβώτια ζάχαρη, 83 κιβώτια αλεύρι, 55 κιβώτια καραμέλες, 52 κιβώτια ζαχαρούχο γάλα, 50 κιβώτια μαγειρικό λάδι, 40 κιβώτια αλάτι, ντοματοπελτέ, ζυμαρικά, χαλβά και 329 κιβώτια με ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία κλπ. Αυτή η βοήθεια θα στηρίξει εκατοντάδες φτωχές οικογένειες στη Γουινέα, όπου το 47% του πληθυσμού ζει σε πολύ άθλιες συνθήκες, ενώ το 93% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η παιδική θνησιμότητα είναι στα ύψη.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουνίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος αφίχθηκε στην πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε, Φρίταουν, όπου στο λιμάνι τον υποδέχτηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος. Το πρωί του Σαββάτου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε διάκονο τον Σωτήριο Sesay. Ο Σεβασμιώτατος έδωσε πατρικές νουθεσίες στον νέο Διάκονο τονίζοντας τις ευθύνες που αναλαμβάνει σαν στρατιώτης του Χριστού και στην συνέχεια απευθύνθηκε στους νέους που αποτελούσαν και την πλειοψηφία του εκκλησιάσματος λέγοντας μεταξύ άλλων πόσο σημαντικό είναι να εκμεταλλευθούν την δυνατότητα που τους δίνουν τα Ορθόδοξα Εκπαιδευτήρια στη Σιέρρα Λεόνε να μαθητεύσουν και να φοιτήσουν σε πρότυπα σχολεία και κολλέγια για να μπορέσουν με τη σειρά τους να εργαστούν για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στην χώρα και να βοηθήσουν ο καθένας με τον τρόπο του στην ανάπτυξή της και στην ευημερία της, έχοντας πάντοτε πάνω από όλα τον Κύριο Ιησού Χριστό και παράδειγμα προς μίμηση τους Αγίους της Εκκλησίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η νεολαία παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χριστιανικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς και η μοναχή Μηναΐς μοίρασε πλεχτούς σταυρούς σε όλους τους νέους και νέες.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ενημερώθηκε από τον π. Θεμιστοκλή και τους συνεργάτες του για την πορεία των έργων και ευχαρίστησε τον π. Θεμιστοκλή, την εκπαιδευτικό Μαρία Άνταμς και την Δρ. Ελένη Αθηνοδώρου για το σπουδαίο έργο που επιτελούν στη Σιέρρα Λεόνε ιδιαίτερα στον εκπαιδευτικό τομέα.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος στην περιοχή Waterloo της Σιέρα Λεόνε. και χειροτόνησε πρεσβύτερο τον διάκονο Νεκτάριο Kollie και διάκονο τον εκπαιδευτικό Αθανάσιο Sesay. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, έδωσε νουθεσίες στους νέους κληρικούς και στην συνέχεια μίλησε για την θέση της γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για τα καθήκοντα των πρεσβυτερών που πρέπει να είναι παράδειγμα για όλες τις γυναίκες στις ενορίες που υπηρετούν οι σύζυγοί τους ως εφημέριοι και τέλος αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς και το σημαντικό έργο που έχουν να επιτελέσουν ως εκπαιδευτικοί Ορθόδοξων σχολείων και ευχήθηκε η μεγάλη καταστροφή που επέφερε ο έμπολα να μείνει στο παρελθόν ως εφιάλτης και κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για να μην ξανακτυπήσει την πόρτα της χώρας αυτός ο θανατηφόρος ιός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε όλες τις τάξεις του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου της ενορίας, μοίρασε σε όλα τα παιδιά καραμέλες, μολύβια, μπαλόνια και στους αριστούχους μαθητές χρώματα ζωγραφικής, ευγενή προσφορά του εκκλησιάσματος του Πατριαρχικού Μετοχίου Αγίου Αθανασίου Κυψέλης. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την κλινική και το πρώτο κτήριο του Ορθόδοξου Παιδικού Χωριού για τα ορφανά παιδιά το οποίο θα εγκαινιάσει τον προσεχή Νοέμβριο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την μεγαλύτερη παραγκούπολη στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 20 χιλιάδες ενήλικες και παιδιά, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, ρεύμα και πρόσβαση σε ανθρώπινους χώρους υγιεινής, και με κίνδυνο την περίοδο των βροχοπτώσεων να πνιγούν από τα μεγάλα ρέματα νερού ή να σκοτωθούν από τις κατολισθήσεις. Στην παραγκούπολη τους περίμενε ο δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, ο οποίος και τους κατεύθυνε στο υποτυπώδες σχολείο για τα παιδιά της παραγκούπολης. Οι εικόνες φρικτές, όμως παρά τις άθλιες συνθήκες και την ταλαιπωρία των παιδιών όλα ήταν χαρούμενα για την επίσκεψή μας. Ο Σεβασμιώτατος εξ ονόματος του Πατριαρχείου δεσμεύτηκε για την άμεση ανακαίνιση του σχολείου και την ταχύρρυθμη εκπαίδευση των δασκάλων στην Ορθόδοξη Παιδαγωγική Ακαδημία της Σιέρα Λεόνε. Σε όλα τα παιδιά η μοναχή Μηναΐς προσέφερε καραμέλες και γραφική ύλη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ιερατική σύναξη με την παρουσία όλων των κληρικών και των μελών της εκκλησιαστικής χορωδίας της νεολαίας. Στη σύναξη συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα και άλλα θέματα πρακτικής φύσεως. Τέλος προσφέρθηκαν δώρα σε όλους τους ιερείς και στους νέους.

Πριν την αναχώρησή του από την Σιέρρα Λεόνε, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε δημοσίως την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής που για είκοσι συνεχόμενα χρόνια στέκονται αρωγοί στο έργο του και ιδιαίτερα για την αποστολή κοντέινερ με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γουινέα και στη Σιέρρα Λεόνε.

Ο Γουινέας Γεώργιος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων