Ένα Κέντρο Υγείας στην Ουγκάντα

Παρά τις δυσκολίες τις οικονομικές, τον τελευταίο καιρό, γίνεται η εξαιρετική προσπάθεια από μέλη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, να αποπερατωθούν δύο οικοδομικά έργα στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως Degeya, της Ιεράς Μητροπόλεως Ουγκάντας. Τα έργα αυτά είναι ο Ι. Ναός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και η υγειονομική Κλινική «Π. Παπαδημητρακόπουλος», δίπλα στο Ναό. Δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό, ο οποίος με τη χάρη Του προώθησε τα έργα αυτά, μέσα σε τόσες δυσκολίες, μέχρι το στάδιο που είναι τώρα. Ενώ, εκ μέρους μας οφείλονται θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι με αγάπη Θεού συνεισφέρουν τον οβολό τους.
Όπως ίσως θα ενθυμείσθε, εδώ όπου γίνονται τα έργα αυτά, στο Κέντρο δηλαδή της Μεταμορφώσεως, η Εκκλησία μας εξυπηρετεί αρκετό αριθμό συνανθρώπων στην περιοχή, όχι μόνο της Ορθοδόξου πίστεως, αλλά και ετεροδόξων, κυρίως στους τομείς της εκπαιδεύσεως και της υγείας. Όμως, συνεχώς αυξάνονται οι ζωτικές ανάγκες αυτές με την ανάπτυξη του τόπου και των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό ό,τι καλύτερο προστίθεται στο Κέντρο, σαν επέκταση ή διεύρυνση των υπηρεσιών του, προσφέρει μεγάλες προσδοκίες διά την περαιτέρω πορεία του λαού εν Χριστώ.
Επειδή πλέον μέσα στον περίβολο της Μεταμορφώσεως κυριαρχεί η εκπαιδευτική ζωή των νέων από την περιοχή, γι’ αυτό ο Ι. Ναός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ανεγέρθηκε έξω από το περιτοίχισμα των σχολείων, με σκοπό να καθιερωθεί αυτός για την κοινοτική ζωή των πιστών και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να ξεχωρισθούν τα προγράμματα και οι δραστηριότητες. Παρ’ όλο που η Κλινική ευρίσκεται στο εσωτερικό του περιτοιχίσματος των σχολείων, εκτός της μαθητιώσας Νεολαίας, θα εξυπηρετεί και όλους τους προσερχομένους ασθενείς, διά μέσου ειδικής εισόδου στα πλάγια του Ναού.

Εκκρεμεί η βαφή και ο εξοπλισμός του Ι. Ναού. Από τους ξυλουργούς οι προσφορές, για τα καθίσματα ήταν πολύ ψεύτικες. Ίσως θα πρέπει να βάλλουμε τα απαιτούμενα καθίσματα σταδιακά. Πάντως, οι ξυλουργοί μάς περιπαίζουν, σχετικά με το μεγάλο χώρο, που θα ντυθεί με καθίσματα. Ως προς τον εξοπλισμό όμως της Κλινικής, προχωρεί η εκτέλεση χωρίς πρόβλημα. Ο ιατρός Γεώργιος Sunday, ορθοπεδικός και εγγονός του μακαριστού π. Ηλία Buzinde, μεριμνά για να αγορασθούν τα σωστά εργαλεία και να τοποθετηθούν εκεί που πρέπει.
Η προσπάθεια για την ολική σωτηρία των ανθρώπων στη Ουγκάντα και σε όλη την Αφρική, ως έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, συνήθως συναντά πολλά απρόοπτα. Όμως, το έργο προωθείται παρά τις εκπλήξεις και καθυστερήσεις. Ο Θεός της αγάπης να ευλογεί όλους όσοι εργάζονται για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων