Γεύμα αγάπης

Αγαπητοί μοι εν Χριστώ αδελφοί,

«Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ»! Με αυτούς τους λόγους χαράς και ευφροσύνης σάς απευθύνω την παρούσα επιστολή μου για να σας καταστήσω κοινωνούς της προσφοράς, για πολλοστή φορά, χριστουγεννιάτικου γεύματος και δώρων σε περισσότερα από πεντακόσια παιδάκια του νηπιαγωγείου, του δημοτικού αλλά και της φτωχικής μας γειτονιάς, που πραγματικά στερείται των πάντων, αφού ακόμα οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδάκια ζουν σε άθλιες καταστάσεις και μοναδικές απερίγραπτες συνθήκες.

Η γέννηση του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου μάς υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι ήλθε στη γη σαν ο φτωχότερος των ανθρώπων αν και έμελλε να γίνει ο Βασιλέας και Κυβερνήτης του ορατού και αόρατου κόσμου. Αυτός ο ενανθρωπήσας Θεός ήλθε στη γη για να μας σώσει, μα και ταυτόχρονα να μας διδάξει. Ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης γεννήθηκε ταπεινά, χωρίς επισημότητες και φανταχτερές διακοσμήσεις. Ταπεινά και άδοξα. Μας δίδαξε από τότε ότι θα πρέπει κι εμείς να ζούμε απλά και ταπεινά, για να μπορέσουμε να Του μοιάσουμε, να Τον μιμηθούμε, να Τον συναναστραφούμε και να γίνουμε ένα μαζί Του. Η φτώχεια Του αυτή μας ανοίγει νέες προοπτικές και προσανατολισμούς. Μας το εξηγεί τόσο εύγλωττα ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ὅτι δι’ ὑμᾶς ἐπτώχευσε πλούσιος ὤν, ἵνα ὑμεῖς τῇ ἐκείνου πτωχείᾳ πλουτίσητε» (Β΄ Κορ. 8:9)

Είναι με αυτό το πνεύμα, που κάθε χρόνο εδώ στους χώρους μας καλούμε για γεύμα αγάπης μαζί μας όλα τα ορφανά και φτωχά απροστάτευτα παιδάκια, για να τους δείξουμε ότι η Εκκλησία μας όπως και ο ίδιος ο Ιδρυτής της ήταν πάντοτε φίλος των πτωχών. Είναι μια ευκαιρία που προσφέρεται με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη για να αισθανθούν όλοι ότι είμαστε μια οικογένεια και να ζήσουν τη ζεστασιά της αποδοχής αυτής της πραγματικότητας. Μπορεί να είμαστε πτωχοί, πλουτίζουμε όμως με τη Χάρη του Θεού, αφού μπορούμε και μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε μαζί τους. Αυτή η μοναδική αγάπη προς τον πλησίον μας, τον ελάχιστο αδελφό μας, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Χριστό, πλημμυρίζει πλούσια τις καρδιές όλων μας με ελπίδα, πίστη, καταδεκτικότητα, αλληλεγγύη, αποδοχή και ταπεινοφροσύνη.

Γι’ αυτό, σας γράφω σήμερα για να σας καταστήσω κοινωνούς αυτής της αυθεντικής αγάπης της Αδελφότητάς Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που με τόση προθυμία ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας, αποστέλλοντας το ποσό των 5.000 ευρώ για το επισιτιστικό πρόγραμμα των φτωχών και ορφανών παιδιών μας αλλά και το χριστουγεννιάτικο γεύμα. Έτσι, με όλη μας την καρδιά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να σας έχουμε πάντα στις ταπεινές μας προσευχές και ικεσίες προς τον Ύψιστο, ώστε να σας ενισχύει πλούσια και ευεργετικά προς δόξαν Εκείνου και της Εκκλησίας Του. Η προσφορά σας αυτή μας βοήθησε και ενίσχυσε υλικά και πνευματικά τόσες κουρασμένες και διψασμένες ψυχές. Σας είμαστε ευγνώμονες για πάντα.

Επιτρέψατέ μου να προσθέσω, ότι, δεν λησμονώ την διακονία σας προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στα έθνη, με ζήλο ακατανίκητο από το έτος 1963. Επίσης, επιθυμώ να προσθέσω ότι ο πνευματικός ιδρυτής της Αδελφότητάς σας υπήρξε ο μακαριστός ιεραπόστολος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ο οποίος με την ευλογία του φώτισε το ιεραποστολικό μονοπάτι της ζωής μου.

Όσο κι αν υπάρχουν εμπόδια και δυσκολίες, το έργο του Ευαγγελισμού θα συνεχισθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η δύναμη της παρουσίας του Θεού στην πορεία μας αυτή είναι ενισχυτική και ανοίγει καινούργιους δρόμους και προοπτικές. Χρειάζεται βαθιά και ειλικρινής μετάνοια και προσευχή, ταπεινοφροσύνη και πίστη, υπακοή στο θέλημα του Θεού.

Για μια ακόμη φορά, σας ευχαριστούμε εγκαρδίως.
Ελάχιστος εν επισκόποις,
†O Γέρων Ναϊρόμπι Μακάριος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων