Βοηθήστε το φως της Ορθοδοξίας να φτάσει στο Ανατολικό Τιμόρ

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά εδώ στην Ινδονησία. Ελπίζω να είστε καλά όλοι με την προστασία Του. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά πράγματα από την Ορθόδοξη ιεραποστολή μας εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Απολαύσαμε τις χαρμόσυνες εορτές της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα σε όλες τις κοινότητές μας εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης διακόνησα στον Άγιο Δημήτριο Μεντάν. Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη ο πατήρ Θεοδόσιος λειτούργησε μαζί μου στον Άγιο Δημήτριο Μεντάν, αλλά τη Μεγάλη Πέμπτη κατέβηκε στο χωριό Σιπάρμπουε, για να λειτουργήσει εκεί για μερικές μέρες και μαζεύτηκαν οι τρεις κοινότητές μας εκεί. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο π. Χαρίτων Zega ήρθε από το νησί Νίας, για να λειτουργήσει μαζί μου, διότι ο κληρικός αυτός είναι καινούργιος και δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνος του, ιδιαίτερα με τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας. Τέλος, ο πατήρ Λουκάς λειτούργησε στις δύο κοινότητές μας στο Σουμπούλ και –δόξα τω Θεώ– κατάφερε να λειτουργήσει μόνος του. Βέβαια, όταν κάνουμε τις τελετές της Μεγάλης Σαρακοστής και Μεγάλης Εβδομάδας, καταλαβαίνουμε ότι πολλά πράγματα εκκλησιαστικά μάς λείπουν. Ευτυχώς πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα 2017 μάς έφτασαν οι Επιτάφιοι που μας στείλατε και αμέσως τούς μοιράσαμε. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη μεγάλη σας προσφορά. Αν μου επιτρέπεται, οι πατέρες από τη Σουμάτρα χρειάζονται δύο θυμιατήρια, τρία γκατζία για τη Μεγάλη Σαρακοστή, τρία αρωματοδοχεία για τον Επιτάφιο, 3 χάρτινες εικόνες της Άκρας Ταπεινώσεως, που κρατάμε, όταν ψάλουμε «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…». Ευχαριστούμε πολύ για τα βιβλία που μας στείλατε, με τίτλο The Orthodox Faith, Worship and Life. Είναι πολύ χρήσιμα βιβλία για τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής μας Σχολής του Αποστόλου Παύλου.

Από 19 έως 26 Ιουνίου 2017, θα έχουμε την κληρικολαϊκή συνέλευση στην πόλη Μεντάν. Θα μαζευτούν όλοι από τις Ορθόδοξες κοινότητες της Σουμάτρας. Θα έρθουν στην πόλη Μεντάν με τη συγκοινωνία. Έτσι, ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη σας βοήθεια ύψους 4.000 ευρώ για το θέμα αυτό. Ο Θεός να σας ανταποδώσει με την πλούσια ευλογία Του. Το πρόγραμμα αυτό το έχουμε σαν μέσο παιδείας για την αναβάθμιση της γνώσεως των πιστών σχετικά με την πίστη μας.

Τον ερχόμενο Αύγουστο 2017, ένας φοιτητής μας, που λέγεται Σάββας Marcelino και κατάγεται από την ανεξάρτητη χώρα του Ανατολικού Τιμόρ, θα έχει τελειώσει τις σπουδές του στη Θεολογική μας Σχολή του Αποστόλου Παύλου. Επί 4 σχεδόν χρόνια τον δίδαξα την Ορθόδοξη Πίστη, του δίδαξα πώς να διακονεί την Ορθόδοξη Εκκλησία, πώς να ψάλλει, πώς να κάνει τα λειτουργικά. Τον πάντρεψα και είναι τώρα έτοιμος να γυρίσει μαζί με τη γυναίκα του στο Ντίλι, πρωτεύουσα του Τιμόρ. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε πάει μόνος του στο Ντίλι να δει τους δικούς του και μου είπε ότι στο κέντρο της πόλης πωλείται ένα οικόπεδο, όπου μπορούμε να χτίσουμε μια ενορία. Η τιμή του οικοπέδου αυτού 2,1 στρεμμάτων είναι 10.000 ευρώ. Εάν έχετε τη δυνατότητα, παρακαλώ να μας βοηθήσετε στο θέμα αυτό, ώστε η Ορθόδοξη πίστη να φτάσει και στη νέα αυτή χώρα.

Αγαπητοί, στο σπίτι μας έχουμε 18 παιδιά, που μένουν μαζί μας, και καλύπτουμε όλες τις ανάγκες τους. Βέβαια, με τα κοτόπουλα που έχουμε στη φάρμα μας, έχουμε κάποια εισοδήματα, αλλά δε μας καλύπτουν απόλυτα. Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, οι ιερείς μας εδώ στην Ινδονησία δεν έχουν μισθούς. Έτσι με τις ελάχιστες δυνάμεις μας προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, ώστε να καλυφθούν τα μηνιαία έξοδα των ιερέων. Κοντά στο κέντρο της Ιεραποστολής μας έχουμε ένα οικόπεδο. Σκοπεύουμε να βάλουμε εκεί χοίρους. Χωράνε περίπου 90-100. Έτσι, τα παιδιά αυτά θα προλαβαίνουν να βοηθούν στη φάρμα, πριν πάνε στο σχολείο και θα ελαφρυνθούν τα έξοδά μας για την Ιεραποστολή εδώ στη Σουμάτρα. Το κόστος που χρειάζεται για το πρόγραμμα αυτό είναι 7.500 ευρώ. Αν είναι δυνατόν, βοηθήστε μας, παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ.

Θερμές ευχές από την πρεσβυτέρα Ελισάβετ και από όλους μας εδώ στην Ινδονησία. Χριστός ανέστη. Kristus Sudah Bangkit.

Fr. Chrysostomos Manalu

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων