Ένας νέος Ιερός Ναός στη Γουατεμάλα

Σάββατο 21 Απριλίου 2018. Οι πρώτοι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού βρίσκονται στην περιοχή του Ιξτάν, ακριβώς στα σύνορα Μεξικού και Γουατεμάλας. Ακριβώς στο στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής υπάρχει ένας χωμάτινος ανηφορικός δρόμος. Το τέλος του δρόμου οδηγεί σε ένα μεγάλο λιβάδι στο οποίο καθηλωμένοι αντικρίζουν τον επιβλητικό και περικαλλή Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, τα εγκαίνια του οποίου επρόκειτο να τελεστούν την επομένη ημέρα. Τα συναισθήματα γίνονται πιο έντονα, όταν οι ιερείς αντικρίζουν πάνω από μια εκατοντάδα πιστών Ινδιάνων Μάγια διαφόρων ηλικιών, να διακονούν για τις τελευταίες ετοιμασίες πριν τη μεγάλη ημέρα, χαμογελαστοί παρά την κούραση, ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη.

Ετσι φτάνουμε στο ευλογημένο πρωϊνό των εγκαινίων. Οι πιστοί Μάγια προσέρχονται από τις γύρω περιοχές. Το δάσος με την οργιώδη βλάστηση αντιλαλεί τις ομιλίες και τη χαρά τους για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Εκατοντάδες πιστοί Μάγια, οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού, εκπρόσωποι του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου της Μητροπόλεως Σικάγου (ο οποίος ανέλαβε όλα τα έξοδα για την αγορά των υλικών κατασκευής του νέου Ναού), αλλά και ευσεβείς πολίτες των Η.Π.Α. και του Παναμά, αναμένουν την έλευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεξικού και Εξάρχου Κεντρώας Αμερικής κ. Αθηναγόρα. Οι πιστοί Μάγια στο άκουσμα ότι ο Μητροπολίτης και πατέρας τους φτάνει εντός ολίγων λεπτών τρέχουν άπαντες σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων, για να τον υποδεχτούν. Ο Μητροπολίτης μας φτάνει συνοδευόμενος από τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σαλάζ κ. Πετρώνιο του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Οι πιστοί Μάγια, ένας προς έναν, τον αγκαλιάζουν και παίρνουν την ευχή του. Τα μάτια του Μητροπολίτη και των πιστών Μάγια τρέχουν δάκρυα χαράς.

Στη συνέχεια, πορεύονται ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη στο Ναό για την τέλεση της ακολουθίας των Εγκαινίων και της Θείας Λειτουργίας. Οι στιγμές που βιώνουμε είναι συγκλονιστικές. Οι πιστοί Μάγια συμμετέχουν ενεργά ψάλλοντας μικροί και μεγάλοι τα Κύριε ελέησον, τα Παράσχου Κύριε, τα Αμήν και το Χριστός Ανέστη. Τα θεμέλια του Ναού σείονται από τη δυναμική έκφραση της Ορθόδοξης πίστης τους. Όλοι μας βιώνουμε το εξελισσόμενο θαύμα βλέποντας την Ορθοδοξία να δηλώνει την εκρηκτική παρουσία της και το μεγαλείο της μέσα από τις ταπεινές και αληθινές υπάρξεις των πιστών Μάγια. Οι λέξεις γίνονται μικρές και αδύναμες, για να εκφράσουν το εξελισσόμενο θαύμα της Γουατεμάλας!

Οι στιγμές αυτές θα παραμείνουν για πάντα αποτυπωμένες στις καρδιές των παρευρισκομένων. Πώς να ξεχάσεις τις υπάρξεις των πιστών Μάγια, που παρά την αγρυπνία και την απόλυτη κούραση των τελευταίων ημερών ήταν γεμάτοι ζωντάνια, εκφράζοντας δυναμικά και αγγελικά την πηγή της δυνάμεώς τους, που δεν είναι άλλη από τη χαρη του Τριαδικού Θεού, τον οποίο πιστεύουν ακράδαντα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε ομιλία του Μητροπολίτη, η οποία ενθουσίασε τους πιστούς Μάγια. Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον εφημέριο του νέου Ναού πατέρα Ευάγγελο Πατά Τουκτούκ. Ο εγκαινιαζόμενος Ναός θα εξυπηρετεί τριάντα δύο κοινότητες. Ο πατέρας Ευάγγελος, όμως, διακονεί εβδομήντα δύο Ορθόδοξα χωριά καλύπτοντας τις ανάγκες των πιστών ακούραστα και με θέρμη. Ο Μητροπολίτης του ευχήθηκε ο Άγιος Θεός να τον ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο του και με τη δύναμη του Θεού να αυξάνει το ποίμνιό του παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις, που αντιμετωπίζει συνεχώς. Ο πατέρας Ευάγγελος πήρε τον λόγο και τόνισε ότι οι 1500 άνθρωποι του Ιξτάν σύντομα θα ασπαστούν την ορθόδοξη πίστη ακολουθώντας το παράδειγμα των ήδη 500 Ορθοδόξων Χριστιανών.

Μετά τις ευχαριστίες του Μητροπολίτη μας σε όσους συμμετείχαν στη λαμπρή αναστάσιμη ημέρα των εγκαινίων του νέου Ναού ακολούθησε τραπέζι, το οποίο ετοίμασαν οι πιστοί Μάγια δουλεύοντας όλη τη νύχτα, για να ευχαριστήσουν όλους τους πιστούς. Την επομένη ημέρα, 23 Απριλίου 2018, ο Μητροπολίτης μας με τον επίσκοπο Σαλάζ μετά της συνοδείας του, τους εκπροσώπους του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου της Μητροπόλεως Σικάγου, τους επισκέπτες των Η.Π.Α., του Παναμά και τους ιερείς της Μητροπόλεως Μεξικού, επισκέφτηκαν την κλινική της Μητροπόλεως Μεξικού στο Αγουακάτε της Γουατεμάλας. Εκεί ο Μητροπολίτης μας εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όσους συμμετείχαν στην ίδρυση της κλινικής, τονίζοντας ότι η κλινική εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και μακρινών, εφόσον οι Μάγια της Γουατεμάλας είναι εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση αλλά και από την ρωμαιοκαθολική εκκλησία, αν και ήταν η επικρατούσα θρησκεία της Κ. Αμερικής.

Οι κάτοικοι της Γουατεμάλας ελπίζουν και πιστεύουν στο έργο της Ορθόδοξης Μητροπόλεως του Μεξικού. Το έργο τεράστιο, αλλά και οι ανάγκες μεγάλες για την επιτυχή έκβασή του. Ο Μητροπολίτης μας μίλησε για την ανάγκη άμεσης ιδρύσεως κλινικής και στο Ιξτάν. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκτύπωσης κατηχητικών βιβλίων, την ανάγκη ετοιμασίας νέων ιερέων, λέγοντας ότι οι μισθοί και οι ανάγκες των ιερέων καλύπτονται από τη Μητρόπολη Μεξικού, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη ανεγέρσεως νέων ευαγών ιδρυμάτων. Κλεινοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε ολόψυχα την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για την ανιδιοτελή αγάπη και συμπαράστασή της στο έργο της Μητροπόλεως Μεξικού, αλλά και όσους συμμετέχουν ενεργά ως μέλη στο εξελισσόμενο θαύμα στην Κεντρώα Αμερική.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων